Warning: getimagesize(https://static.webvariant.com/imagebank/cache/190530104737-660x371.jpg): failed to open stream: HTTP request failed! HTTP/1.1 404 Not Found in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 186

Стратегията на Русия в периода на търговските войни

Pan.bg 24 юни 2019 | 06:19 views (688) commentaries(0)
img ttps://pogled.info/svetoven/russia/strategiyata-na-rusiya-v-perioda-na-targovskite-voini.105841
Алекс Разуваев
/Поглед.инфо/ Когато Доналд Тръмп спечели президентските избори, никой не знаеше каква ще бъде неговата икономическа политика. И като цяло дали щеше да довърши изцяло президентския си мандат. Опозицията към него в Съединените щати беше и остава много силна. Плюс това, първоначално никой не можеше да разбере какво точно стои зад подкрепата на американския бизнес и борбата срещу безработицата. Но сега знаем, че Тръмп е преди всичко за санкции и търговски войни. И като се има предвид ситуацията около Иран, може би не само търговски.

Рисковете за глобалната икономика в резултат на политиките на Тръмп са много, много високи. Търговската война може да свали американските, а след това и световните фондови пазари, което би ударил доверието на американските потребители и би могло да доведат до рецесия. В този случай, „Брент“ може да падне до 30-35 долара и можете само да благодарите на Министерството на финансите и на Централната банка за привеждане на международните резерви на Русия до 500 млрд. долара.

Всъщност Русия беше изправена пред санкции и търговски войни по-рано от останалия свят - през 2014 г. Ситуацията се влоши от спада на цените на петрола, което естествено стана критично за руския бюджет. Беше избрано горчиво, но ефективно лекарство - девалвацията на рублата, девалвиране на разходите на компаниите, но това позволи да се запази маржът. В резултат на това реалните частни доходи спаднаха с 11%, а БВП спадна с по-малко от 3%. Бюджетът и акционерите на дружествата останаха победители. Фондовият пазар се разраства, „Сбербанк“, „Газпром“ и другите се радват на много добри дивиденти.

Въпреки това, въпреки оптимизма на Московската борса, реалните доходи на населението показват динамика от около нула, в Русия фондовата борса е слабо свързана с нивото на богатство на гражданите. Прибавете и слабите темпове на икономическия ръст, които, според нашата оценка, тази година трябва да бъдат едва 1,5%, докато през 2020 г. се очаква да бъде 1%.

Какво може да се направи за решаване на проблемите на бедността и ускоряването на икономическия ръст в Русия? Ние не вярваме в скорошната отмяна на санкциите, затова и смятаме, че Русия би трябвало да разчита единствено на своите сили.

Нашите предложения:

-Приватизация, включително чрез механизма на първичното публично предлагане сред народа. Делът на публичния сектор
от 50-70% е излишен.

- Намаляване на основния лихвен процент на Централната банка до 6-7%. Това е напълно постижимо при достигане на целта на Банката на Русия за инфлация в размер на 4%.

- Отказ от долара във външната търговия. Основните партньори на Русия са ЕС и Китай.

- По-голяма експортна ориентация на изток, БРИКС, Китай, ключовите страни от тюркския свят като Турция, Азербайджан и отчасти Иран.

· По-тясно сътрудничество със страните от Евразийския съюз, най-вече Беларус и Казахстан. Създаване на единен пазар за стоки, услуги и капитали. С перспективата за влизане в наднационална парична единица - евроазиатското евро.

Превод: В.Сергеев
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker