Вицеадмирал Пламен Манушев, ГЕРБ: Няма време за губене, политиците трябва да намерят правилната формула след изборите, за да има България стабилно управление

Pan.bg 21 мар 2017 | 00:55 views (434) commentaries(0)
img
Радио „Фокус“
Избори 2017: Вицеадмирал Пламен Манушев, ГЕРБ: Няма време за губене, политиците трябва да намерят правилната формула след изборите, за да има България стабилно управление Снимка: ПП ГЕРБ
В предизборното ни студио продължаваме да ви срещаме с водачите на листи. Днес се насочваме към Добрич. Какви са приоритетите и проблемите, които стоят пред региона, какво е необходимо да се предприеме, за да се пребори популизма и празните обещания и как ще изглежда политическата карта в България след изборния ден? Тези и още теми коментираме с вицеадмирал Пламен Манушев – водач на листата за народни представители на ГЕРБ от 8-ми Многомандатен избирателен район – Добрич, в интервю за Сутрешния блок „Добро утро, България“ на Радио „Фокус“.

Фокус: Вицеадмирал Манушев, какви са приоритетите и предизвикателствата в Добричка област, които стоят пред вас като водач на листата там?
Пламен Манушев: В Добрич приоритетите и проблемите са същите като почти в цяла Северна България. Първото нещо, с което хората навсякъде ни посрещат и казват, че инфраструктурата, пътищата не са в задоволително състояние, магистрала „Хемус“ липсва за развитието. И това е като приоритет номер едно. Сред останалите проблеми е и обезлюдяването на селата – това хората го считат, че е много трудно за тях, да карата да живеят децата им надалеч, но се опитваме да обясним, че нещата могат да се променят, само ако продължим по същия път, по който сме тръгнали, и променим България. Когато България започне и наистина стане развита икономически държава, тя ще може да осигури средства и за тези всички неща, за които говоря. Може би трябва да насочим внимание и към третокласната пътна мрежа. Другото, което ги притеснява и вълнува, е здравеопазването. Аз запознавам гражданите с програмата на ГЕРБ, какви са й целите, как здравеопазването ще достигне до най-отдалечените населени места в Добруджа, в Добричка област – те са над 200. И това са основно по-сериозните неща, които най-вече вълнуват хората.
Фокус: В хода на самата кампания се чуха дост обещания. Какъв според вас е начинът да бъде преборен популизмът, да се избяга от празните приказки, от празните уверения?
Пламен Манушев: Аз се опитвам да убедя хората, че това, което ние им обещаваме и предлагаме, ние го гарантираме и се ангажираме да го направим, защото съм убеден, че зад тази програма стоят ясно разчетени практики, ясно разчетени политики, които са напълно осъществими, а не са измислени. Това целя да обясня на хилядите хора, с които се срещаме – че това, което им предлагаме в управленската програма, може да бъде изпълнено и постигнато, не са празни обещания, а продължение на постигнатото досега през последните две години.
Фокус: Вие споменахте подобряването на инфраструктурата, подобряване условията на живот в малките населени места. Освен тези акценти, какви са другите, които ГЕРБ си постави в управленската програма?
Пламен Манушев: Аз искам да акцентирам конкретно за региона. В национален план и мащаб са казани многократно – аз ги разказвам на хората, обяснявам ги. Другият сериозен проблем за Добрич, за Добруджа е водата, и в малките населени места това ги притеснява много – че водата или няма налягане, или се спира, или не е качествена. И аз се радвам, че в Добрич най-после, след седемгодишни мъки, стартира водният цикъл тази година, което ще даде глътка въздух на добруджанци, ще се подобри качеството на водата сигурно. За 115 милиона е проектът, който стартира в Добрич – това е субсидията на правителството на Бойко Борисов, също така и на кмета на града. Това, което в голяма степен касае жителите на Добричка област, е, че цената на водата вероятно ще падне, тъй като в момента се отчитат отгромни загуби- до 80-85% за загубите на водата в частта, където мрежата е остаряла. Проблемът с водата съществува, откакто се помни Добруджа, тя винаги е била проблем и винаги е била една от най-ценните суровини в целия регион.
Фокус: Нека насоча вниманието ви към предстоящите избори. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че 26 март всъщност ще бъде една обикновена дата, като трудностите ще дойдат след нея, когато ще трябва да бъде съставено правителство и действително да се работи в интерес на избирателите. Как вие виждате ситуацията на 27 март и как трябва да бъде решено сложното управление в страната?
Пламен Манушев: Аз разчитам на мъдростта на българските граждани. Първо се надявам те да отидат наистина до урните и да гласуват, да направят своя избор, за да продължим започнатото, да продължим направеното, тъй като смятам, че пътят ни е верен. Дано се случи така, че да успеем след тези избори да се състави едно стабилно мнозинство и правителство, за да продължим напред. Аз смятам, че нямаме никакво време за губене, нямаме време за други опити, тъй като времето върви, а виждаме, че при една такава ситуация по-голямата част от нещата, засягащи обществения живот, са затруднени – и в бизнеса, и в администрация, и в служби различни има едно притеснение, едно напрежение, за което ние нямаме време. Аз смятам, че трябва да има такова правителство, тъй като ни предстоят изключително сериозни неща. Освен продължаване на икономическия растеж, освен усвояване на еврофондовете, а също така и подготовката за председателството на Европейския съюз, което е много важно за нас като държава, като членка на Европейския съюз, за авторитета ни, за самочувствието. Така че се надявам на успех.
Фокус: Вие казахте, че трябва да се действа бързо, да се взимат бързи и правилни решения, но все пак – има ли опасност от провеждането на нови предсрочни избори след няколко месеца?
Пламен Манушев: Надявам се да няма и вярвам в мъдростта на българите, на българските граждани, че ще направят правилния избор, а след това и на мъдростта на политиците, да намерят вярната формула, за да има България едно стабилно управление, от което тя се нуждае жизнено.
Виктория МЕСРОБОВИЧ
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker