Даването на пари за военна техника в България е заплаха за националната сигурност, нека да съкратим войската!

Pan.bg 30 ное 2011 | 17:54 views (3819) commentaries(34)
img Родолюбието изисква да съкратим войската I
О. з. Максим Мартинов, в.Новинар

След БАН и БДЖ е време да помислим за ВВС и ВМФ. От авиация и от кораби може да се съкрати повече, отколкото от бюра и влакове.
Военните ни казват, че повече оръжия били равни на повече безопасност. Но нещата не са толкова прости. През ХХ век Германия бе добре въоръжена и въпреки това на два пъти бе разгромена. Съветският съюз бе още по-добре въоръжен и все пак загуби Студената война. От друга страна, има много държави, които не дават и стотинка за отбрана и въпреки това не са били окупирани или разрушени. Такъв е например случаят с Коста Рика. Други поддържат символични въоръжени сили. Сред тях са Исландия и Панама. Страни като Япония също дават незначителни суми за въоръжаване, като се има предвид брутният им вътрешен продукт. При това те имат Северна Корея за съсед!
Оръжията не са нищо друго освен инструмент. Ако си плочкаджия, трябва да имаш машинка за рязане на теракот. Ако няма да слагаш плочки, няма смисъл да я купуваш.
Освен това оръжията остаряват морално. При това исторически, с развитието на технологиите, остаряват все по-бързо. По това приличат на компютрите. Онова, което днес е мощен и скъп хеликоптер, след някое-друго десетилетие е машина с малки възможности и ниска цена. Затова няма смисъл да се купува нещо, което скоро няма да влезе в употреба.
България не е Турция, която граничи с опасни държави като Иран и Ирак. Няма проблеми и с някакво кюрдско малцинство. Не е и с косовско малцинство като Македония. (Да е жив и здрав Костов, че навремето не го допусна!) Ние нямаме опасни съседи като Северна Корея и нямаме имперски амбиции като Съединените щати. Не правим атомна бомба като Иран и не ни мразят като Израел.
Не се иска много ум, за да купуваш фрегати и хеликоптери. Ум се иска да измислиш как да не ги купуваш. Всеки управляващ може да увеличи въоръженията. Но не всеки може да измисли как те да бъдат намалени.
Ако питаме военните, ние имаме нужда от по-голям военен бюджет. Но това е същото, като да питаме циганите дали трябва да се отделят повече социални помощи или да питаме земеделците дали трябва да се отпускат повече
субсидии за селското стопанство. Кинаджиите ще ни кажат, че държавата не дава достатъчно за кино, а БАН-аджиите – че не дава достатъчно за наука. По същия начин военните имат изгода да ни убеждават, че трябва да харчим за авиация.
Ако ги слушаме, въоръжаването било проява на родолюбие. Между другото те говорят за „патриотизъм”, а не за „родолюбие”. Макар да се имат за големи родолюбци, те предпочитат да използват чужди думи вместо българските.
Всъщност става дума за пари. Всеки нов хеликоптер или фрегата означава нови щатове. А колкото повече подчинени има един капитан, на толкова по-висока длъжност ще бъде назначен и съответно толкова по-голяма заплата ще получава и повече власт ще има. Затова когато ни обясняват, че поддържането на флот и авиация е въпрос на родолюбие, в превод това означава, че искат да отделим повече от нашия залък, за да увеличим техния.
Освен това военните виждат тактиката, а не и стратегията. Първото се отнася до военните сблъсъци. Второто е по-всеобхватно. То включва стопанството, дипломацията, пропагандата и доста други неща, които не обхващат лесно с един поглед. Германия имаше талантливи генерали, дисциплинирани войници и сравнително добро въоръжение, но загуби всички войни. Затова Талейран (според някои източници Клемансо) е казал, че войната е прекалено сериозно нещо, че да бъде оставена на военните. Който и да го е казал, историята на двете световни войни го потвърждава. В Първата световна Русия влезе, за да защити Сърбия, а загуби всичко. Австро-Унгария трябваше да даде урок на същата тази Сърбия, но спечели разпада си. Германците трябваше да обядват в Париж и да вечерят в Петербург, но вместо това получиха продължителна война на два фронта. Англия влезе и в двете, за да защити империята си, но вместо това предизвика нейната загуба. САЩ се включиха в защита на демокрацията, но след Първата се появи тоталитаризмът, а след Втората съветската империя завладя половин Европа. И така нататък, примерите тук са много.
До ден днешен разни „стратези” цитират Клаузевиц и Махон. Те обаче забравят, че тези теоретици са били четени от същите военни, които загубиха споменатите войни. Освен това забравят, че в наши дни, за разлика от времената на Махон и особено на Клаузевиц, основното във военното дело е технологията, тоест разноските. В наши дни бойната готовност не е въпрос на тактика или на героизъм, а на стопанско развитие.
Тъкмо това развитие обаче се забавя от данъците и бюджетните дефицити. А военните разноски водят или до едното, или до другото.
От гледна точка на стопанската наука всеки данък е зло. Въпросът е, че някои държавни разноски са необходимо зло. Ако не бъдат направени, загубата ще е още по-голяма. Така, ако не даваме пари за полиция или правосъдие, в страната ще настъпи безредие. Икономиката не се развива в условията на бандитизъм, корупция и нарушаване на договорите. Хората не садят лозя, ако през нощта някой ще ги обере. Те не теглят заеми, за да купят трактори, ако някой ще им ги открадне. Никой не отпуска заеми, ако заемите не се връщат. Чуждестранните вложители не правят предприятия, ако администрацията ще ги бави с години. Затова си струва да се събират данъци, ако те се разходват за работещ съд и енергична полиция.
С други разноски обаче нещата не стоят така. Ако не даваме за помощи или за театри, стопанството ни няма да пострада. Така стоят нещата и с разноските за отбрана. Ако някой се кани да ни завладее и да установи у нас режим, който е по-лош от собствения ни, трябва да правим такива разноски. Ако обаче няма опасност някой да ни нападне, тези разноски са воденичен камък на врата ни и нищо друго. В наши дни българският народ е застрашен не от външен завоевател, а от това, че младите и способните напускат страната. Те го правят заради стопанския упадък на България. Една от причините за този упадък пък са високите данъци. Затова даването на пари за военни цели е заплаха за националната ни сигурност.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 34

 1. #1
  БЕС 30 ное 2011, 18:17
   
  0
   
  0

  Леле тоя вярно ли е ОЗ? Доста глупости плещи и явно не е наясно нито с политиката, нито с армията, нито с финансиите. Не знам дали някой дава заеми или прави инвестиции, ама знам, че никой не прави инвестиции и дава заеми на разграден двор. Умия господин да сподели Австрия, Швейцария, франция, испания, Норвегия........от какви кръвожадни съседи са заобиколени, че поддържат модерни армии??? Явно тоя е някой гении, пръкнал се на родна земя, ама по ми се струва, че е кръгал идиот.

 2. #2
  ss 30 ное 2011, 18:31
   
  0
   
  0

  опасна държава сме тия журналя за някой лев са готови да таковат майка си,ама искам един пример за държава с добро състояние и с добър международнен имидж и без армия,май нарочно не споменава за американските бази в Япония ,това че исландия няма собсвена армия а плаща за това на щатите ,абе с две думи аман от платени измекяри ,утре такива могат да напишат че трябва да си сменим езика религията и какво ли не .....винаги сме имали поп кръстьовци в изобилие

 3. #3
  BAD KOTSI 30 ное 2011, 19:02
   
  0
   
  0

  G-n Maksime,ti sam li si prisvoi oficersko zvanie ili nqkoi te udostoi s nego???Edin oficer ot BA nikoga ne bi govoril s takava zloba i omraza za armiqta...Nqkoi mai ti e napisal slovata i ti e obe6tal seriozni dividenti za tezi statii koito puska6.I otnosno zagubenite voini vzemi po4eti malko BG istotiq da razbere6 kolko voini sa zagubeni ot bulgarskata voiska i po 4iq pri4ina sa zagubeni-no ti tova go znae6 mnogo dobre, prosto ne ti e udobno da go spomene6. Ako govorim za bezmisleni razhodi, to i vestnici nqma smisal da se pe4atat na hartiq -nali se publikuvat v net-a. taka 6te spasim milioni darveta i 6te se spestqt o6te mnogo razhodi. A setih se - nali trqbva da ima6 ne6to pod ruka kato te napune otzad.Aide jiv i zdrav 4e ti podgotvqt sledva6tata statiq

 4. #4
  Crassus 30 ное 2011, 20:45
   
  0
   
  0

  е нема такъв философф като теб макси. от началото на статията ти си започнал с елементарна манипулация

 5. #5
  пак ли?? 30 ное 2011, 20:52
   
  0
   
  0

  Този безроден екземпляр изглежда напук пише подобни глупости. Мислех, че след реакциите, породени от "статията" му за Слава и закриването на ВВС ще спре, но не би.. :(

 6. #6
  sniper 30 ное 2011, 20:57
   
  0
   
  0

  Да не забравяме, че мира е временно състояние между две и повече отслабени от война държави... Такава е човешката природа за съжаление, без значение кой век сме и какви са технологиите, война може да се спечели и от ниско технологична армия поради многото уязвимости на високите технологии... За това преди да са пукнали първите пушки, ти трябва да имаш поне автомат! иначе следва кръв и сополи...

 7. #7
  Гинев 30 ное 2011, 21:04
   
  0
   
  0

  ТРАГИЧНО!!!


 8. Warning: Illegal string offset 'post_text' in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193
 9. #8
  Crassus 30 ное 2011, 21:07
   
  0
   
  0


 10. Warning: Illegal string offset 'post_text' in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193
 11. #9
  Crassus 30 ное 2011, 21:08
   
  0
   
  0


 12. Warning: Illegal string offset 'post_text' in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193
 13. #10
  Crassus 30 ное 2011, 21:08
   
  0
   
  0


 14. Warning: Illegal string offset 'post_text' in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193
 15. #11
  Crassus 30 ное 2011, 21:15
   
  0
   
  0


 16. Warning: Illegal string offset 'post_text' in /home/panbgwz9/public_html/view_article.php on line 193
 17. #12
  vassileff 30 ное 2011, 21:16
   
  0
   
  0

 18. #13
  Aveugle 30 ное 2011, 21:18
   
  0
   
  0

  Хи,хи,хи ..... кой списва вестник "Новинар",чия собственост е той, кой изобщо го чете, КОИ ХОРА РАБОТЯТ В НЕГО? От къде говедото - собственик на вестника изобщо проходи в политиката? Историята е много интересна... Става въпрос за телефонен секс..И изобщо се чудя как е възможно да се отделя внимание на някакъв изкуфял в суровото ежедневие ИДИОТ, решил да се упражнява в журналистика??В една нормална държава, каквато трябва да станем, един такъв индивид би следвало да бъде назабавно арестуван и заточен - в лудницата, не в затвора. А тези, които са поръчали статията да бъдат съдени за национално предателство и всяване на смут във въоръжените сили. Присъдата ....................

 19. #14
  Ненчо Еремиев 30 ное 2011, 21:29
   
  0
   
  0

  Този иска да го пазят анадолските манафи.

 20. #15
  Kpapec 30 ное 2011, 21:49
   
  0
   
  0

  Абе на този нямали кой да му потърси сметка за глупостите които пише.Нямали един достоен Българин, един достоен защитник на армията.Аз ако съм по-близо до София където е редакцията на вестника бих го потърсил и снимал, а след това и ще побликувам снимката му на този родоотстъпник.А при възможност и един бой бих му хвърлил.

 21. #16
  О, Българийо! 30 ное 2011, 21:51
   
  0
   
  0

  О, Българийо, какви велики синове имаш!
  Г-н Мартинов, не мога да разбера вие офицер от коя армия сте бил - Турската, Гръцката, Румънската, Сръбската? Насила прочетох поредната порция помия, която изливате върху армията. Как не ви е срам да сравнявате циганите с военните?! Вие сте национален предател, след написването на горното ваше творение на журналистическата мисъл!

  За добро или за лошо, в мирно или военно време е необходима армия. Ще дам един прост пример - хранейки куче-пазач, вие всеки ден ли му осигурявате крадец в двора ви? Във военно време е ясно какво правят военните. Да разгледаме дейността им в мирно време - те се подготвят за война. Стрелят, правят учения, тренировъчни полети, рейдове с корабите, десантчиците скачат с парашути и т.н. И всички се молят да не се налага да правят това наистина. Защото всички знаят, че една война е ужасно нещо и за победителите и за победените. В мирно време военните също помагат на бедстващи хора в планините, в затрупани села, превозват органи за трансплантация, участват в гасене на пожари. Не бих искал да съм на ваше място, и да няма кой да дойде с вертолета да ви прибере от планината или да ви евакуира от горящата гора. Вие много добре познавате военните теоретици като Клаузевиц, но не знаете една много стара сентенция, която гласи: "Държава, която не храни собствената си армия, храни чужда." Много Ви моля да се въздържате от поредни изблици на журналистическата Ви мисъл. Ако не ви харесва България, тогава напуснете я! Отидете да живеете в държавите без армия!

 22. #17
  :) 30 ное 2011, 21:52
   
  0
   
  0

  елементарна провокация.....
  явно някой е платил за серия от статии.....
  дано поне автора не се е продал евтино(толкова глупости наведнъж не се пишат лесно)

 23. #18
  Krapec 30 ное 2011, 21:54
   
  0
   
  0

  Абе на този нямали кой да му потърси сметка за глупостите които пише.Нямали един достоен Българин, един достоен защитник на армията.Аз ако съм по-близо до София където е редакцията на вестника бих го потърсил и снимал, а след това и ще побликувам снимката му на този родоотстъпник.А при възможност и един бой бих му хвърлил.

 24. #19
  zlpetrov 30 ное 2011, 21:55
   
  0
   
  0

  Абе чудя се защо им обръщате внимание на такива психопати и педерасти.Тоя едно време тихомълком щяха да му сложат усмирителна риза и да го лекуват в Карлуково.А сега се пише военен и всякакъв друг стратег.Я му е........другото го знаете.

 25. #20
  тони 30 ное 2011, 22:22
   
  0
   
  0

  Ако много му се струва бюджета на армията,мога да му кажа че всяко нещо се тренира 100 пъти на сухо докато си представяме докато изхарчим пари да го отренираме на истинско защото имаме само по един опит или максимум 2.Например за да отренираме десант "бързо въже" правим го докато всички го правят перфектно от въже вързано на таван и тогава се качваме на хеликоптер и го правим с ръкавици купени персонално от всеки войник за него си.
  Така че не се хаби бюджет и не се пръскат пари с лекота.Мога да дам много примери за това как се опитваме и правим от нищо нещо.

 26. #21
  pE 30 ное 2011, 22:48
   
  0
   
  0

  абе тоя кретен сигурно е бил няква мишка в армията , и са му ебали мамата, и са го изгонили да се пенсионира, понеже са го усетили ,4е никав кур не става от него. И ся се прави на стратег ... нямало било смисал от армията и дай да я махаме... ми аз да ви питам тогава г-н оз офицер ... то и от вас няма смисал акопогледнем реално. нищто полезно не вършите за обществото и прословутата силно развита БГ икономика за , която говорите , освен да дранкате глупости по вестници, които и без тва никой не чете ... така ,4е след като стигнахме до извода , че и от вас като личност няма смисъл... питам аз два въпроса ... що въобще ядете хляба на държавата? тоя хляб може да го яде някои талант заварнал се от чужбина да съживи БГ икономиката ... и вторият въпрос ... що не се грамнете ??? след като от вас не става никъв чеп и няма никъв смисъл да живеете ???

 27. #22
  Аз съм О.Р. 01 дек 2011, 09:10
   
  0
   
  0

  Когато този "офицер от резерва" е трябвало да учи нещо, родителите му са го пратили във военно училище защото е престожно, на държавна издръжка и е осигурена реализация, дори и за родоотстъпник като него. Ако тогава се бе наложило да изпълни своя дълг, този само е щял да дезертира, но слава Богу не се е налагало и той е стигнал благополучно до положението о.р., за да може сега безнаказано да говори срещу институцията която е хранила него и семейството му... Позор!

 28. #23
  Mitaka 01 дек 2011, 09:33
   
  0
   
  0

  Не се заблуждавайте, тоя мишок, ако въобще е бил в армията, то са го съкратили при първите съкращения като доказано некадърен и безперспективен! От личен опит знам - ако си прекарал живота си в армията, никога няма да напишеш такива глупости за нея!

 29. #24
  Mitaka 01 дек 2011, 09:34
   
  0
   
  0

  Не се заблуждавайте, тоя мишок, ако въобще е бил в армията, то са го съкратили при първите съкращения като доказано некадърен и безперспективен! От личен опит знам - ако си прекарал живота си в армията, никога няма да напишеш такива глупости за нея!

 30. #25
  георги каракачанов 01 дек 2011, 10:23
   
  0
   
  0

  Написаната статия е поръчков матреал за провеждането на политиката на пореднато компрадорско правителство която е:на колонизиращата се държава армия не е и неоходима.А аргументите че армията пречи на националната сигурнаст са толкова профански и нескопосани че не се нуждаят от опровергаване.Но все пак за да бъде разобличен писача за пари ще посоча някой данни за сравнение от справочника на Европа и да престанат лъжат като дърти цигани: ШВЕЙЦАРИЯ Държава без рискови военни предизвикателсва към Националната си сигурност но със национално отговорно правитество което не е назначено от колонизаторите. БЮДЖЕТ ЗА ОТБРАНАТА –2,548 милиарда долара,АРМИЯ: 45,654 новобранци около625,000 души подлежащи на мобилизация,ВОЕННА ПОВИННОСТ:17седмици обучение,последвани от 8пъти по 3 седмици завъзраст от20–32г.,3 по 39дни за 33–42годишШНО се провеждат учения.България съгласно чл. 9 от Конституцята трябва да има национална армия а не корпус за мисии в НАТО.Гневът на читателите е основателен итрябва да се вижда кой е източника на тези факсимилета..

 31. #26
  онемял 01 дек 2011, 11:09
   
  0
   
  0

  Нямам думи! Ако статията е имала за цел да тотално да разочарова народа то вероятно е успяла. Как е възможно офицер да бълва такава помия? Ами щом си такъв родолюбец г-н О.З Максим Мартинов предлагам да върнеш доброволно заплатите дето си получил както вероятно и жилището си в полза на държавата. Като го направят всички О.З.(О.Р) като теб дето по онова време най-много се облагодетелстваха а сега "милеят" за род и родина. Между другото няма офицер дето да се изписва все още като О.З., което ме навежда на мисълта, че статията наистина е фалшива и чиста провокация и то от непросветен псевдо журналист.

 32. #27
  stefan 01 дек 2011, 13:32
   
  0
   
  0

  Този господин Максим Мартинов като прочетох какво е написал веднага разбрах че е един плужко и има изключителното желание да прави св...и на хора от турската,сръбската,гръцката или румънската армия.И ако наистина е бил офицер в Българската Армия то значи парите дадени за него са били хвърлени на вятъра защото този предател е един кофти материал.

 33. #28
  Фойню войвода 01 дек 2011, 16:51
   
  0
   
  0

  А вие, господа офицери, какво очаквате от медиите след 2.5-годишния престой на Аню Ньойски начело на отбраната? Такава е целта и такъв е резултата! Аню и компания сега пробват реакциите, за да знаят за в бъдеще какъв точно ятяган дя извадят. По-мълчалив народ - по-голям ятаган!

 34. #29
  o.z. 01 дек 2011, 17:58
   
  0
   
  0

  abe , tozi sigurno e nqkoy bivsh shkolnik ot SHZO-to , a se misli za oficer

 35. #30
  Сержант Дойчев 01 дек 2011, 18:08
   
  0
   
  0

  o.z., не е добре да делите офицерите на такива и на онакива. Кадровата армия е за никъде без резервната. А и много от офицерите от ШЗО са показвали, че не са по-надолу от тези, завършили военните училища! Стига сте разделяли хората! Тук е важно кои са патриотите, милеещи за войската и кои са анювците-ганювците, скрити като "журналисти"!

 36. #31
  гед 02 дек 2011, 13:23
   
  0
   
  0

  този оз е ниакакжо недоразумение!

 37. #32
  sKolegi 02 дек 2011, 19:49
   
  0
   
  0

  Уважаеми колеги, хубаво си лаем като мъници от слама ....Грабвайте телата някой се извика"- времето му е дошло да си получат Те това което им се полага-ние им даваме власт да ни колят -хайде дошло е време да си получат и те това което и на тях им се полага-тези които решават твоята и моята съдба и тази на нероденото ми бебе са за РАСТРЕЛ - това заслужават за делата и постъпките си-стрелят те по теб и мен ,а ти мислиш, че дъжд ни вали...

 38. #33
  nero 05 дек 2011, 12:56
   
  0
   
  0

  ужас

 39. #34
  Anna 14 май 2013, 01:43
   
  0
   
  0

  Здравейте,

         Вие сте в нужда от заем? можете да получите вашите проблеми реши, когато тичат към него. Am г-жа Анна. От България, миналата седмица понеделник,Търсех заем, за да плащат за сметките си, така че аз си взема в ръцете на различни измами и аз бях измами от различно кредитор, ако не и за г-жа, Sadaih кой е моят добър приятел ме представи на г-н Pack море (CEO) вместите повече Company кредит, и той да ми помогне със заем от 200,000 $ без стрес. Така че моята добрите хора от България, можете да се свържете himvia Email: packmoreloancompany@gmail.com И не забравяйте да кажете на му, че аз ви запозная с неговата компания

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker