Експерт обяви сензационно ниска цена на втечнения газ от САЩ, който ще влезе у нас като руски

Pan.bg 05 юни 2019 | 04:41 views (650) commentaries(2)
img
blitz.bg/


Предполагам, че всичко е калкулирано така, че крайната цена, която ще ползва "Булгаргаз", ще е по-ниска. Ние ползваме публична информация, надявам се да е 10% и над 10% по-ниска от цената от тръбния газ. Това изчисление направи енергийният експерт инж. Христо Казанджиев по повод анонсирания от енергийното министерство първи внос на американски втечнен газ за нашата система. "Количеството не е малко, според потреблението у нас, и може да доведе до намаляване на цената за българските потребители. Може да е символично за третото тримесечие от КЕВР, но ако "Булгаргаз" започне по-креативна ценова политика, се открива нова възможност за началото на 2020 г., когато с Турция ще заработи междусистемна връзка, тя влиза в редовна експлоатация, капацитетът там е значително по-голям от този на Стара Загора - Комотини, а с тази турска връзка България може да получава и количества от Азербайджан", изтъкна инж.Казанджиев пред Канал 3. Той обясни, че при сделката за американски втечнен газ се разменят физически обеми - "реално погледнато американският газ не влиза в България директно, той се трансформира в руски газ" чрез суапови сделки. "Хубавата новина е, че според публикуваното в гръцки медии първата сделка е била с 10% по-ниска от тръбопроводния газ. Надявам се този газ, който ще получим за сметка на американския, да е също на по-ниска цена, защото за България става от ключово значение вече да получава газ на по-ниски цени заради енергетиката", продължи Христо Казанджиев. "И стига "Булгаргаз" да има политическата подкрепа на управляващите, защото през последните 10 г. много се изприказва за тези проекти, но едва сега започна да се прави нещо.До този момент и компаниите, и държавата вървяха след събитията. Надявам се това да се промени, макар че лично аз съм скептичен, тъй като тези проекти може да се възпрепятстват, за да се запазят позициите на руския газ", опасява се експертът. Христо Казанджиев подсказа, че "Булгаргаз" може да намери още по-евтин газ и от американския - "такива възможности в Средиземноморието не са малко". И допълни: "Във всички случаи за 2020-21 се надявам да се реализират румънските доставки на газ от техния шелф - обичайните практики на добиващите компании е да продават към най-близките страни, да използват съществуващата инфраструктура".

Прочети повече в Blitz.bg:
https://blitz.bg/analizi-i-komentari/ekspert-obyavi-senzatsionno-niska-tsena-na-vtechneniya-gaz-ot-sashch-koyto-shche-vleze-u-nas-kato-ruski_news677530.html
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Serious SAM 05 юни 2019, 14:24
   
  3
   
  0

  Интересна работа. В Чехия втечненият газ е с 1/3 по-скъп от тръбопроводния, у нас - с 10% по евтин. Затова поскъпват тока и парното - заради "евтиния" газ. "Експерт"...

 2. #2
  Geocom 06 юни 2019, 09:31
   
  0
   
  0

  Предполагам, че всичко е калкулирано така, че крайната цена, която ще ползва "Булгаргаз", ще е по-ниска.

  Човека само предполага - така са му казали. Обаче не може да обясни вдигането на цената на газът за крайни потребители - сигурно са виновни звездите.

  "реално погледнато американският газ не влиза в България директно, той се трансформира в руски газ" чрез суапови сделки.

  Реално погледната руския газ се трансформира в американски - нещо се е объркал "експерта".

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker