Социалистът Явор Гечев: Трябва избор на нов лидер, стигнахме до тотален хаос, споровете в БСП са нетърпими

Pan.bg 09 юни 2019 | 14:23 views (425) commentaries(1)
img
pik.bg


Явор Гечев от БСП коментира ексклузивно пред ПИК ситуацията в БСП и какво може да се очаква от предстоящия Конгрес на партията. Според Гечев предстоящият в края на следващата седмица форум трябва да избере нов председател на партията.„Всичко около пленума на БСП бе като на пленум. Идва Конгрес, който реално ще разреши всички спорове в крайна сметка. Безспорното е, че има големи спорове в партията. Спорове, които вече са нетърпими. Така че, лично аз се надявам колкото се може по-бързо да идва Конгреса, който ще е след една седмица, и всичко това да приключи. Защото сега наистина има ужасяващо напрежение", заяви Явор Гечев.

Колкото до самия Конгрес, той очаква да бъде избран нов председател на партията.

"Това е най-логичното, което би трябвало да се случи. Поне за мен е така. Защото иначе трябва да изберем председател от Националния съвет, който да изкара до февруари, с пряк избор, който ще е три месеца, за който нямаме дори и правила, и февруари да правим нов избор.

Не е логична цялата работа така. Тъй че очаквам Конгресът да постъпи мъдро в тази ситуация, както всъщност винаги е постъпвал мъдро в такива ситуации. Когато има напрежение в партията до такава степен, че не може да се работи вече така, то паритята винаги е избирала някой читав, кадърен, млад човек, който на практика е ставал лице на цялата партия", допълни социалистът.

Той припомни, че така е бил избран Сергей Станишев, Георги Първанов, Жан Виденов. По думите му това са нормални политrчески процеси, които във всяка партия има."И една партия, като БСП, която, мисля, че достатъчно вече се е доказала като разум, на предстоящия Конгрес трябва да избере нов председател", категоричен е Гечев.

Социалистът допълни, че фаворит за лидерското място няма, но до края на седмицата очаква да има реални заявки за поста.

"Наистина, според мен, повярвайте ми, никой в момента не знае кой ще стане председател на БСП. В партията ни не се работи така. Просто по начина, по който се работи в момента, има напрежение, което трябва да бъде свалено и са нужни промени. Така че тази седмица ще чуем заявките на хората, които биха искали да ръководят партията в тази ситуация. До вчера нямаше нито една заявка".

Явор Гечев
е категоричен, че начело на партията не може да застане непознато лице. Бъдещият лидер трябва да знае какво е БСП, да има усещането за БСП, да знае много добре какво е партията, как диша този организъм.

"Да има, в крайна сметка, някаква идеология, която да съвпада напълно с тази на партията, не частично. Частично няма тук. И Конгресът може да реши всичко. Наистина, БСП е такава партия, че на Конгреса може да се реши всичко. То заради това е и интересно в БСП. И самият аз очаквам с огромно нетърпение Конгреса, за да чуя тезите, да видя играчите, които са.Но наистина, както аз, така и безкрайно много хора в БСП, мисля че с удоволствие очакват Конгреса, за да може просто това напрежение да се смъкне. При всички положения Конгресът трябва да реши как то да се смъкне. Оставането на сегашния председател явно не е вариант това да стане. Поне за мен е така. С всичко, което се случи, стигнахме до тотален хаос. Човек трябва да има поне малко смиреност. Суетата не е най-доброто нещо на света. Не трябва да се търси конфронтация, ако някой мисли, че в БСП се търси”.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  ком 09 юни 2019, 20:20
   
  0
   
  3

  Изберете си Гергов.При това състояние на нещата със Станишев и Борисов заедно безкрайно ще печелите избори, а народеца да духа ...

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker