Мутро атаката срещу военното разузнаване е удар срещу България и НАТО

Pan.bg 10 юли 2019 | 20:58 views (820) commentaries(0)
img
frognews.bg


Според официалната информация отпреди няколко дни, дадена от прокуратурата, имало данни, че бригаден генерал Даскалов и бригаден генерал Ангелов са издали 504 разрешения за достъп до тайни с гриф „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация. Затова са дадени на прокурор.Идеята на акцията е, да се внуши че пред закона всички са равни. Но в случая става въпрос за съвсем друго нещо.


Във всяка една нормална – подчертавам нормална – държава, подобно съобщение не е възможно. Най-малкото защото имената на двамата генерали не бива да бъдат публично размахвани, без да е доказана каквато й да било вина. А вероятността да се докаже такава е нищожна. Защото процедурата, срещу която скача прокуратурата, е в реда на нещата. Достатъчно е да се видят директивите за действия на тези служби в НАТО, на която организация сме член. Заявиха го и предишните председатели на Държавната комисия за защита на класифицираната информация Цвета Маркова и Методи Андреев.Тук е мястото да се припомни, че в началото на 2017 година НАТО създаде ново Обединено управление на разузнаванията. Това е най-мащабната реформа в пакта от десетилетия. Тя се прави в отговор на усложнената международна обстановка и агресивното поведение на Русия и нейните тайни служби срещу страни от пакта. Във връзка с реформата са утвърдени нови документи, които дефинират ясно и точно действията на отделните партньорски служби. Включително достъпа до класифицирана информация. Те се спазват от всички, включително от нашето разузнаване. Ако има отклонение, за каквото досега от Брюксел няма и намек, то веднага следва реакция. И такава не е регистрирана…Цвета Маркова заяви по този повод: "Това оповестяване е изключително позорно и застрашаващо националната сигурност. Искрено се надявам, че тази информация няма да се потвърди при инспекцията на НАТО".Според нея този, който е подал сигнала в ДАНС, вероятно не е запознат със закона или го тълкува повърхностно и неправилно. Правомощията на ДАНС не засягат службите за сигурност. Военното разузнаване е на най-високо място в структурната пирамида на тайните служби и там могат да се намесват много тесен кръг от хора. Военното разузнаване има своя служба, която може да извърши проверка. Само тя.Всъщност целта не е разследване на някакво измислено
деяние, а овладяване на служба „Военна информация“. Към нея посягат мръсните ръчички на мафиотизирана групировка, която вече контролира редица институции, сред които МВР, прокуратурта, ДАНС, КПКОНПИ и пр. Наред е военното разузнаване, което все някак им се измъкваше. Затова този път действат брутално, през просото, без да се интересуват от реакциите на НАТО. На Брюксел ще обяснят, - както правеха досега на Юнкер, - че генералите са сгафили и се действа в името на закона. Поредната лъжа, пробутвана с лекота на Брюксел.


Истината е друга.1. Военното разузнаване е единствената служба, която може да подслушва, проследява и пр. без санкция от прокуратурата и съда. Това дава огромни възможности за натиск и ликвидиране на конкуренти по всякаква линия.2. То, разузнаването, може да регистрира фирми и да внедрява агенти във фирми, във връзка със защитата на националната сигурност.3. Службата разполага с агентурна мрежа в много страни по света. Тази агентурна мрежа е създавана десетилетия наред и апетите да бъде овладяна са огромни. Тя дори може да бъде изтъргувана на друга държава.4. Представители на военното разузнаване работят в състава на дипломатическите ни мисии по света. Мафията иска да овладее и тези позиции, за да постави там свои хора.5. Военното разузнаване работи с агенти в много страни. Ако списъкът с тези хора попадне в ръцете на мафиотизирана група, съдбата им е лесно предсказуема. Освен, че е застрашен пряко техният живот и безопасността на семействата им, на изпитание се подлага сигурността на България.6. Достъпът до класифицирана информация, касаеща НАТО ще премине у хора с неясни или дори престъпни намерения. Досега Русия ни наричаше Троянски кон, но ако планът с превземането на служба „Военна информация“ успее, съмнителни и враждебни на Атлантическия блок служби ще си имат „къртица“ в самото сърце на алианса.Това далеч не е всичко. Анализите на разузнаването насочват към вземане на важни решения на високо ниво, касаещи държавата и населението. Информацията на службата е силен аргумент в редица междудържавни преговори.Престъпните намерения на мафиотската шайка са ясни - смяна на сегашното ръководство на службата с ново, напълно подчинено на нейните интереси. Въпросът е, ще допусне ли НАТО да се случи подобно нещо. Военното ни разузнаване сигурно има трески за дялане и нужда от реформи. Но това е едно, а превземането му на абордаж от тежкогабаритни пирати – съвсем друго.Тревожно, но и многозначително е мълчанието на военния министър Красимир Каракачанов по скандала. Да не би да компенсира закупуването на самолети F-16 от САЩ с услуга към друга служба и държава, основен конкурент/враг на блока? Или не може да преодолее зависимостите към въпросния политико-олигархо-мутренски кръг?


Много е възможно акцията срещу служба „Военна информация“ да мине под лозунга, че се противодейства на руска интервенция в нея. Така хем ще бъдат заблудени Брюксел и Вашингтон, хем ще се направи услуга на Москва. Както винаги дърводелците с пачките, както би казал Сан Антонио, вярват, че са страшни мозъци и могат да въртят на пръста си НАТО, САЩ, и Русия едновременно.Изключително важна в този момент е позицията на президента Румен Радев, който е върховен главнокомандващ на Въоръжените сили. Най-логично е да проведе разговори с ръководството на НАТО по скандала. Също и с военния министър Каракачанов. Защото ударът срещу военното разузнаване по същество е удар и срещу президента.Премиерът Бойко Борисов е загрижен за феърплея във футбола, но е редно да прояви загриженост и по отношение намесата в работата на служба "Военна информация". Едва ли атаката на прокуратурата и кръгове край нея се осъществява без негово знание. Ако не знае - лошо. Ако пък знае - още по-лошо... И да не пробутват номера, че прокуратурта винаги е права, когато съгреши дори...Пазарът на предателството у нас предлага развалена стока повече отвсякога. Може би затова обществото приема охотно дни наред да го занимават с цените на плажния чадър и нехае за ценности, без които няма да имаме дори море и пясък.Военното ни разузнаване – както и останалите подобни служби, - се нуждае от спокойствие, средства и добра кадрова политика.Когато с шпионажа се заемат вестниците и чиновниците – той се превръща в умираща професия… Мисълта е на Оскар Уайлд.Борис Петков
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker