64 години от влизането в сила на Варшавския договор

Pan.bg 05 юни 2019 | 10:22 views (417) commentaries(7)
img Източник:"Svodka.start.bg''

На 5 юни 1955 г. влиза в сила Варшавският договор. Той е подписан на 14 май 1955 г. на Варшавското съвещание. Варшавският договор представлява договор за сътрудничество и взаимна помощ, сключен между Албания, България, ГДР, Полша, Румъния, СССР, Унгария и Чехословакия. Той е военнополитически отбранителен съюз на европейските социалистически страни. Договорът е сключен за срок от 20 години, с автоматично продължаване за следващите 10 години при условие, че не е денонсиран една година преди изтичане на срока. Държавите участнички в договора се задължават в съответствие с Устава на ООН да се въздържат в международните отношения от заплаха със сила или използването й и да разрешават всички спорове с мирни средства. Висш ръководен орган на съюза е Политически консултативен комитет. Създадено е обединено командване на въоръжените сили и за негов главнокомандващ е назначен маршалът на СССР И. С. Конев. По-късно са създадени Комитет на министрите на отбраната, Комитет на министрите на външните работи и Обединен секретариат.
На 28 май 1955 г. българското Народното събрание ратифицира договора, според който държавите се задължават да си оказват взаимни консултации по важни международни въпроси и военна помощ при нападение върху някоя от тях. След предаване на ратификационните грамоти договорът влиза в сила на 5 юни 1955 г.
След 1962 г. Албания не участва в работата на органите на договора, шест години по-късно обявява и неговата денонсация.
Независимо от високоотговорните декларации в документите на съюза, неговите въоръжени сили неведнъж постигат целите си с насилствени методи. През 1956 г. Съветския съюз, с въоръжена намеса във вътрешните работи на Унгария, ликвидира въоръжения бунт на унгарския народ срещу комунизма. През 1968 г. страните членки на Варшавския договор, без Румъния, изпращат войски в Чехословакия, за да спрат започналия демократичен процес и създаване на условия за демократично развитие на чехословашкото общество. По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на напрежението между Източна и Западна Европа. На 1 юли 1991 г. договорът е прекратен.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 7

 1. #1
  Незнайков 05 юни 2019, 12:07
   
  8
   
  0

  :) нас ни учеха, че е създаден като отговор на създаването и агресивната политика на НАТО. Тука - просто така - събрали се и решили. Уикито в това отношение (засега) е малко обективно.

 2. #2
  По-точното 05 юни 2019, 19:49
   
  6
   
  0

  Всъщност по-точното е да се каже,че причината за създаването на Варшавския договор е ремилитаризацията на Германия. На 09 май 1955г. Германия е приета за член на НАТО. До тогава цели 6 години НАТО не е оценявано като непосредствена заплаха за Източна Европа.

 3. #3
  Ради Панайотов, Шумен 06 юни 2019, 09:32
   
  2
   
  2

  Уж:
  "Варшавският договор е военнополитически отбранителен съюз на европейските социалистически страни."

  А пък:
  "По време на своето съществуване Варшавският договор и неговите обединени въоръжени сили се използват за поддържане на напрежението между Източна и Западна Европа."

  Браво на новите ЗКПЧ-та!

 4. #4
  Ради Панайотов, Шумен 06 юни 2019, 09:53
   
  4
   
  2

  А по отношение на Чехословакия през 1968 г. откъм Западна Германия на чехословашката граница беше разгърнат цял фронт с танкове, самолети и всякаква военна техника и войски на НАТО, готови да нахлуят, ако не беше проведена тази превантивна операция за противодействие, която сега се тълкува като агресия.

  20 август - Сформирана е войскова групировка с обща численост 500 хиляди души (първи ешелон 250 000) и 5000 танка. Групировката се състои от три фронта - Прикарпатски, Централен и Южен фронт, формирани от съветските войски в Източна Европа и западните военни окръзи на СССР и от източногермански, полски, унгарски и български съединения и части, придадени към съветските фронтове или армии. Съветските войски са около две трети от състава на групировката. Българският 12-и мотострелкови полк е включен в състава на съветската 38-а общовойскова армия от Прикарпатския фронт, а 22-и мотострелкови полк е подчинен на 20-а общовойскова армия (от Групата съветски войски в Германия) в състава на Централния фронт. Към 26 август окупационните сили са 27 дивизии, от които 12 танкови, 13 мотострелкови и 2 десантни и една съветска авиационна армия.

  Нека сега НАТО-вци да ни кажат какво е имало от другата страна.

 5. #5
  Опозиция 06 юни 2019, 11:23
   
  1
   
  2

  Драги ми Ради, иди в Прага и питай чехите какво мислят по въпроса.

 6. #6
  Чехите 06 юни 2019, 11:36
   
  4
   
  2

  Отговор на коментар: #5

  Драга ми опозиция,чехите са послушковци - който ги окупира все го слушкат - австро-унгарци,немци,руснаци. През втората световна война близо половината военна продукция на Германия беше произведена в чешките заводи. Единствено в Чехия въоражена съпротива срещу нацизма нямаше.

 7. #7
  Ради Панайотов, Шумен 11 юни 2019, 08:58
   
  2
   
  0

  Отговор на "Опозиционера" #5:

  Има разни чехи, както и разни българи, разни украинци и всякакви други. Просто опитът за Майдан в Чехословакия през 1968 г. беше неуспешен за САЩ и НАТО. Въпрос на гледна точка.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker