Горбачов е виновен за Чернобил, приписват го на Путин

Pan.bg 09 юни 2019 | 14:06 views (456) commentaries(4)
img fakti.bg

Публикувано във факти.бг:

Мълчанието за Чернобил! По ирония на съдбата, най-голямото престъпление, извършено от Горбачов и комунистите тогава, бе в разгара на инициираната от тях гласност и перестройка. Говореха с охота за престъпленията на Сталин, но с мълчанието си обрекоха на смърт стотици хиляди хора с техните поколения. Поради тази причина преди двайсет и пет години Западът нямаше интерес към темата Чернобил. Беше неудобно да се говори срещу Горбачов, който послуша Рейгън и събори стената. Чернобил не беше тема за либералите, защото бе предизвикан от либерал. Сега, когато Путин не им играе по свирката, се сетиха за "изключителната" пиарска идея да му го припишат.

Чернобил е най-голямото престъпление на комунистическата власт - съветска и българска от края на XX век, и началото на нейния собствен край. Той бе буквален знак и обобщаваща метафора за разкапаната система. Престъплението на комунистическата номенклатура бе в мълчанието за катастрофата.

Непростимо мълчание, което не може да се извини с нищо. С абсолютно нищо.

Въобще не ме интересуват мотивите за него и досега смятам, че това е най-голямото зло на комунистите след концлагерите. Чернобил ги поставя на тясно, защото нямат никакво оправдание за лъжите и мълчанието си. Дебилни престъпници. Пръв от тях е Горбачов. Защото беше генерален секретар на КПСС и нашите тъпунгери изпълняваха всичко по съветски заказ. Гледаха как децата на собствения им народ излизат на задължителни манифестации под дъжда и мълчаха. Няма оправадание това поведение. Мълчанието за Чернобил!

По ирония на съдбата, най-голямото престъпление, извършено от Горбачов и комунистите тогава, бе в разгара на инициираната от тях гласност и перестройка. Говореха с охота за престъпленията на Сталин, но с мълчанието си обрекоха на смърт стотици хиляди хора с техните поколения. Поради тази причина преди двайсет и пет години Западът нямаше интерес към темата Чернобил. Беше неудобно да се говори срещу Горбачов, който послуша Рейгън, събори стената и предложи Източна Европа на тепсия и без бой на корпоративния западен елит.

Чернобил не беше тема за либералите, защото бе предизвикан от либерал. Сега, когато Путин не им играе по свирката, се сетиха за "изключителната" пиарска идея да му го припишат.

И тук е моят гняв срещу сегашната манипулирана истерия около бутафорния филм на HBO, който е пропаганден продукт.

Банално, идеологическо кино. Истината за Чернобил
я знаехме още през 1990-а. Има много документални филми, изследвания и публикации.

Би било хубаво да се поддържа паметта за тази трагедия, но не с пропагандна цел и конюнктурни съображения - днес я правим, защото Путин ни е враг, а вчера не ни вълнуваше, защото Горбачов ни беше приятел, Русия се разпадаше, а антикомунизмът не ни интересуваше. По тази схема бе провален целият разговор за комунизма и българския преход в частност. Най-големите конформисти, куки и номенклатурчици по душа, днес са най-кресливите антикомунисти и либерални потреси.

На всичкото отгоре “Чернобил” наистина е слабо кино - всички американски клишета за Русия,

изпълнени без особен хъс, нюансираност и драматургично вдъхновение. Скука, която се пробутва за бестселър. Закъснелят антикомунизъм на хора, които цял живот са били конформисти и никаква чернобилска трагедия не ги е вълнувала довчера, е също толкова отвратителен, колкото и опитът на днешните комунисти да оправдават тогавашния режим, допуснал мълчанието за Чернобил. Не знам кое предизвиква по-голям гняв. Защитниците на тази боза или нейните противници.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 4

 1. #1
  Главният виновник 09 юни 2019, 14:43
   
  8
   
  2

  Най ме впечетлявят големите червени петолъчки във филма и по това веднага се разбира,че е от либерастната филмова кочина. Либерастите много обичат големите червени петолъчки.........,а и белите петолъчки... в САЩ. Така е било и по педалско-джендърските времена на Ленин и Троцки - едни огромни червенопарцални петолъчки плеснати по будьоновки,капи,каскети,каски,шлемове........ Това си им е слабост от време оно.....,когато либерастията успя 10 -15 години да върлува и беснее в Русия. Либерастните пропагандисти забравиха,че през 1986г. на власт в СССР е най-големият либераст от края на 20-ти век - Горби,но.......през 1986г. модата на големите петолъчки от 20-те години на века беше отдавна отминала. Путин през 1986г. е на служба в Германия,ама де та де...........направо днес си е главният виновник за Чернобил.

 2. #2
  Mladen5555 09 юни 2019, 15:37
   
  0
   
  0

  Stiga s toq chernobil
  Do sega nikoi nishto ne kazvashe po toq vapros. Pusnaha edin film i sa pochna toq tva oniq onva
  Koito e umrql si e umrql koito e kral pak she krade i tva e

 3. #3
  ком 09 юни 2019, 20:30
   
  5
   
  2

  Следващият филм на американците щял да бъде филм разследване за евентуалното им участие в колосалната Фокушимска трагедия и за заразяването на Европа с обеднен уран,след бомбардировките на САЩ и НАТО на Ирак и Сърбия.

 4. #4
  Geocom 10 юни 2019, 08:54
   
  4
   
  2

  Отговор на коментар: #3

  Надявай се - това няма как да се случи при цензурата в "най-голямата демокрация". Сега "Рамбо" е забранен филм там защото в него се разказваше за "братята ни талибаните" но после те се превърнаха изведнъж в "терористи" и филма стана не полит-коректен.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker