Инж. Ваньо Славеев, ИА „Борба с градушките“: На 27 април откриваме противоградовия сезон, тъй като в края на месеца има вероятност за градушки

Pan.bg 21 апр 2017 | 06:34 views (603) commentaries(1)
img
Агенция „Фокус”
Инж. Ваньо Славеев, ИА „Борба с градушките“: На 27 април откриваме противоградовия сезон, тъй като в края на месеца има вероятност за градушки Снимка: Информационна агенция "Фокус"
Инж. Ваньо Славеев, изпълнителен директор на Изпълнителна Агенция „Борба с градушките” в интервю за Агенция „Фокус” във връзка с откриването на противоградния сезон.

Фокус: Г-н Славеев, кога се очаква да бъде открит противоградният сезон?
Ваньо Славеев: На 27 април откриваме противоградовия сезон. Той е съобразен с метеорологичната обстановка и развитието на културите. Обикновено сезонът продължава до периода около 1-ви и 10-ти октомври.
Фокус:Метеоролозите допускат, че са възможни градушки през април, имате ли готовност да изстреляте противоградни ракети в случай, че забележите градоносен облак?
Ваньо Славеев: Метеорологичната обстановка е много динамична и очакваме към 28-30 април да мине опашката на фронта, който в момента е в България. На места тези дни има вероятност за твърди валежи. Датата за откриване на активния сезон е съобразена с метеорологичната обстановка. Затова на 27 април откриваме сезона и от този момент нататък имаме готовност да работим по предотвратяване на твърдите валежи.
Фокус:С колко противоградни ракети разполагате за 2017 г. ?
Ваньо Славеев: Още не съм получил постановлението на Министерски съвет, но при всички положения тази година ракетите ще бъдат над 10 хил. Средно на сезон в минали години се използват от 3 до 5 хил. ракети. През 2014 г. са използвани 14 хил. ракети, а миналата година са изстреляни 9886 ракети. Бройка над 10 хил. засега е достатъчна. Ако годината е лоша, има начин да се направи отново заявка и да се получат допълнително противоградни ракети.
Фокус:Кои региони на страната е обхванала към момента противоградната система?
Ваньо Славеев: Противоградната система не се е изменила в сравнение с миналата година. Тя обхваща областите: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Пазарджик, Пловдив, Стара Загора и Сливен. Ракетните площадки на територията на страната са 199.
Фокус:През август 2016 г. в интервю за „Фокус“ обявихте, че се очаква да бъдат изградени още 32 площадки в страната, на какъв етап е изграждането им към момента и има ли завършени такива?
Ваньо Славеев: След като обявих 32, имаше корекция. Взе се решение да се изгради още един полигон. Така че планираните площадки стават 62. Единият полигон е в Казанлък и Карлово, другият в Любимец – Свиленград, където са предвидени още 30 площадки. До момента е осигурена техниката предвид комуникационната, информационна и пускова обстановка. За съжаление нито една фирма не се яви на първата обществена поръчка за доставка на фургони за ракетострелците. Това спря и изграждането на площадките, но не сме се отказали. Чисто и просто този сезон няма да бъдат открити тези площадки, но догодина това ще се случи.
Фокус: Как ще коментирате протеста на служителите от Агенция „Борба с градушките“ от последните дни?
Ваньо Славеев: Като че ли стана практика преди откриване на сезона, да има стачки. Те са обусловени и от динамичната среда, в която работят служителите от Изпълнителната агенция „Борба с градушките“. В момента всички работят независимо, че навън времето е лошо. Те изкарват техниката по ракетните площадки. Не сме спирали и няма да спрем да работим. Исканията на служителите са мотивирани и нормални по отношение на заплащането и броя на ракетострелците на ракетоплощадка. Всичките искания ще бъдат изпълнени, така че хората са спокойни и работят нормално.
Деница КИТАНОВА
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Градски 21 апр 2017, 08:25
   
  1
   
  0

  Да бяхте сложили снимка на Ваньо Славеев .

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker