Наказват кражбата на автомобил като за убийство

Pan.bg 11 май 2019 | 13:40 views (487) commentaries(1)
img Източник:"Armymedia.bg'';Димитър Илиев

Проект предвижда за отнемането на кола да се отсъжда до 15 години затвор
Една от дългогодишните битки на премиера Бойко Борисов е напът да бъде спечелена. Кражбата на кола ще се наказва като убийство според нов закон, разработван от работна група на експерти от МВР и правосъдното ведомство. Ако някой крадец отмъкне кола, той може да лежи 15 години в затвора. Толкова е минимумът за наказание за убийство.
Причината за новите промени е, че множеството от автокрадците се споразумяват с държавното обвинение и се разминават само с условни присъди.
Проектът се обсъжда поне от март 2018 г. Тогава премиерът Борисов поставя задача на вътрешния министър Валентин Радев да се задейства идеята. „Радев, срещни се с двете парламентарни групи, обясни, да знаят точно за какво става въпрос, да дадем този инструмент. Имайте предвид, че аз
за това нещо се боря от сигурно 15 години
и не мога да преодолея противозаконното отнемане на автомобили да стане кражба. Ще е много приятна изненада за мен, ако това успеем да го направим. Хващаме го в колата, след това излиза, пробация, домашен арест, отива пак да краде и такива случаи, ако извикам директора на Софийското, може би до утре сутринта ще ви разказва с имена, с факти, с хора. Само че законът казва, че това е възможно. Да променим законите, да ги обясним на обществото, защото отнемането означава, че като те хванат вътре в автомобила, но ако не работи, или там те хванат на място – не го крадеш, не е кражба и там има други членове и състави.
И миналия път ви разказвах, знаковите крадци вече са като директори – влиза с лаптопа, пали колата и слиза. Влиза шофьорът, който вече и да го хванат, той е никому неизвестен, почват да го съдят, поема цялата вина. И законът им позволява това да го вършат! И полицаите всяка сряда ми казват: „Борим се, но този пак е навън, този пак е под домашен арест, този пак го хванахме под домашен арест как разфасова кола“. И затова – 10 дни срок, седнете и го направете! Дайте им този инструмент“, казва Борисов на заседание на кабинета от 21 март миналата година.

image
Пери автокрадец кибер мозък

Промените в Наказателния
кодекс бяха приети от правителството през октомври 2018 г. За кражбата на МПС законът ще предвижда затвор от 1 до 10 г. вместо затвор до 8 г., както предвижда в момента общият състав за кражба на движима вещ. Същевременно обаче и в момента кражбата на кола много често се преследва като квалифицирано престъпление, наказуемо със затвор от 1 до 10 г., когато е налице друг квалифициращ признак – взлом, извършена при сговор на две или повече лица, извършена повторно и т.н. Текстът на алинея 5 на чл. 195 НК предвижда затвор от 3 до 15 г. с възможност за постановяване и на конфискация до половината от имуществото на виновния, за кражба в големи размери – каквато е обикновено кражбата на кола. Сега текстовете са напът да влязат за обсъждане в парламентарните комисии на Народното събрание.
Според статистиката на МВР само за март в страната са били откраднати 127 коли. Разкрити са едва 17 автомобила, които са били върнати на собствениците им. Месец по-рано, през февруари, са били откраднати 121 коли. От тях са били върнати едва 16.
За последния отчетен период пък са били задигнати 392 автомобила в цялата страна. Регистрираните искания за откуп, при които крадците са били заловени от МВР, са малко над 290.
Статистиката сочи още и други интересни данни. 3914 души са използвали чужди регистрационни номера с цел да избегнат санкциите от мобилните и стационарните камери за скорост. 80 души пък са преправили табелите си, за да избегнат санкциите. Те обаче са били заловени, а голяма част от тях са се сдобили с осъдителни присъди.
Един от последните по-куриозни случаи е на
19-годишен младеж, който се оказал в затвора за поредица от кражби
на коли, както и за задигането на самите автомобили, които карал, а след това зарязвал в съседни села. Само за две нощи в периода 17–19 март в полицейските управления по райони били получени сигнали за кражби на вещи от леки автомобили, паркирани пред частни домове в селата Гроздьово, Юнак и Дъбравино. Тийнейджърът прониквал в автомобилите и задигал музикални устройства и акумулатори, които след това продавал. По случаите били образувани досъдебни производства, а материалите са докладвани в Районна прокуратура – Варна. Вещите, обект на престъпленията, са намерени и върнати на собствениците. Младият крадец е известен на МВР и въпреки възрастта си вече е осъждан. Установено е също, че той е откраднал даже и конска каруца от дома на 63-годишен мъж от с. Гроздьово.
Данните на СДВР сочат, че около 50–60 банди се занимават с кражбата и разфасоването на коли в София. По-голяма част от тях са от села около столицата, както и от провинцията – основно Плевен, Русе, Ловеч, Враца, Дупница и Кюстендил. По-голямата част от групите – около 60 процента, крадат по-стари коли – между 8- и 10-годишни, съобщават столични вестници. Карат ги направо в автоморгите, където се продават на части, след като изчистят номерата на рамата. Така от един автомобил изкарват около 1000 лв. Моргите пък ги вземат, защото има глад за авточасти, а на хората им е скъпо да ги вземат от лицензиран дилър.
И докато кражбата на колите още е в процес на обсъждане, депутати внесоха и прокараха на първо четене в парламента друга не по-маловажна тема за българите – освобождаването от наказателна отговорност при неизбежна отбрана. Народните представители единодушно приеха предложението в проектозакона да не се счита за превишаване на пределите на неизбежна самоотбрана, когато нападението е извършено при противозаконно влизане в жилище, когато е насочено срещу живота, здравето и половата неприкосновеност на нападнатия, когато е извършено от двама или повече души, нощем или от въоръжен човек.
Според мотивите по този начин се прави понятието „неизбежната отбрана“ ясно и разбираемо не само за юристите, а и за всеки гражданин, който извършва защитно действие срещу непосредствено и противоправно нападение
Депутатът Искрен Веселинов припомни от трибуната редица случаи на нахлуване в домовете на хора, които не могат да се защитят от взломаджиите заради сегашния закон.
„Предложенията, които сме направили в НК, имат една цел – да решат един огромен 30-годишен проблем в България. 30 години най-вече в малките населени места безчинстват определени групи върху възрастните хора, върху имуществото, върху собствеността, върху личността. 30 години за съжаление и българската съдебна система, и българските политици реагираме твърде толерантно на тези проблеми. Крайно време е българският парламент, българските политици да поемат своята отговорност и да застанат зад хората. Да застанат за сигурността им. Да може всеки един българин да защити живота и собствеността си. Не може да влизат определени хора от определени общности в селския двор и да крадат кокошки, агнета и да пребиват възрастни хора и да казваме, че това е маловажно престъпление“, подчерта Юлиан Ангелов.
Сред промените е и глоба от между 500 и 1000 лв. за т.нар. „маловажни кражби“ – когато откраднатото е в рамките на една минималната работна заплата, т.е. в момента 560 лв. При рецидив, т.е. повторна такава кражба, извършителят може да влезе в затвора.
В дебатите в пленарна зала се включи и Валери Симеонов. „Материята е изключително сложна“, смята той. „Има рискове за извършване на престъпление под прикритието на неизбежна отбрана според някои мнения. Но текстовете са балансирани. Предлагаме ви защита на живота“, изтъкна депутатът.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Граф 12 май 2019, 08:37
   
  0
   
  0

  15 г се бориш, ама аз не съм чул иначе щях да ти помогна

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker