Бизнесът и армията са на нож за доброволния резерв

Pan.bg 13 авг 2019 | 10:50 views (436) commentaries(0)
img Източник:''Svodka.start.bg''; https://www.segabg.com, Александър Колев

Министерството на отбраната и работодателите влизат в спор кой има по-голям кадрови дефицит

Бизнесът и Министерството на отбраната са на път да се скарат заради промените в Закона за резерва на въоръжените сили на Република България, с които армията се опитва да позатвори поне малко голямата кадрова дупка. Измененията вече са качени за обсъждане в портала за обществени консултации.
МО предлага създаването на „срочна служба в доброволния резерв“, която да включва период от време (до 6 месеца), през който пълнолетен български гражданин преминава военна подготовка и изпълнява задачи в състава на военни формирования от Въоръжените сили като резервист. Според военните това щяло да "спомогне за реализиране на подготовката на по-голям брой български граждани за защита на отечеството, което съответно ще подобри и окомплектоването на военните формирования с резервисти, а военновременните формирования - със запасни". В същото време МО признава, че изпитва все по-големи кадрови затруднения. Оттам посочват в прав текст: "Анализите показват, че в рамките на следващите 10–15 г. България няма да разполага с достатъчно подготвени граждани за защита на отечеството, придобили статус на запасни, с които да бъдат окомплектовани военновременните формирования". Като пример се привежда обстоятелството, че "за периода на провеждане на курсовете за подготовка на гражданите за защита на отечеството от 2015 г. до днес начална военна подготовка са преминали 337 български граждани, а в курсове за специална военна подготовка за нуждите на въоръжените сили - едва 27".
Част от промените предвиждат договорите за служба в доброволния резерв вече да изключват работодателя от споразумението. В настоящия момент тези договори са тристранни. Те се сключват между министъра на отбраната, резервиста и неговия работодател. Липсата на съгласие на последния често е пречка за сключване на този договор, което препятства комплектуването на военните формирования в мирно и военно време, аргументират се авторите на законопроекта от Министерството на отбраната. Отпадането на работодателя като страна по договора щяло да бъде компенсирано с въведеното задължение за уведомяването му за сключения договор и с осигуряване на обезщетение за времето на отсъствието на резервиста от работа поради ползване на неплатен служебен отпуск в размер, определен в акт на министъра на отбраната, пише още в мотивите.
Това предложение обаче е посрещнато на нож от бизнеса в лицето на
Българската стопанска камара (БСК), тъй като според новите правила военните ще уведомяват работодателя постфактум, че негов служител е станал доброволен войник.
От БСК посочват, че в сегашния текст на закона е спазен изцяло принципът на доброволността, тъй като се засягат интересите и на трети страни, с които резервистът се намира в договорно правоотношение, в случая - със своя работодател. В самия договор за служба в доброволния резерв е предвидено да се посочват видът и размерът на обезщетението за работодателя за времето на изпълнение на активна служба от резервиста и предвидените неустойки при виновно неизпълнение на договор. Следва да се има предвид, че продължителността на договора може да достигне 5 години, а може и да бъде удължен за същия срок, посочват страховете си от бизнес организацията. В условията на остър недостиг на работна сила е разбираемо желанието на МО да елиминира всички пречки пред осигуряването на резервисти, но това не следва да става чрез използване на административен подход и за сметка на работодателите, които от години алармират за дефицит на работници, коментира БСК.
За периода на активна служба естествено е резервистът да загуби част от професионалната си квалификация и опит и след завръщането на работа ще е необходим период на адаптация и допълнителна квалификация. Освен това работодателите ще са изправени пред необходимостта да търсят нови служители за определен период (няколко седмици или месеца или година), което в повечето случаи е много трудно и неминуемо ще се отрази на организацията на работа и натовареността на останалите служители, аргументира се камарата.
Ако се наеме нов служител на безсрочен договор, това ще натовари финансово работодателя след приключване на активната служба на резервиста, тъй като съществува забрана за уволнение на служители по време на активна служба, оплакват се още от БСК.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker