Румен Радев: Първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото

Pan.bg 22 май 2019 | 18:31 views (465) commentaries(2)
img dir.bg

Преди 175 години - в далечната 1844 година, Константин Фотинов издава първия брой на списание "Любословие" и поставя началото на периодичния печат в България, а преди 125 години е положено началото и на организираното журналистическо движение у нас. Днешният 22 май е посветен на тези знаменателни годишнини и бе отбелязан тържествено в аулата на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Държавният глава Румен Радев отличи днес Съюза на българските журналисти с почетен президентски плакет "Св. св. Кирил и Методий".

"Никоя епоха не е комфортна за журналиста, посветен на истината, а първата жертва на всяка диктатура е истината на върха на перото", се казва в адреса на държавния глава до СБЖ, по случай 125 години от създаването на организирано журналистическо движение у нас.

Президентът изразява увереност, че и днес в българските медии има личности, които знаят, че журналистиката е преди всичко мисия, и след това професия, и които намират сили и характер да отстояват най-високите нейни достойнства - достоверност, критичност, храброст.

"Свободата на словото не е отговорност единствено на издатели и журналисти, тя е битка на всеки гражданин. Защото гражданинът избира коя телевизия да гледа, кой сайт или вестник да чете. В съвременния свят на дирижиран информационен шум, на фалшиви новини и отстъпление на класическите медии, всеки от нас трябва да бъде непримирим към опитите за манипулация", се казва в адреса на държавният глава.

Президентът подчертава, че всеки от нас трябва да се научи да отсява лъжата, която настъпва все по-агресивно и организирано. По думите на държавния глава съдбата на радетелите на словото у нас никога не е била лека.

"Политиката винаги търси начин да затвори устата на свободомислещите, понякога с цената на живота им. Трагичните съдби на Йосиф Хербст, Райко Алексиев и десетки други бележат историята на българската журналистика, След тридесет години демократични промени родната журналистика живее в паралелни реалности. От една страна, реалността на тези, които удобно не виждат проблем с медийната среда в България. От друга - тази на драматичния срив на държавата в глобалните класации за свобода на словото", заявява президентът.

Представители на СБЖ, на среща с президента Румен Радев, по повод юбилейните годишнини /СНимка: Пресцентър на Президентството/

Представители на СБЖ, на среща с президента Румен Радев, по повод юбилейните годишнини /СНимка: Пресцентър на Президентството/

"Президентската
институция е единствената в България, която проявява разбиране и говори открито за проблемите на българската журналистика", заяви на срещата си с държавния глава председателят на Управителния съвет на СБЖ Снежана Тодорова. Тя призова за реален диалог със законодателната власт и отчитане на позициите на СБЖ, когато се предлагат законодателни промени, регламентиращи дейността на медиите в България.

Снежана Тодорова връчи на държавния глава плакет на Съюза на българските журналисти.

Съюзът на българските журналисти организира шествие в столицата по местата, свързани с българската журналистика, а празникът ще завърши с концерт в залата на БНР. Юбилеят е в навечерието на най-светлия български празник - Деня на българската просвета и култура 24 май.

През далечната 1894 г., в читалище "Славянска беседа" в София се свиква Първият журналистически събор. Около 170 известни български интелектуалци, като Т. Влайков, А. Константинов, Ю. Иванов, д-р Кр. Кръстев, Я. Сакъзов, д-р Ив. Шишманов, Ив. Кършовски, Е. Дабев, Д. и В. Благоеви, Ив. Вазов, д-р Ал. Теодоров-Балан, Г. Георгиев, Ст. Заимов, Т. Постомпиров и др. свикват този събор, водени от стремеж към професионално консолидиране.

"Днес журналистиката преживява трудни времена. Недъзите на общественото развитие се отразяват в значителна степен и на състоянието на журналистиката, споделя и.д. председател на СБЖ г-жа Снежана Тодорова. Катастрофалното сриване на България в международните класации за свобода на словото е показател за деградация на професията - тя запада морално и материално. Журналистите в България са едни от най-слабо защитените в Европа, отбеязва тя и продължава: Сега, когато прелиствах документите на Първия журналистически събор, отново си припомних една от причините за неговото свикване: "Подобряване на моралното и материално положение на журналистите". 125 години по-късно тази тема е актуална и от първостепенно значение за СБЖ!", отбелязва Тодорова.

Съюзът на българските журналисти има 151 дружества в София и страната, в които членуват над 4500 журналисти. Преди три години бяха внесени Предложения за законодателни инициативи за защита правата на журналистите и свободата на словото, които по думите на вносителите, "потънали някъде в архивите".

"Не всеки пишещ човек, нарекъл себе си "журналист", е такъв", отбелязва в едно интервю Снежана Тодорова. Всеки, посветил се на професията "журналист", трябва да спазва Закон №1 в професията: "Истината, истината и само истината!". Журналистът е призван да работи в интерес на обществото, а не за личния интерес на силните на деня. Честност, почтеност и смелост, са задължителни качества за истинския журналист! Стефан Продев казваше, че "Истинската журналистика е работа за силни хора. За характери". Задълбочените познания по теми, които отразяват, и общата култура са от голямо значение за професионализма на хората на перото, микрофона и камерата", отбелязва Тодорова в интервю по повод годишнините.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ГРАДСКИЯТ 22 май 2019, 20:25
   
  3
   
  3

  ПОПИТАЛИ РАДИО "ЕРЕВАН" КАКВО Е ОБЩОТО
  МЕЖДУ БЪЛГАРСКИТЕ журналисти и БЪЛГАРСКИЯТ
  прИзидент...,
  И ОТ РАДИОТО ОТГОВОРИЛИ:

  -ПЪРВА К*РВА НА ВСЯКА ДИКТАТУРА Е ДЪРЖАВНИЯТ ПАЛЯЧО( ГЛАВОЧ)....,
  А НЕГОВИ ПОДГЛАСНИЧКИ -журналисти
  СА НА ВЪРХА НА К*РОТО..,
  ПАРДОН НА ПЕРОТО....!

 2. #2
  ПП "ВЪЗРАЖДАНЕ"- № 27 23 май 2019, 07:21
   
  3
   
  1

  АЗ ЩЕ ИМ ТЕГЛЯ ЕДНО ГЛАСУВАНЕ НА ЧЕРВЕНИТЕ БОКЛУЦИ Г€РБ$П
  -синове и внуци на БКП и КДС,
  ТЯХНАТА МАМИЦА КОМУНИСТИЧ€$КА!

  НАРОДЕН СЪД ЗА ПРЕДАТЕЛИТЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО!

  БЪЛГАРИЯ НА БЪЛГАРИТЕ!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker