И военната тайна пречи на армията

Pan.bg 04 юни 2019 | 10:20 views (415) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://trud.bg, Спирдон Спирдонов

Министерството на отбраната се опитва да спести поне 4-5 месеца от процедурата за приемане на войници. Нещо, за което се говори от години, е на път да намери своето решение. Представете си, че печелите конкурс за работа в една фирма и се налага да чакате близо половин година, за да ви кажат, че ставате. През това време не ви остава нищо друго, освен да мечтаете за бъдещата си работа, което не винаги е най-добрия начин на живот.
За да спечели надпреварата във времето, Министерството на отбраната предлага изменения и допълнения на Правилника за прилагане на Закона за отбраната и Въоръжените сили (ЗОВС). Една от целите е създаване на условия класираният кандидат веднага да бъдат приет на военна служба, т.е. да не чака съответното проучване, което да покаже дали може да му се има доверие. Анализът на проведените конкурси показвал, че на класираните за приемане на съответните длъжности се налага да чакат четири и повече месеца, често и до половин година, издаването на разрешение за достъп до класифицирана информация, преди да сключат договор за военна служба. Така се губят хора за армията. Имаме много такива случаи, признава началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.
С промяната ще се създаде възможност кандидатите, които не притежават изискващо се разрешение за достъп до класифицирана информация, след като сключат договори за военна служба, да бъдат приети на длъжностите, за които са класирани, и след това да бъдат взети в разпореждане на министъра на отбраната по специален щат. Ще се водят там, докато получат изискващото се разрешение или отказ за достъп до класифицирана информация, се посочва в мотивите към проекта. И ще се обучават при определени ограничения. Няма проблем с нарушаване на закона, защото законодателят е направил така, че допълнителните условия за приемане на военна служба се определят от правилник.
Още една надпревара се мъчи да спечели Министерството на отбраната. Тя е с работодателите, но в интерес на истината си е доста проблематична. Все пак това компромисно съкращаване на процедурата ще предотврати досегашната практика в този период на чакане спечелилите конкурс да приемат други предложения за работа и да се отказват от военна служба.
По-паметливите си спомнят какво се случи преди четири години. Този път военната тайна не
само попречи на един генерал да отиде на висока натовска длъжност, но и го изпрати в запаса. Получи се така, че един анонимен сигнал задейства законов текст и бригаден генерал Димитър Шивиков, тогава командир на 61-ва механизирана бригада, т.е. на най-голямото формирование в Сухопътни войски, си подаде рапорт за уволнение поради отнемане на допуск до класифицирана информация. Доста по-късно бяха приети съответните законови промени, но и тук военната тайна си изигра ролята. Не и анонимният сигнал, разбира се. Генералът беше оправдан. Съдбата го изпрати в политиката и при по-добра ситуация можеше след неотдавнашните избори да отиде в Европейския парламент.
Но да се върнем на въпроса за приема на войници, който е най-тежкият за армията. Очевидно е, че се прави всичко възможно за облекчаване на процедурата. Почти няма заседание на Комисията по отбрана, на което депутатите да не се интересуват как върви този въпрос. При гласуването на бюджета се заделят специално средства за това. За тази година, например, те са за около 800 души. Има, обаче, няколко лампички, които трябва да светят непрекъснато. Първо, в стремежа си да попълним некомплекта, да не занижим чувствително качеството на новоприетото попълнение. Особено, с оглед на модерната техника, която все пак се надяваме армията да получи. Второ, което следва от първото, не бива да създаваме впечатление, че войската е изпаднала толкова, за да е съгласна на всичко при попълване на редиците си. И трето, добре е да се знае, че един кандидат за войник би чакал и половин година за допуск до класифицирана информация, ако е доволен от заплатата, която ще взема. Така че, едва ли само военната тайна пречи на усилията за постигане на успех при приема на военнослужещи!
Този прокламиран от няколко години списък с мерки за атрактивността на военната професия така и не набира необходимата скорост. Крайно време е да се разбере, че с малки срамежливи стъпки нещата няма да се решат. Административните решения, като промяната на формулата на военната заплата, новият класификатор на длъжностите и съкращаването на процедурите, заради военната тайна, водят до сравнително минимален резултат.
Как беше преди?
Въпросът съвсем не е за подценяване. През 2018 г., например, стартираха общо 1 402 процедури за комплектуване на вакантни длъжности във Въоръжените сили. От проведени такива процедури бяха назначени 806 военнослужещи, като 311 от тях по процедури, започнали през 2017 г. А преди, всички младежи служеха. И то без документ за достъп до класифицирана информация. Ще излязат прави тези, които твърдят, че една от най-големите грешки на прехода е премахването на наборната военна служба.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker