Признанието на хората също тежи много

Pan.bg 09 дек 2019 | 12:34 views (227) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Владимир ТОШЕВ, зам.-председател на Комисията по отбрана в НС


Лично аз, а мога да го кажа и от името на парламентарната ни група на ГЕРБ и конкретно на моите колеги в парламентарната Комисия по отбрана сме доволни от Бюджет ‘2020 за Въоръжените ни сили. Както и за структурите на националната сигурност като цяло.
Това е балансиран бюджет, който вече има и добра структурна основа. Ние за първи път излизаме от вътрешното разпределение на средствата в трите основни стълба: за личен състав, за капиталови разходи и за бойна подготовка, като идеалното съотношение, което се изисква и от НАТО, е 60% за личен състав и по 20% за останалите две финансови пера. При нас това съотношение ще бъде осъществено може би догодина, но и сега е много близо до него с 57% за личен състав, 23% за капиталовите разходи, като тук много натежават модернизационните проекти. Но важното е да постигаме този баланс на бюджета. Промяната е и като отношение към личния състав, модернизацията и подготовката на армията към реално изпълнение на задълженията, които имаме по способности към НАТО. Които вече толкова години не можем да раздвижим с една по-голяма скорост.
Трябва да е ясно не само на работещите в структурата на националната сигурност и особено на Въоръжените сили, че за всички българи е изключително важно, независимо от острите негативни коментари на опонентите ни, да поддържаме армията ни и въоръжените ни сили в добра кондиция и да повишаваме техните способности. Защото регионът, в който се намираме и сега, и от години вече, а и в Европа, и в света са в едно състояние, което е мъртво вълнение, видимо от анализите на специалистите

image

Нещата не са толкова мирни и кротки, независимо че над 70 г. нямаме голям военен конфликт от наша гледна точка – на Европа и на Северна Америка. Докато съвсем близо до нас войни се водят непрекъснато – в Близкия изток, в Северна Африка. Много трудна задача има България и от политическа гледна точка в региона, защото с последните действия на турския, а и на американския президент се нарушава един баланс. Турция има втората по числен състав и по въоръжение армия в НАТО, а Ердоган със замах купува мащабно
въоръжение от Русия. И това не засяга само военнотехнически въпроси, а и принципна, политическа основа. И това напрежение няма как да няма своето развитие и вече го има. Тръмп категорично заяви, че няма да позволи в Турция да се преовъоръжат турските ВВС с F-35 заради въвеждането на ракетен комплекс C-400.
Нашият бюджет показва една тенденция за устойчиво развитие, макар че зависи и как всеки ще погледне процентите: 1,61% от БВП е чисто военният бюджет заедно с делегираните средства за висшите военни училища и за Военна академия.
Ако обаче включим в него и парите за пенсиите на бившите военнослужащи, ставаме втори в НАТО с над 3% от БВП. И се радвам, че стабилно вървим към 2024 г. – и двата процента, които Америка и НАТО изискват от нас, ще сме ги покрили. Трябва да си дадем сметка, че може би основна и

главна причина да сме в това стабилно политическо и икономическо развитие


е, че ние сме членове на НАТО. Важно е, че сме членове на Европейския съюз, но основното, което гарантира сигурността ни, е членството ни в Алианса.
Лично аз се надявам в началото на 20-ата година да приключим процедурите по стартирането на изпълнението на проекта за двата кораба на ВМС и по изпълнение на проекта в най-забавена фаза по обективни, а може би и по субективни причини – за придобиване на бойните машини за Сухопътни войски.
Мотивирането за служещите в армията е не раздаването на калпак на по 10% от заплатите, а чрез диференцирано раздаване. Едни ще получат 6–7%, други – 11–12%. Като фокусът е върху тези, които реално изпълняват с униформа на полето задачите си и които работят с войска и с техника на терен. Това е стимул да се даде шанс на хората, които реално изпълняват нашите отговорности към НАТО и националната ни сигурност.
Тази година важен елемент е и възстановяването на Военновъздушното училище в Долна Митрополия. И се надявам, макар още да не е излязла официална информация от разговора между премиера Бойко Борисов и президента Доналд Тръмп по отношение на подробности за сделката за F-16. Надявам се да е взето принципно решение и

да започне подготовката за текущата и експлоатационната поддръжка на F-16 в България за региона.

image

Първо да напомня, че в бюджета говорим за проценти, а процентът отразява относително число. В абсолютни числа бюджетите за Въоръжените сили и за армията конкретно всяка година нарастват от последните 5–6 години. И трябва да си дадем сметка, че 2% при повишаващ се брутен вътрешен продукт са доста повече средства, отколкото при по-малък БВП. В тригодишната бюджетна рамка е заложено догодина бюджетът на армията да бъде разпределен в съотношение 60:20:20, което на практика ще означава, че ще бъде решен проблемът с поддръжката на техниката и въоръжението, и на това се набляга най-много тази година.
И малко повече трябва да поработим следващата година, за да може прословутият некомплект в армията реално да започне да се запълва. Защото

само увеличението на заплатите на военнослужещите не е достатъчно

Причината е, че един стартиращ млад човек в армията получава доста по-малко, отколкото в който и да е развит сектор на икономиката ни в останалите сфери на живота. В момента сме доста назад, трябва да се развиваме изпреварващо и не само в заплащането. За да можем да попълним и поне основните поделения да бъдат запълнени с над 90% от състава, което е и изискването за нормална подготовка на войската, и за поддържане на нормална степен на бойна готовност. Важно е да се разбере, че за да имаме добро здравеопазване, добро образование и нормална социална мрежа, трябва да имаме стабилна държава. А това означава, че в нея трябва да е политически сигурно, което пък означава, че трябва да е гарантирана националната ни сигурност. Тя е в основата.
По повод предложението за промяна и повишаване на базата, въз основа на която се изчислява заплащането на военнослужещите, смятам го за спекулативно. Защото, ако се вдигне за всички тази база от 380 лв. на стойността на минималната заплата, след година от 650 лв. или само на 430 лв., както предлагат да се направи сега от опозицията, това число почти няма да играе роля във формирането на заплатата. Но ще изиграе роля в уравниловката на служителите. А коефициентът, с който военният министър вътрешно определя заплащането, дава шанс уравниловката да се преодолее. Правени са разчетите и по-важното е, че уравниловката се намалява.
Говорим, че трябва да се работи и за останалата част от компенсационните механизми – социални придобивки за самите военнослужещи, за техните жени, за децата им, за жилищния фонд на военнослужещите. Както и улесняване на механизмите за обучението им и на тяхното семейство, за адаптирането им в поделенията, в които служат. Защото, ако един дипломиран инженер започне да работи в едно предприятие, може да се пенсионира в него. Докато

няма военнослужещ, основно от офицерския състав, който да завърши в едно поделение службата си

image

Не говоря само за 24-часово разположение на военнослужещите, за трудностите за семействата им. Но има и добри примери за отношение към състава, към проблемите на отделния служещ, невинаги става дума за пари, при които може да се облекчи службата на военнослужещите. Даже не става дума само за военните, но и за цивилните служители в Министерството на отбраната начело с министъра, екипа му и началника на отбраната, редниците, сержантите и офицерите. Нека имат и една успешна, мирна и здрава година и да са все такива патриоти. Изключително горд съм, като офицер от Българската армия, че тя продължава да е институция на едно от челните места по авторитет и по уважение в обществото ни. Това е много важно. Признанието на хората също тежи много.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker