Спазваме строго критериите за подбора

Pan.bg 11 май 2019 | 13:50 views (598) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Цончо Драгански

Директорът на РС „Военна полиция” – Пловдив, полковник Румен Тодоров: Спазваме строго критериите за подбора


По повод 6 май – Деня на храбростта и Празник на Българската армия, директорът на Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив, полковник Румен Тодоров бе награден с бинокъл от министъра на отбраната. Получи и подарък от папа Франциск при неговото посещение у нас. Полковник Тодоров е роден през 1963 г. Завършил е висшето военно училище в Шумен, Великотърновския университет „Св. Св. Кирил и Методий” със специалност „Финанси”, стратегическия курс на ВА „Георги Ст. Раковски” и специализации във ВИПОНД на МВР в София.

– Господин полковник, какви задачи изпълняваше Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив, в дните по време на честването на 6 май?
– Заетостта ни беше огромна. От 30 април започнаха ескортите за парада на 6 май на личен състав и техника от Карлово, Стара Загора, Асеновград, Пловдив, Смолян и Хасково. Освен за тяхното осигуряване, изпратихме и група за представителния блок на Военна полиция и участвахме в самия парад. Същевременно имаше разпореждане на директора на служба „Военна полиция” бригаден генерал Борислав Сертов да обезпечим съвместно с МВР посрещането на папата на летище „Граф Игнатиево”. Имаше изготвен съвместен план, съгласуван с НСО. Останалият личен състав, който не извършваше ескортите и не участваше в парада, осигуряваше авиобаза „Граф Игнатиево” по външния параметър и вътре в нея. Може да се каже, че по време на празника целият ни личен състав работеше. Имаме и отсъстващи по различни причини. Например, на мисия в Кандахар (Афганистан) e капитан Петър Близнаков. С новия 38-и контингент той ще бъде заменен от майор Асен Дишлиев. Старшина Никола Костадинов пък е на курс „US ArmY Sergeants Major”– една година и три месеца, в Сан Антонио, САЩ.
– Окомплектована ли е с личен състав Регионалната служба?
– Не сме окомплектовани на 100 процента. От 1 юли т.г. ще влезе в сила ново длъжностно разписание, с което личният състав на Регионалната служба се увеличава с 10 души – за обезпечаване на направленията по контратерористичната дейност и по сектора за специализираните тактически действия, които са основното звено при реакция на терористична заплаха. В Смолян предстои да разкрием структура на Военна полиция.
– Придвижен ли е
проектът за изграждане на Центъра за подготовка на полицейски кучета?

– В момента тече конкурс за подбор на фирми изпълнители. Те трябва да бъдат одобрени от американска страна като възложители на проекта. Ние не участваме в този процес. Не можем нито да го активизираме, нито да намалим сроковете. Центърът ще се изгражда при нас и три от бройките от новото длъжностно разписание са за водачи на служебни кучета за откриване на взривни вещества.
– Ще има ли скоро конкурс за прием на военни полицаи?

image


– Ще бъде обявен конкурс след влизането в сила на новото длъжностно разписание, както за тези 10 места, така и за другите непопълнени длъжности. Спазваме строго критериите за подбора и от тях няма да има отстъпление. Основно изискване е не само да попълним щата, но да подберем качествени, стойностни хора с подходяща подготовка и желание да служат във Военна полиция, в работата им да не е водещ личният интерес, а интересите на службата. При нас има такива хора и то млади, които разсъждават по този начин, и това ми дава надежда.
– В Деня на отворени врати на 7 май в района на Регионалната служба бяха над 1500 ученици. Виждате ли сред тях бъдещи военни полицаи?
– Това е един от начините да засилим интереса към военната служба. Въпреки голямата ни заетост не отложихме тази традиционна проява. Нямахме възможност да организираме динамичен показ, но явно въоръжението и техниката привличат младите хора. Все пак гостуваха ни средношколници от 52 паралелки от училища в Пловдив и региона.

image

„Отвъд хоризонта” на полигон „Ново село”
На 12 май на полигон „Ново село” започва ротното тактическо учение „Отвъд хоризонта 2019”. Всъщност, то е и поредната сертификация за NRF на декларираната рота „Военна полиция”. Досега капитан Мирослава Събева от Регионалната служба в Пловдив бе командир на един от взводовете в сборната рота, а сега ще бъде неин командир.
Комисията за сертификацията е от Служба „Военна полиция”.
В учението и тренировките са привлечени и представители на НСО, Северна Македония, Румъния, Армения и Украйна. На полигона подготовка ще води и рота от САЩ. „Отвъд хоризонта 2019” ще завърши на 17 май, а ВИП-денят е на 16 май. Общо в учението на „Ново село” ще участват 25 души от Регионална служба „Военна полиция” – Пловдив, не само от състава на ротата, но и на други длъжности.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker