Ще види ли бял свят доброволната казарма?

Pan.bg 19 сеп 2019 | 03:36 views (377) commentaries(0)
img Източник:"Otbrana.com'';Спирдон Спирдонов

(Публикувано във в. „Земя”, 18.09.2019 г.)

Политическа бариера пред Каракачанов!? Има ли такава? Сигурно, след като той сам го допуска. Министерството на отбраната подготви промени в Закона за резерва, които, макар и недостатъчно точно, получиха популярност, като закон за доброволната военна служба и военното обучение в училищата. Като че ли, обаче той трудно ще види бял свят. Самият министър на отбраната призна, че каквото предложи ВМРО, т.е. той, започва да се „тупа топката“. Най-вероятно тупането ще продължи до края на мандата на този парламент, за да не се развали коалицията.

Някои от министерствата, между които и Министерството на финансите, са дали отрицателно становище, защото според тях в МО имало по-приоритетни разходи, казва Красимир Каракачанов. Дали това е само финансов аргумент? Едва ли, след като става дума за по-малко от 3 млн. лв. за следващата година, което си е направо нищо пред милиардите за самолети и друга техника. По-скоро везните клонят към полиитически мотиви за отказа. Самият министър усещал, „че има някаква ревност, особено след евроизборите“ И е категоричен: „Ако така ще я караме, няма как да стане“.

Впрочем, тази история не е от днес. Най-големият радетел на връщането на наборната служба, която бе премахната от 2008 г., бе блокиран политически и по време на предишния състав на парламента. Може да се каже, че тогава управляващите бяха същите. И пак доказваха, че ще излезе много скъпо. Тогавашният министър на отбраната Николай Ненчев от правителството на Бойко Борисов излезе публично с разчети, които показвали, че професионалният войник е по-евтин от наборния поне с 1000 лв. на месец. Лошото обаче е, че нямаше достатъчно войници на заплата. И сега няма. Некомплектът е доста голям. Няма, обаче, и политическа воля у мнозинството за връщане, дори под определена форма, на доброволното носене на военната служба. Все пак Каракачанов е оптимист за връщането и на наборната служба. Това е една идея, която рано или късно ще се реализира, казва той. Може, но не и с по-големия брат от коалицията. Макар, че тези намерния са залегнали в управленската програма на сегашното правителство.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker