Първичният страх на руснаците

Pan.bg 20 юни 2019 | 10:38 views (823) commentaries(11)
img
dw.com/


Автор Анастасия Бутско


Защо руснаците са такива? 32-годишният московчанин Юрий Дуд, който е звезда в Ютюб, тръгва по следите на първичния страх на руснаците. Филмът му "Колима – родина на страха ни" е гледан над 15 милиона пъти.


По времето на Сталин: лагер за изправителен труд

"Не знам как е при вас, но аз цял живот слушам от родителите си следното: бъди внимателен, не се набивай на очи, защото това е опасно. И въобще - ние сме малки винтчета, от нас не зависи нищо. А всъщност родителите ми са изключителни хора. Затова искам да разбера: откъде идват тези огромни страхове у хората от по-старото поколение? Защо те са убедени, че дори и най-малките прояви на смелост непременно ще бъдат наказани?"

Така започва филмът на Юрий Дуд, озаглавен "Колима - родината на страха ни". Младият московчанин е звезда в Ютюб. В новото си произведение, чиято продължителност е два часа и половина, той изследва "руския първичен страх" от управляващите и търси корените на политическия фатализъм, както и на социалната пасивност, обхванала голяма част от обществото.

Големият терор и последствията

Тезата на Дуд гласи: причините се крият в Големия терор от времената на сталинизма - най-тъмната и до голяма степен непреосмислена глава от руската история на 20 век. Тогава над 16 милиона души губят свободата и здравето си и са принудени да работят при нечовешки условия в лагерите. Най-малко два милиона загиват - точни данни и до днес няма, много от тайните архиви остават закрити и до днес.

От началото на 1930-те до смъртта на Сталин през 1953 цялата страна попада в един вид вцепенение. Истинско преосмисляне на този период така и не е предприето и поради това и до днес Сталин остава в очите на руснаците, и особено в очите на по-старото поколение, една амбивалентна фигура. Те го свързват не само с геноцида срещу собственото население, но и с победата във Втората световна война.

32-годишният Юрий Дуд не си е поставил за цел да превъзпитава поколението на родителите си - това би било твърде неблагодарна задача. Посланията му са отправени към неговите съвременници. Захваща се с темата след като попада на допитване, от чиито резултати разбира, че над половината от руските граждани на възраст между 18 и 24 години
РАЗГЛЕДАЙТЕ ГАЛЕРИЯТА > > >
не са чували нищо за сталинистките репресии. В това всъщност няма нищо странно: темата се заобикаля както от учебниците, така и от официалните медии.


Кой е Юрий Дуд?

Юрий Дуд е наричан "вундеркинд" на руския медиен свят. Още на 20 години си създава име на добър спортен журналист. Но младият московчанин усеща, че това не му е достатъчно и постепенно се превръща в един от пионерите на руската дигитална журналистика.

Шоуто му "vDud" върви по канала му в YouTube от 2007 година и има вече 5,6 милиона абонати. В предаването като събеседници са участвали мнозина - от приближения на Кремъл режисьор Никита Михалков до опозиционера Алексей Навални. И никой не е бил пощаден от циничния, забавен и винаги перфектно подготвен водещ. За Дуд разговорът по правило е дуел, чийто изход и до последния момент остава неясен.

С последния си филм той се впуска в нова сфера - заема се с проучвания, които го отвеждат до историци и наследници на жертвите от миналото. Сред тях е Наталия, дъщерята на Сергей Корольов - големия учен и пионер на съветската космонавтика, който е бил жертва на Големия терор. Във филма крехката възрастна дама разказва с невероятна прецизност и въздействие какво е преживяло семейството ѝ и самата тя като дете на "предател на народа".

За да възстанови духа на времето и физически, Дуд обикаля местата, в които се е разигравал терорът навремето: пътува с екипа си от Магадан до Якутск, по протежението на река Колима и едноименното шосе, построено от задържаните в ГУЛАГ. Думата "Колима" е синоним на сталинистката система от лагери. Търсенето на свидетелствата от миналото се смесва със забавните преживявания на екипа по пътя. А разговорите с местните жители от своя страна допринасят за отслабване на напрежението между отделните епизоди, доближаващи зрителя до ужаса от миналото. "Тук сладоледът е от хладилника и неговата температура е само минус 15, а навън е минус 50. Така че със сладоледа мога да се стопля", коментира един от младите събеседници във филма пред камерата.

Да преодолееш страха в името на бъдещето

"Страхът е лепкаво вещество, от което трудно можеш да се отървеш", казва във филма известният артист Ефим Шифрин. И той е син на жертва на терора и от малък е заразен с вируса на страха, както признава.

"Колима" не е нашето минало, "Колима" е нашето бъдеще, изтъква Юрий Дуд в края на своя филм. "Страхът е основният враг на свободата", посочва той и добавя, че човек може да се освободи от страха само ако опознае миналото и изпитва уважение както към самия себе си, така и към околните. "Само така ще можем да поведем страната ни към бъдещето".

"Юрий, престани да каниш известни личности в твоето шоу и напълни интернет с истории, които ни помагат да преосмислим миналото си - от това имаме нужда!", пише един от зрителите на филма. За два месеца филмът "Колима - родината на страха ни" е бил гледан от над 15 милиона души (данни от средата на юни).
Навигирайте с бутоните под снимката, за да разгледате галерията!


Първичният страх на руснаците

ПРЕДИШНА СНИМКА 1/1 СЛЕДВАЩА СНИМКА

loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 11

 1. #1
  Опозиция 20 юни 2019, 11:16
   
  8
   
  6

  Този филм би трябвало да го гледа и българският чугуниат.
  Макар че,

 2. #2
  Опозиция 20 юни 2019, 11:19
   
  7
   
  6

  едва ли нещо ще се промени, и пак ще мечтаят за възраждане на Белене, където класовия враг да бъде основна храна за прасетата

 3. #3
  Незнаен 20 юни 2019, 12:00
   
  11
   
  3

  Отговор на коментар: #1

  Не съвсем. Тоя филм и други като него трябва да се гледат и разбират от всички. В крайна сметка трябва да се разбере, че всяка груба демагогия, особено която представя себе си за безалтернативна, е човеконенавистна и накрая се превръща в ужас - видим, неусетен.
  Малък пример (не че нещо...): на предните избори хората на село съвсем сериозно бяха схванали "намека", че ако не гласуват за... понастоящем избраните и управляващи, ще им спрат пенсиите, а че и цялата държава може да се срути. Е, гласуваха, няма майтап.
  Цитат: "Бойко Борисов обяви, няма алтернатива в страната освен ГЕРБ." Мрежата е пълна с подобни изказвания.

 4. #4
  Geocom 20 юни 2019, 14:52
   
  10
   
  4

  Отговор на коментар: #1

  Този филм задължително трябва да се гледа от тъпи соросоиди като теб защото се борехме за свобода а заради такива тъпунгери като теб само сменихме единия господар с друг.

  На власт са пак старите номенклатурчици и пак водят някаква борба - преди беше срещу класовия враг а сега е срещу "руската заплаха" и такива като теб комсомолски секретари пак са в челните редици и винаги със управляващите в момента.


 5. #5
  Толкоз за руската либерастия 20 юни 2019, 19:46
   
  10
   
  4

  Когато неруснаци се загрижват за психическото здраве на руснаците и почнат да им обяснявят историята винаги ставам подозрителен. В статията Юрий Дуд е представен като млад московчанин,тоест по подразбиране руснак. А дали е така? Роден в дребно номенклатурно семейство в ГДР,расъл в Украйна,а и самият той изрично се самоопределя като украинец,тоест хохол. Обаче,хохолът с жълто около човката има самочувствието да обяснява на руснаците "руския първичен страх". Човек да се чуди как руснаците с тоя първичен страх победиха чумата на 20-ти век и как първи отидоха в космоса.Интересно как Чкалов с тоя първичен страх пръв прелетя през Северния полюс? Или как с тоя първичен страх руснаците се биха в Брест,Севастопол и Сталинград,а Маросов и Мересиев съзнатално поеха смъртоносни рискове? Дааа...имало е първични страхове в хазарите по върховете на съветската власт,нооо....май е имало защо. Май днес някой иска да внуши тоя животински страх на руснаците?Интересно защо Корольов не каза нищо против Сталин,въпреки че е подканян пряко и непряко от Хрушча и до последно през 1966г. беше ръководител на космическата програма?Пък и бащата на Дудов въобще не е показвал индикации на първичен страх от властта. Кога да постъпи във военно училище се оказало,че е подминал максимално допустимата възраст,ноооо...руският първичен страх не го е спрял да пише чак до министъра на отбраната да бъде приет по изключение....и наистина е приет.От 10-15 години либерастията в Русия се беше кротнала по тая тема,но сега си мислят,че вече нещата са забравени. При Елцин архивите бяха отворени и куцо и сакато като хиени се втурна да рови. Ровиха,ровиха и накрая се оказа,че лишените от свобода в СССР и САЩ през 30-те години на миналия век като процент от населението почти съвпадат,тоест и САЩ трябва да са били диктатура. И как ги обосновава тези 16 милиона това подлитарче,щом самото казва,че сега няма достъп до архивите? Та от след Елцин сериозните западни историци престанаха да пишат по тоя въпрос и тая дейност беше аутсорсвана на новоизгряващи ГМО либерастчета. Едно либерастче произвежда друго и се крепят.......като свинете и е...... като в стадо. Списувателката на статията Анастасия Бутско е от най-смърделите либерасти в Русия.Тая същата написа,че Хитлер нарочно не бил превзел Ленинград за да измори населението от глад в негласно сътрудничество със.....със съветските власти на града!!! Та толкоз за руската либерастия - далеч по отвратителна е от нашенската,защото е зачената от Ленин и Троцки.

 6. #6
  ком 20 юни 2019, 22:08
   
  9
   
  2

  ПАН, понякога сте много предубедени по някои теми.DW.com надали някога ще напише нещо положително за Русия,в случая Анастасия Бутска ,звучи някак хазароукраинско,както и Юрий Дуд.В Ю Тюб има много други изследователи,като Арсен Мартиросян,Юрий Жуков,Андей Фурсов,Никита Стариков,Елена Пруднакова и Никита Михалков за когото е много забавно да се занимава стакива либерал демократи от рода на спорт. журналист Ю Дуд.Сталински репресии-дотогава болшевишки Ленински и Троцкистки ,Хрушчовски срещу Руската православна църква от 30 г.Сталински да срещу предателите от генералитета и опозицията в Ком.партията срещу идеята да се свият властовите и функции.Младите трябва да знаят за Солженицин писал какво ли не за лагерите но иза книгата му200 г заедно.Както и за америк. историк Гровър Фер,който прави анализ на доклада на Хрушчов и декларира ,че няма нито едно доказателство срещу Сталин.Както и за данните на Ренд Корпорейшън според които при Сталин са разстреляни700000 много повече отколкото за същия период в САЩ.Както и за много уплашеният,3 пъти репресираният хирург носител на Сталинска премия, той и бивш архиепископ Симфераполски Кримски! Валентин Феличесович Войно-Сталин запази Русия и показа какво тя значи за света..Бъдете честни и обективни.

 7. #7
  ком 20 юни 2019, 22:17
   
  7
   
  2

  Ограничаването на вота за деня е ЦЕНЗУРА.А в полето на 6-ком,след 700000 да се чете,много по-малко ,отколкото за същия период в САЩ.....

 8. #8
  Първо е първичната шизофрения 21 юни 2019, 06:38
   
  5
   
  1

  Първо се е започнало с първична шизофрения на всички либералстващи в Русия - есери,анархисти,меншевики,болшевики... Всички тия вкупом извършиха съществената ,истинската социалистическа революция в Русия през фувруари 1917г. и започнаха разграждането на държавата и унищожаването на всичко руско. През м. октомври 1917г. болшевиките само направиха преврат и ускориха дерусифицирането на Русия. Сталин спра дерусификацията на Русия. В Колима и подобните лагери царедворци и царски офицери рядко биваха въдворявани,а почти 98% бяха бивши либералстващи анархисти,есери,меншевики и разбира се троцкисти,даже и лененисти. Първичен страх имат наследниците на всички тия либералстващи....,всъщност техните наследници, в това число и наследниците на първите голи гей паради в света - Москва и Петербург.. По-голямата част от тия хора обаче не са етнически руснаци ,а дофтасали от къде ли не чужденци да "демократизират" Русия.

 9. #9
  Усмирителна риза 21 юни 2019, 21:13
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #1
  Абе като гледам в Колима не е бил класовият враг от белогвардейци,а по-скоро антируският враг заопосквал Русия още от преди 1917г. и продължил да опосква чак до изгонването на Троцки. Белогвардейци на служба при Хиттлер нямаше,но бивши болшевики,есери и анархисти имаше. Въобще не става въпрос за първичния страх на руснаците,а за надявянето на усмирителна риза на либерастията домъкнала се в Русия от цял свят. Русия е нагледен пример какво се случва когато се построи фермата на Оруел,защото като гледам по тоя етатистки модел се развиват и Норвегия,и Швеция,и Канада,а до голямя степен и Франция и Германия. Британия и САЩ дават силни къчове но и там нещата доста са напреднали.

 10. #10
  Камшик 22 юни 2019, 10:03
   
  0
   
  2

  Комуноидия до шия.
  Мрете ватници.

 11. #11
  Последното средство - Вуду 22 юни 2019, 11:37
   
  2
   
  0

  Отговор на коментар: #10

  Като нямяш аргументи какво ти остава? Остават ти заклинанията. Да не си жrвял сред руските ескимоси,американските индианци или Вуду магьосниците от Централна Америка? Ами то комуноидията Сталин я е озаптил и точно това е проблемът на либерастията. А това,че мразят руснаците е съвсем отделен въпрос, но тъй или иначе си е расизъм и то лицемерен,но по същество не по-различен от нацизма в крайна сметка. И на нацитата,и на либерастите руснаците все им речат.

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker