Оказахме се на челно място с Румъния в класация за миролюбие

Pan.bg 12 юни 2019 | 16:50 views (412) commentaries(3)
img
blitz.bg


Най-мирните държави на Балканите са България и Румъния. Това показва класацията на “Глобален индекс на миролюбието”, пишат от БГНЕС. Според цифрите се нареждаме на 25 и 26 място в света.

Това е голямо постижение в международен план, защото идва в момент на многобройни конфликти и насилие по цялото земно кълбо.За пръв път през последните пет години “Глобалният индекс на мира“ за пръв път се повишава леко, сочи докладът на лондонския Институт за икономика и мир (IEP), който ежегодно оценява ситуацията в над 160 страни по следните критерии: война, тероризъм, полицейско насилие, износ на оръжия, сплотеност на обществото и спазване на човешките права.

Мястото на страната ни и това на северната ни съседка е повод за гордост. Новината идва на фона на всички останали световни класации, в които България и Румъния удрят дъното и винаги се нареждат сред последните.

София и Букурещ са не само най-миролюбивите столици в Югоизточна Европа, но сериозно изпреварват по този индекс редица водещи световни сили, включително САЩ, която е с цели 100 позиции зад тях.

Особено положително изглежда нашето място на фона на една друга балканска двойка, която преди 20 години имаше тежки конфликти с използването на оръжия. Сърбия и Албания са два пъти по-малко миролюбиви от България и Румъния, заемайки съответно 50 и 51 място.

Гърция, която е една от водещите страни не само в ЕС, но и в света по разходи за отбрана, е 65 по миролюбие.

Най-миролюбивият регион в света, според класацията на IEP, остава Европа. За това е съдействало намаляването на броя на терористичните актове през миналата година, а също така намаляването на притока на мигранти, се казва в доклада.

Първото място в рейтинга се запазва и той е за Исландия. Втора остава Нова Зеландия, а трета – Португалия. За пръв път от много години Сирия отлепя от дъното и от последна става предпоследна. Сега списъкът от най-миролюбиви страни завършва с Афганистан.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  юс юс юс юр брейн 12 юни 2019, 19:07
   
  4
   
  1

  "Мястото на страната ни и това на северната ни съседка е повод за гордост. Новината идва на фона на всички останали световни класации, в които България и Румъния удрят дъното и винаги се нареждат сред последните."

  Ами, направете правилните изводи ве, кауни - тези, които изковаха от мечовете си рала сега орат за тези, които запазиха мечовете си!

 2. #2
  бай Пердах 13 юни 2019, 08:53
   
  1
   
  0

  "Най-мирните държави на Балканите са България и Румъния." Бреееей,каква четка мазна! Не стига,че се хвалим,че тук 5000 американци си правят стрелбите и ученията,на полигоните ни се гърми непрекъснато и ген.Боцев, и войводата се кефят,ами сме били и най-мирните! Тъпите янки ни използват за плацдарм. Бреееххххъ,каква гигантска лъжа!

 3. #3
  Безвазелин 13 юни 2019, 10:20
   
  1
   
  3

  Това е списъка кои са най-кротки, докато ги дупят. Естествено е да са българите и румънците, защото турците са ги дресирали.
  Българинът като чуе турска реч и първосигнално се навежда, ауспухът му се отваря и устата му се пълни със слюнка. Иначе агата може главата да отсече, ако не го поемат мазно.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker