Мария Габриел се поизхвърли за суперкомпютъра и не спомена за сексроботите

Pan.bg 19 юни 2019 | 13:19 views (792) commentaries(3)
img
frognews.bg


Интересът към суперкомпютъра, с който ще се сдобие България срещу 18 млн, щеше да е огромен, ако еврокомисарят Мария Габриел беше споменала, че машината може да работи и по темата секс. Тя обаче реши да ни убеждава, че е уредила нещо изключително и уникално за Източна Европа и Балканите.

Българският суперкомпютър вероятно ще влезе в Топ 500, когато заработи през 2020 година. Но може и да не влезе. Което не е нито страшно, нито обидно. Защото по света има много суперкомпютри, тяхното количество и качество растат постоянно. Добре е, че страната ни върви по този път.

В Топ 500 на най-качествените суперкомпютри в света САЩ имат участие с над 30 машини. Веднага след тях са китайските компютри, Япония е трета. Германия в момента разработва може би най-новото чудо в тази технологична ниша, което ще заработи в края на 2019 година. Русия има три суперкомпютъра, което е доста скромно участие в Топ 500, но като качество един от тях - МГУ “Ломоносов-2”, е на на високо ниво, смятат експерти.

Най-мощните китайските машини Sunway TaihuLight и Tianhe-2 са вече в Топ 10. За първи път те изпреварват американските, като се има предвид, че американците работят по тези проекти още от 60-те години на миналия век.

Швейцария вече има свой представител в Топ 5 – компютъра Piz Daint. Плътно до него е американският Titan.

Класация по брой суперкомпютри притежание на отделни държави се прави от години. Безспорен първенец е САЩ със 169 ултра модерни машини (някои източници твърдят, че са над 200). На второ място е Китай със 160 (или над 190, според някои) суперкомпютъра. Неточните данни са заради неяснотата колко са супермашините при военните и тайните служби.

Следват: Япония – 33, Германия – 28, Франция – 18, Великобритания по 17 (или 20), Италия – 9, Южна Корея – 8, Канада – 6, Полша – 6 и т.н.

В годините, когато България е произвеждала компютри ИЗОТ 1014 Е е създаден българският суперкомпютър с производителност 100 милиона операции в секунда. По много показатели той изпреварва по онова време съветските машини от програмата „Елбрус“. Български компютър от този тип е монтиран в Института по космически изследвания на Академията на науките на СССР и на нея се извършва моделиране на траекториите на
космическите сонди Вега 1 и Вега 2.

През 2008 г. България е на 126-то място в класацията със своя първи суперкомпютър Blue Gene, разположен в Националния център за суперкомпютърни приложения. Към ноември 2009 г. е на 377-мо място, а към ноември 2012 той вече е извън първите 500 по производителност. Пише го в Уикипедия.

От юли 2016 г. в София Тех Парк работи клъстерът НЕСТУМ, базиран на компактна хомогенна PC архитектура с общо 768 процесорни ядра, всяко с по 4 GB оперативна памет (общо 3 TB), с теоретична производителност на изчисленията 23 347 Gflops.

Не е вярна информацията на българския еврокомисар Мария Габриел, че България е първата страна на Балканите и в Източна Европа, която ще ползва суперкомпютър. Полша, както вече стана ясно, има цели шест. Чехия и Румъния ползват руски суперкомпютър от две-три години.

Гърция участва в изработването на европейски суперкомпютър от 2016 година. През 2017 г. в Атина е пуснат и разрешен за посещения от туристи суперкомпютърът ARIS (Advanced Research Information System), който се превръща в истинска атракция.

През 2012 година Белград съобщава, че сръбският суперкомпютър „Парадокс“, който е разположен в Института по физика, е най-мощният към онзи момент на Балканите. Цената му е 1 млн евро. След модернизирането му той изпълнява над 40 000 милиарда операции за секунда. През 2016 година суперкомпютюрът в Белград вече е изпълнявал 8 пъти повече операции…

Общоизвестно е, че Китай прави гигантски крачки в производството на суперкомпютри. Те могат да участват с проектирането и създаването на хиляди сложни проекти и продукти. През 2017 година новина бе, че китайска фирма в бизнеса със суперкомпютри е произвела първият секс робот с изкуствен интелект. Моделката е красива, умна и добра, но много скъпа. Засега. Опитите за по-достъпен вариант продължават…

Мария Габриел много иска да блесне с това, което прави за България. Суперкомпютърът обаче бе употребен некоректно. Първо защото далеч не е нито първи, нито най-мощния на Балканите и в Източна Европа. Освен това суперкомпютъра нe е новост дори за България – да беше попитала родните учени. От всичко това излиза, че в името на личния си ПР заблуждава премиера Борисов, който доверявайки й се, започва да обяснява неща, които са далеч от истината.

Фрог нюз
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Geocom 19 юни 2019, 13:34
   
  18
   
  0

  В годините, когато България е произвеждала компютри ИЗОТ 1014 Е е създаден българският суперкомпютър с производителност 100 милиона операции в секунда.

  Пък сега правим много хубави свирки на американците или на брюкселските чиновници.

  Новия лозунг е:
  Чрез свирки към прогрес

 2. #2
  социопат 19 юни 2019, 16:37
   
  10
   
  0

  Мария Габриел много иска да блесне с това, което прави за България. Суперкомпютърът нe е новост дори за България – да беше попитала родните учени. От всичко това излиза, че в името на личния си ПР заблуждава премиера Борисов, който доверявайки й се, започва да обяснява неща, които са далеч от истината. Е,НАЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ПРАВИ НА ГОЛЯМА РАБОТА,ТА ЧАК И РОБЕРТО ВИОЛА БЕ ДОВЕЛА ПРИ ЦЕЦИ РИЗОВА.

 3. #3
  Ники 20 юни 2019, 11:38
   
  5
   
  0

  Смешна и необразована поне в областта на компютърните науки. Какво проивеждахме е вече минало, но все пак не твърде отдавна пак купихме "суперкомпютър", който сега спи някъде в някоя частна фирма. Да имаш още не значи, че можеш да го използваш -трябват всякъкви кадри, от тези изгонените, драги ББ.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker