ГЕРБ увеличава преднината си пред БСП

Pan.bg 20 юни 2019 | 15:51 views (420) commentaries(0)
img fakti.bg


ДПС запазва традиционното си влияние със 7,1 на сто

Увеличена електорална дистанция между ГЕРБ и БСП, а ВМРО и Демократична България с парламентарно представителство при избори днес - това е ефектът от изборите за Европейски парламент според данните от редовното проучване на "Тренд" направено от 5 до 12 юни сред 1008 души по поръчка на вестник "24 часа".

ГЕРБ увеличава преднината си пред своя основен опонент БСП и през юни социолозите регистрират разлика от почти 5 на сто от всички анкетирани. В реална изборна ситуация при парламентарен вот, преизчислявайки дела на деклариращите, че няма да гласуват, това би означавало дистанция между двете от близо 8 процента.

ДПС запазва традиционното си влияние със 7,1 на сто от всички интервюирани.

Високият резултат за ВМРО на евровота е дал тласък на партията и при евентуални парламентарни избори, те биха имали самостоятелно представителство в Народното събрание. Същото важи и за Демократична България.

Моментната снимка през юни сочи, че това ще са единствените пет формации, която ще прескочат изборната бариера от 4 на сто при евентуални парламентарни избори.

"Обединени патриоти" като коалиция продължава да има известна инерция (1,3 на сто) при спонтанните отговори. Сходен резултат отчитаме и при "Воля" (1,2 на сто), и "Атака" (1,1 процента).

Мнозинството от българите (52 на сто) не смятат, че са необходими предсрочни парламентарни избори, а 29 на сто са на обратното мнение.

Анализаторите не отчитат съществена динамика в оценката за работата на основните институции. При парламента и правителството има минимална положителна промяна, дължаща се отново на резултатите от изборите за Европейски парламент и победата на основната управляваща партия.

През юни 20 на сто от всички българи дават положителна оценка за дейността на парламента, докато 65 на сто са на обратното мнение. При правителството съотношението между положителна и отрицателна оценка е 30 на сто на 54 процента.

При президента се задържа негативната тенденция, но и този месец с минимални стойности, коментират от "Тренд". Положителната оценка за работата на държавния глава през този месец е 48 процента, а отрицателната - 33 на сто.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker