Британците одобряват оставката на Мей, половината искат предсрочни избори

Pan.bg 25 май 2019 | 16:42 views (272) commentaries(0)
img
news.bg


Решението на Тереза ​​Мей да подаде оставка е подкрепено от мнозинството британци, а половината нация иска предсрочни общи избори, а една трета смятат, че новият министър-председател трябва да изкара до края мандата, съобщава проучване на YouGov, направено след момента на оставката на ​​Мей.

Две трети - 67% от британците смятат, че Тереза ​​Мей има право да подаде оставка, рядък пример за абсолютно съгласие между избирателите на лейбъристите, консерваторите, подкрепящите Брезкит и против него (72% лейбъристи, 71% консерватори, 69% от тези против Брекзит, 70% от подкрепящите напускането).

Най-малко доволни от оставката са избирателите на либералдемократите, сред които 57% смятат, че трябва да напусне и 26% смятат, че трябва да остане - повече и от дела на консерваторите, които искат тя да остане - 19%.

Какво от нейното наследство - Мненията за това, дали Тереза ​​Мей бе добър премиер са разделени между партийните линии: една трета от консерваторите 32% я считат за "добър" или "много добър" министър-председател, в сравнение с една пета 20% от либералдемократите и едва 8% лейбъристите.

Малко над една трета 38% от онези, които гласуваха за нейната партия, смятат, че е "слаба" или "ужасна", като стига до малко над половината 55% от либералдемократите и две трети - 63% от лейбъристите.

Интересното е, че гласувалите за и против Брекзит са с еднакво възприятие за нейното представяне като премиер: 17% от гласувалите против и 21% от гласувалите за напускане считат, че тя се е справила добре, докато 55% от оставащите и 47% от напускащите смятат, че е "слаба" или "ужасна".

На въпроса какво следва, най-популярният вариант е предсрочни общи избори - подкрепен от половината (46%) от британците. Една трета - 34% биха предпочела новият премиер да изкара целият си мандат, а останалите 20% не са сигурни.

По този въпрос гласувалите за и против Брекзит са предсказуемо изключително разделени. Две трети 66% които са за ЕС подкрепят нови избори, в сравнение с една трета - 30% от подкрепящите Брекзит.

Половината от подкрепящите Брекзит - 52% и една четвърт от тези против него - 23% биха предпочели новият министър-председател да е до края на насроящия мандат.

75% от избирателите на лейбъристите биха предпочели предсрочни общи избори, в сравнение със само 21% от избирателите консерватори.

На въпрос, ако можеха да изберат един
британски премиер от последните 30 години, който да води преговорите за Брекзит, повечето британци биха избрали това да е Маргарет Тачър.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker