Велизар Шаламанов: F-16 ще донесе ползи не само в армията, но и извън нея

Pan.bg 18 юни 2019 | 09:44 views (589) commentaries(6)
img
frognews.bg


Купуването на F-16 е стратегическо решение, свързано с преструктуриране в цялата армия. Тези самолети ще донесат ползи не само в армията, но и извън нея.

Необходима е цялостна оценка колко ще струва трансформирането на военновъздушните ни сили, защото е ясно, че тези 2 милиарда лева ще са само началото. Това посочи експертът по отбрана Велизар Шаламанов в предаването „Тази сутрин”.

По думите му тази промяна не може да бъде отлагана както през последните 20 години, а трябва да се случи в следващите 5-7 години

Вчера стана ясно, че Отделът за военно сътрудничество към посолството на САЩ в София официално е представил на българското Министерство на отбраната предложениe за сключване на договор, съдържащо евентуално споразумение за придобиването от страна на България на осем изтребителя F-16 Block 70, въоръжение и свързаните с него системи за дългосрочна експлоатация и поддръжка, както и цялостна подготовка на пилоти и помощен персонал.

„В последните 20 години България придоби не малко техника за военновъздушните сили, но поради недостатъчно добро планиране, се наложи вече сключени договори да бъдат преразглеждани и да бъдат намалявани плащанията по тях”, посочи Шаламанов.

Според експерта подходът на САЩ за изплащане на цялата сума води до избягване на този риск, като фокусът е върху реализация на ползите на новия самолет.

„Това което е посочено от САЩ е максималният пакет, за който се дава разрешение да бъде извършена сделка с България. Този пакет може да бъде намален, без да се намаляват бойните възможности на самолета, има въоръжение, което може да бъде придобито в бъдеще”, обясни Шаламанов.

Експертът припомни, че след операцията в Либия, в НАТО има решение да бъдат създадени складове за натрупване на точно такъв тип въоръжение необходимо за участие на силите на Алианса в различни операции.

„Ние в бъдеще ще можем да се възползваме от различни механизми за съвместно придобиване на ракети и въоръжение, както и на обслужване, което значително ще намали разходите в тази сфера”, посочи още Шаламанов.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 6

 1. #1
  Geocom 18 юни 2019, 10:36
   
  17
   
  2

  Тези самолети ще донесат ползи не само в армията, но и извън нея.

  И какви ще са тези "ползи" в армията с 8 супер скъпи самолета и какви ще са "ползите" извън нея - освен да си купите по още един апартамент от комисионните.

  има въоръжение, което може да бъде придобито в бъдеще

  Ясно, ако е паднала малко цената сте намалили въоръжението - не че преди по 2 ракети на самолет беше много.

 2. #2
  БНА 18 юни 2019, 11:06
   
  16
   
  1

  За този важи поговорката ''разбрала ти свиня от кладенчова вода''...

 3. #3
  кукуригу 18 юни 2019, 14:34
   
  13
   
  1

  „Ние в бъдеще ще можем да се възползваме от различни механизми за съвместно придобиване на ракети и въоръжение, както и на обслужване, което значително ще намали разходите в тази сфера”, Само празни приказки. Нито един разчет нито една обосновка. Истинските експерти не го докарват от лаф.

 4. #4
  Абе 18 юни 2019, 21:09
   
  9
   
  0

  До кога ще ми го показват тоя смешник!!!

 5. #5
  Курт 18 юни 2019, 21:38
   
  9
   
  0

  Абе надява се или и той ще гушне нещо от тази сделка . Тя ползата за армията не се знае още ,но май ,,ползата,, извън армията ще е доста доста по голяма?

 6. #6
  СТИГА ПЕДЕрадевщини! 19 юни 2019, 08:04
   
  4
   
  0

  НЯМА ДА ПОВЯРВАТЕ КОЛКО СА ЕДНАКВИ
  шарлатанов и румИн ПЕДЕрадев....:
  КАТО ДВЕ КАПКИ БОЗА СА!
  нато-КОМСОМОЛЦИ,БИВШИ ПАРТИЙНИ ЧленКИ, ТУРБО КАРИЕРИСТИ,СЕЛСКИ ТАРИКАТИ,
  АЛЧНИ И СЕБИЧНИ , НАГАЖДАЧИ ПРОДАЖНИ,
  ДВОЙНИ АГЕНТИ НА ВЛИЯНИЕ -
  Ч€РВ€НА $ВОЛОЧ!

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker