Семерджиев: Към момента здравен риск за хасковлии не съществува

Pan.bg 21 апр 2017 | 13:15 views (543) commentaries(1)
img
МЕЖДУ 2 И 3 МЕСЕЦА ЩЕ СА НУЖНИ ДА МИНАТ ВСИЧКИ ПРОБИ

Няколко месеца ще са нужни да минат всички проби, които са дадени за биологични изследвания на водата в Хасково, между 2 и 3 месеца оптимално. Дотогава „доставянето на питейна вода чрез водоноски се извършва от помпена станция Войводово. РЗИ Хасково осъществява контрол и на водата, доставяна чрез водоноски“, заяви служебният министър на здравеопазването д-р Илко Семерджиев относно проблемът с водата в Хасково.

Към момента здравен риск не съществува, оценките след получаване на окончателните резултати от изследванията ще бъдат направени достатъчно бързо и ще бъдат съобщени на обществеността, добави той.

„Предвид, че питейната вода се влага като суровина в производството на хранителни продукти не се предполага съществуването на здравен риск за населението“, обясни Семерджиев. „С цел на защита на здравето на населението органите на държавния здравен контрол контролират изпълнението на всички препоръчани мерки“, допълни министърът.

„Изготвя се междинен доклад относно създадената ситуация, който ще съдържа конкретни препоръки за засилване на проверките и контрола на водоизточниците, особено в близост до закрити уранови мини“. Рисковете ще бъдат по-конкретно докладвани след около месец и половина-два месеца“, подчерта още Илко Семерджиев.
eurocom
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  клинична пътека "Ухапан от алигат 21 апр 2017, 13:59
   
  1
   
  1

  Природният уран е смес от три изотопа: 238U (99,274 %) с период на полураспад 4,51∙109 г.; 235U (0,702 %) с период на полураспад 7,13∙108 г.; 234U (0,006 %) с период на полураспад 2,48∙105 г.. Изотопите на уран 238U и 235U са родоначалници на две радиоактивни семейства. Крайните елементи на тези радиоактивни семейства са изотопите на оловото206Pb и 207Pb.
  Уранът попада в организма на човека по схемата: вода — водни растения — риба — човек. Чрез храната и водата в стомашно-чревния, където се абсорбира около 1% от лесноразтворимите съединения и до 0,1 % от трудноразтворимите такива. Разпределението на урана по тъкани и органи е неравномерно, основните места за натрупване са костната тъкан (скелет), черен дроб, слезка, бъбреци, лимфните възли (при попадането в белите дробове). Натрупаният в костите уран обуславя постоянно облъчване на костната тъкан (периодът на пълноизвеждане на урана от скелета е 600 денонощия). Менее всего этого металла в головном мозге и сердце (около 10-10 г/г). Как говорилось ранее основные пути поступления урана в организм — вода, пища и воздух. Уранът се извежда от организма: с урината от 0,5∙10-7 г до 5∙10-7 г; с изпражнениятаот 1,4∙10-6 г до 1,8∙10-6 г.
  Уранът се счита за един от най-опасните элементи. Най-напред се проявява токсичесността му като метал, което е обусловлено от химичните му свойства (от растворимостта на неговите съединения).В организма, уранът поразява всички органи, като действието му е на клетъчно ниво: подтиска активността на ферментите. Първично поразява бъбреците, което се изразява в рязко увеличение на захарта и белтъците в урината, впоследствие се развива олигурия. Поразява и стомащно-чревния и черния дроб. Отравянията с уран са остри и хронични, като последните се развиват постепенно и могат да протекат безсимптомно или със слабо израни прояви. Но впоследствие хроничните отравяния водят до нарушения на кръвотворната функция, нервната система и други сериозни нарушения на здравето.
  Основен тип на разпад: α- и β− и γ (от дъщерните продукти). Максимална енергия – 1210 Мев.
  Биологични действие: ранни соматични ефекти, сомато-стохастични ефекти и генетични ефекти…

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker