Ще се превърне ли Украйна в оръдие на Запада срещу Русия?

Pan.bg 12 юни 2019 | 19:11 views (534) commentaries(0)
img fakti.bg


На изборите голяма част от украинците отхвърлиха неумолимото движение на Порошенко на Запад

Украйна вече 30 години нарича себе си Европа, а през последните пет години прави това особено гръмогласно. Но колкото и да твърди, че е „Европа“, пари от това няма да се появят. Инвестициите от Европа идват основно под формата на оръжие за гражданската война, а главният ѝ търговски партньор, както и преди си остава Русия. И накрая, разбирайки, че не е съвсем Европа, Украйна изведнъж се размисли дали пък не е Китай.

Китай се стреми да получи благоразположението на една от най-бедните страни в Европа,

чрез търговия, раздаване на подаръци и кредити. САЩ обаче предупредиха Киев, че китайските инвестиции могат да се окажат „нож с две остриета“. Излъчващият увереност след убедителната победа на изборите президент на Украйна Володимир Зеленски може да се обърне за помощ към Китай в опита си да задържи над водата умиращата икономика на страната си.

След като показателят за брутния вътрешен продукт на глава от населението през 2018 г. е едва 2 963 долара годишно, т.е. по-малко отколкото в Ирак и Венецуела, Украйна, която си остава една от най-бедните страни в Европа, се стреми с всички сили да намери някакви инвестиции и да договори някакви търговски сделки.

През 2020 г. Китай ще задмине Русия и ще стане най-големият търговски партньор на Украйна. През 2018 г. обемът на двустранната търговия между Пекин и Киев достигна 9,8 милиарда долара и това е умопомрачително увеличение в сравнение с 2014 година. А така също е два пъти повече отколкото стокооборота между Украйна и САЩ.

Професорът от Харковския университет по икономика Тетяна Валериевна казва: „Украйна не може да пренебрегва икономическите реалности на 21 век. Политически ние следваме западната траектория, но не може да пренебрегнем факта, че Китай ще бъде най-важния търговски партньор на Украйна“. Пекин твърди, че за разлика от западните страни и организации, като например Международния валутен фонд, той инвестира и предоставя кредити без да поставя каквито и да било странични условия.

Украинският бизнесмен и влиятелен олигарх Игор Коломойски, чийто телевизионен канал до изборите излъчваше шоуто със Зеленски в главната роля, поиска Запада да отпише милиардните дългове на Украйна. На една пресконференция Коломойски заяви: „Това е ваша игра, ваша геополитика. Ние сме ви
безразлични. Вие искате да навредите на Русия и за вас Украйна е просто инструмент“.

След 30 години капитализъм по западен образец, довел до доста посредствени резултати, голямата част от украинските икономисти днес търсят вдъхновение в колосалния ръст на Китай. Според информациите на китайските държавни медии, Украйна е станала една от първите страни, подкрепила официално още през 2013 г. проекта на Китай „Един пояс, един път“. Украинският икономист Алексей Кущ казва: „Как могат да се развиват икономиките на развиващите се пазари?

Ако трябва да обясним по-просто, то ние трябва да заменим вашингтонския консенсус с пекински консенсус, което да ни помогне да се избавим от прозвището „източноевропейска Сомалия“ и да се превърнем в източноевропейска Исландия. Държавата е длъжна да преодолее неуспехите и бързо да осъществи структурни реформи, като повиши ролята на високотехнологичните отрасли, развиващи се на базата на устойчивите сектори от икономиката“.

За разлика от САЩ, в бизнес средите в Украйна са много малко антикитайските настроения.

В последно време Пекин настойчиво се старае да получи благоразположението и на местното население със щедри подаръци. Наскоро той изпрати в Украйна 50 нови линейки за бърза помощ, 50 аварийно-спасителни автомобила и медицинска техника на стойност 137 млн. долара. Остра нужда от всички тези неща изпитват украинските болници. Киев също така получи кредит от Китай в размер на 340 млн. долара за строителството на нов мост на Днепър, а Китайската държавна банка инвестира около 2 млрд. долара в проект за ново метро. Когато през 2018 г. премиерът Владимир Гройсман се срещна с китайска официална делегация, той каза: „За Киев Китай е стратегически партньор. Ние сме готови да задълбочаваме сътрудничеството си“.

Бързото развитие на двустранните отношения между Украйна и Китай предизвиква обаче недоволството на Вашингтон, който е най-влиятелният съюзник на Киев в продължаващата му въоръжена борба срещу Русия. В хода на боевете в Източна Украйна между проруските сепаратисти и украинската армия вече има загинали почти 13 хил. души. В интервю за „Киев Пост“, официалният представител на Пентагона неодобрително заяви, че

„китайските инвестиции могат да станат нож с две остриета“.

Днес САЩ водят жестока търговска война с Китай, а Пекин е един от главните съюзници на Москва. „Така или иначе, ще се наложи Украйна да избира. Тя не може вечно да се сближава с Китай и едновременно с това да се придвижва на Запад", заяви във „Вашингтон Пост“ западен дипломат, защото не Китай, а западни организации като МВФ, оказват помощ на украинската държава в продължаващия военен конфликт с проруските сили в източната част на страната.

Всъщност Киев, меко казано, доста нееднозначно се разпорежда с помощите постъпващи от МВФ. От шестте програми, в които участва Украйна след обявяването на независимостта си, е изпълнена само една. Това е програмата за сътрудничество за периода 1994-1995 г., която помогна на Украйна да извърши прехода от модела на съветската командна икономика към свободния пазар. Не е ясно как популярният телевизионен комик Зеленски мисли да постъпи в бъдеще със заемите на МВФ, защото той разпусна законодателния орган и призова за извънредни избори през юли. В телевизионния сериал „Слуга на народа“ президентът Голобородко, чиято роля изпълнява Зеленски, рязко критикува МВФ, поради което мнозина сега предполагат, че реалният президент ще се придържа към същата гледна точка. Но засега администрацията му се държи крайно дипломатично и не прави изказвания по този въпрос.

Високопоставеният президентски помощник Александр Данилюк казва следното: „Ние се разбрахме, че ще си сътрудничим активно с Фонда и другите международни организации, за да подготвим през летния период относително нова програма, която да даде допълнителен стимул на икономиката на страната“. Дългогодишният делови партньор на Зеленски обаче се придържа към друга гледна точка. В интервю за „Файненшъл Таймс“ Коломойски заяви: „Според мен трябва да се отнасяме към нашите кредитори така, както направи Гърция“. Да напомним, че Гърция беше първата страна, отказала да плаща кредитите на МВФ в рамките на политиката си на жестоки икономии. В страна, разделена от множество размити граници, каквато е Украйна, в състояние на социален, културен, религиозен и езиков разкол, едно е ясно:

икономическото оцеляване стои над всички други проблеми.

На изборите голяма част от украинците отхвърлиха неумолимото движение на Порошенко на Запад. През май киевската социологична група „Рейтинг“ направи запитване сред избирателите, което показа, че само 8.8 процента подкрепят прозападната партия „Европейска солидарност“. За сравнение, трябва да отбележим, че проруската „Опозиционна платформа за живот“ бе подкрепена от 10.5 на сто от анкетираните. Украинският премиер обяви 2019-а за „година на Китай в Украйна". Съдейки по усилващия се интерес на Пекин към тази неразцъфтяла демокрация, той може би е прав.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker