Warning: getimagesize(http://s01.webvariant.com/imagebank/cache/190525225624-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

В какво ще превърнат Украйна либертарианците

Pan.bg 26 май 2019 | 00:55 views (426) commentaries(0)
img http://pogled.info/svetoven/v-kakvo-shte-prevarnat-ukraina-libertariantsite.104892


Дмитрий Бавирин


/Поглед.инфо/ Либертарианците са дошли на власт в Украйна. По-точно, те почти дойдоха: партията на Зеленски все още не е спечелила изборите, но шансовете ѝ изглеждат добри. Как ще се промени тази държава, ако новото ѝ ръководство изпълни своите обещания? И защо изглежда така, че толкова противоречива идеология като либертарианството е по-подходяща за съвременна Украйна, отколкото всяка друга?

Партията „Слуга на народа”, от която е новоизбраният президент на Украйна Владимир Зеленски, се обяви за либертарианска. И това бе казано не от кой да е, а Руслан Стефанчук - представител на държавния глава във Върховната Рада. Смята се, че той е идеологът на партията и е отговорен за развитието на законопроектите. Тоест, той знае за какво говори.

Либертарианците в постсъветското пространство са екзотични и още повече в управляващия елит. Като изключение (и само частично) можем да си припомним само икономическия блок на Михаил Саакашвили през първия период на неговото президентство. Що се отнася до Украйна, идеологическата основа на нейните партии е или антируски национализъм, или дистанциране от национализма. Дори традиционният дебат между социалистите и либералите отдавна е вторичен.

И изведнъж - либертарианството, което дори в Западна Европа изглежда странно..

Това, разбира се, е само умствена игра, но можем да си представим как партията на Зеленски не само печели предстоящите избори за Върховната Рада, не само ще изгради стабилна коалиция, в която напълно ще доминира, но всъщност ще се опита да прехвърли Украйна на либертариански релси.

Шансовете, че либертарианството е просто прокламация, а мечтите на екипа на Зеленски ще се разбият в украинската действителност и липсата на политическа воля са несъразмерно по-големи. И все пак - каква би била Украйна под ръководството на либертарианците, получили картбланш за някакви реформи?

Основните принципи на средностатистическите либертарианци са гражданските свободи, либералната пазарна икономика и самоизключването на държавата от повечето въпроси на обществения живот. Това предполага такава организация на една страна, която е напълно противоположна на фашизма, в който Украйна е прието да бъде уличавана от нашата страна на границата, както и на съветския строй, чиито остатъци остават там, въпреки прехвалената „декомунизация”.

Либертарианският Киев трябва да бъде еднакво отчужден от съветската идеология и от национализма в неговия „бандеровски” тип. И в същото време - да не се нарушава правото на гражданите
на свобода на събранията, речта и политическата дейност. При тези условия комунистическата партия и руските национални организации се връщат в правното поле, а портретите на Сталин съжителстват в едно и също пространство с портретите на Шухевич и Махно.

При либертарианците правителството по принцип няма да се меси в живота на църквите, както и да се обръща към определени вероизповедания. Просенето на томос, изпращането на държавни служители на молитвено посещение, натискът върху енориите от специалните служби, разделението на православните на правилни и грешни - всичко това трябва да остане в миналото. В интервютата си Зеленски вече показа максимално безразличие към религиозните въпроси.

Няма „квоти за езика” - пазарът решава всичко. Дискриминацията на рускоговорещите от държавата е забранена, но може да бъде легална на частно ниво. Училищата с преподаване на руски език са добре дошли, но ако в някои институции в Лвов без публична оферта решат да не пускат руснаците през прага, от гледна точка на значителна част от „сферичните либертарианци във вакуум”, това е напълно приемливо.

В либертарианска Украйна гей бракове са разрешени, наркотиците са декриминализирани (в дългосрочен план - легализирани), правото на свобода да се продава и носи оръжие се съблюдава, въвежда се евтаназия. Някои мерки от тези скандални идеи (например, легализирането на проституцията и медицинската употреба на марихуана) започнаха да се обсъждат веднага след Евромайдана, но бяха блокирани от националните консерватори.

Ще има по-малко украинска държава - апаратът ще бъде оптимизиран, тоест намален, а бюджетните разходи ще бъдат срязвани, когато е възможно, като същевременно се намалят данъците. Приоритети - бързина, лекота и ниска цена при проектирането на всякакви документи, особено в бизнеса. Това предполага автоматизация или, да се изразим по модерен начин, дигитализиране на процесите, замяна на хора с компютърни програми, превръщане на циркулацията на хартия в интернет. Парите за такива реформи ще продължават да се решават на Запад, с перспективата за връщане от данъци от размножения бизнес и спестяване на подкрепа на нерентабилни предприятия.

В този случай някои от политическите решения ще бъдат дадени на хората на принципа на пряката демокрация, често - по мрежата. Стефанчук нарича това „вот на народа”, за реализацията на който „всяка баба на село ще получи смартфон”. Друг либертариански постулат е прозрачността при вземането на решения и разпределянето на средствата.

По-трудно с армията. Изхождайки от либертарианския дух, военните разходи трябва да бъдат безмилостно намалени и желанието на Зеленски да постигне устойчив мир с Донбас логично се вписва в тази задача. От друга страна, втори живот ще получат различните доброволчески батальони – частни армии, което също си е напълно „по либертариански”.

Либертарианците постоянно критикуват повечето ограничения на външната търговия. Ако тези постулати бъдат доведени до логичен край, това означава възстановяване на икономическите връзки с Русия, където те могат да се възстановят самостоятелно – „от страна на пазара”, а държавата, така или иначе, се задължава да не се намесва в този процес, да не налага санкции и да не упреква предприемачите за липсата на патриотизъм.

Що се отнася до ориентацията на външната политика, тя трябва да бъде идеологизирана в полза на прагматиката, но това в украинските реалности е почти невъзможно. Тъй като идването на либертарианците на власт е едно от последствията на Евромайдана, акцентът върху ЕС ще остане при всеки случай. Но, честно казано, в очите на либертарианците Брюксел е добър единствено с либералната си догма по граждански дела, а в останалото е много, много лош. Длъжностни лица, които не са избрани, харчат парите на данъкоплатците, за да гарантират, че в пространството от Лисабон до Краков се спазват стандартите за обема на тоалетните казанчета.

Тази теза е вярна за НАТО. Може да има различни мнения за тази структура (американските либертарианци, например, често се застъпват за разпадането на съюза - бездънна яма за публични средства), но в украинската координатна система опитът за изнасяне на отбранителни въпроси при либертарианското правителство изглежда неизбежен.

Много е възможно нашият хроничен пациент, т.е. Украйна, да има нужда от подобно хапче. Режим, при който гражданите от различни религии и с различни идеологии няма да се унищожават един с друг. Режим, при който е решено, че те някак си ще оформят нещата помежду си (най-важното е в рамките на закона). Една икономика, която ще бъде отворена, включително и за Русия, защото без възстановяване на търговските и финансовите връзки със северната съседка, не може дори да се мечтае за приемлив икономически растеж. Политика, която ще се откаже от срамната практика на „укази и забрани”, било то за червени знамена, руски песни или книги с каквото и да е съдържание, което харесвате.

Зеленски счита така „Украйна да бъде сбъдната мечта, Украйна е близко бъдеще.” Той е сигурен, че е по-добре да се даде първи шанс на непоправими романтици, отколкото, според Стефанчук, „осми шанс за политически трупове”.

Но какви са шансовете, че едно безнадеждно държавно образование, където възвишените мечти за светло бъдеще лесно се раждат и умират бързо, ще получи нещо добро под ръководството на политически аматьори? Никога не се е случвало, а сега изведнъж, веднъж и ще се получи.

Стефанчук също говори за „либерален модел на отношенията със съответните национални характеристики”. Украинските национални характеристики вече са доказали способността си да унищожат всеки модел.

Затова е по-разумно да се обзаложим, че екипът на Зеленски няма да изгради либертариански рай, а ще дискредитира самата концепция за либертарианството, както се случи в Русия през 90-те години с концепцията за либерализма.

Превод: В.Сергеев

Стани приятел на Поглед.инфо във facebook и препоръчай на своите приятели

Източник: Взгляд
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker