Таен правителствен щаб преговаря със Сакскобургготски за имотите му

Pan.bg 24 ное 2017 | 05:10 views (536) commentaries(1)
img Доротея Дачкова
Снимка: Юлиян Савчев
Сакскобургготски на 80-годишния си юбилей. От септември той е в борда на европредседателството.
Държавата е готова да се споразумее с бившия премиер Симеон Сакскобургготски не само по тукашните дела за имотите му, но и за четирите му иска срещу България, подадени в Страсбург. Според юристи Сакскобургготски има всички шансове да осъди държавата в Европейския съд по правата на човека.

В Министерството на правосъдието е създадена работна група, ръководена от зам.-министър, която от началото на месеца заседава по темата, научи "Сега" от Миглена Тачева. "Има работна група, която работи за варианти за доброволно уреждане на спора между държавата и Симеон Сакскобургготски и когато имаме готови предложения, те ще бъдат огласени", каза тя пред "Сега". Тачева беше правосъден министър в кабинета на Сакскобургготски и минава за един от най-приближените му хора. В момента е директор на Националния институт на правосъдието.

Първото дело в Страсбург беше заведено от бившия премиер през 2010 г., след като през декември 2009 г. парламентът прие мораториум върху правото му да се разпорежда със земи и имоти, върнати на него и сестра му като наследници на бившите царе. Мораториумът трябваше да е временен, но действа и досега.

Преди години Страсбург присъди 13 млн. евро на бившия гръцки крал Константин пак заради имотен казус. Претенцията на Константин беше за 560 млн. евро - оценката на земя, сгради и имоти. В другите три дела, водени от Сакскобургготски, се оспорва решението на българския съд резиденциите "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол" да бъдат върнати на държавата.

Много е вероятно на бившия премиер да му бъде предложена сделка да се откаже от претенциите си пред Европейския съд, а в замяна да получи обезщетение за имотите. Друга възможност е да получи доживотно право на ползване на дворците, които сега обитава, срещу отказ от делото в Страсбург. Готвеното споразумение има връзка и с европредседателството на България, казаха пред "Сега" запознати. Сакскобургготски е член на политическия му борд и напоследък медийните му изяви по темата зачестиха.

"Сега" прати въпроси до Министерството на правосъдието и до Сакскобургготски по темата. До приключването на броя отговори не дойдоха. В началото на седмицата Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) изненадващо прати в съда молба за спиране на делото за собствеността на "Царска Бистрица". Две съдебни инстанции дотук решиха, че имението е на държавата. Миналата седмица това се случи и с делото за "Врана", което обаче все още виси на първа инстанция.

В сряда "Сега" прати и въпроси до МРРБ, но отговори още няма. Според Гражданския процесуален кодекс съдът спира производството по съгласие на страните. Спряното по общо съгласие производство се прекратява, ако в шестмесечен срок никоя от страните не е поискала възобновяването му.

Задължението на парламента да реши въпроса с царските имоти датира още от 1998 г. Тогава с решение №12 Конституционният съд (КС) обяви за противоконституционен Закона за обявяване за държавна собственост на имотите на семействата на бившите царе Фердинанд и Борис и на техните наследници от 1947 г. Конституционните решения обаче нямат реституционен ефект. Правните последици от обявените за противоконституционни актове трябва да се уредят от органа, който го е постановил, т.е. от парламента. Но стъпвайки на това решение на КС, Сакскобургготски и сестра му предявиха претенции за именията "Кричим", "Царска Бистрица", "Врана", "Ситняково" и "Саръгьол", гори в Рила и земи край софийското с. Лозен. Сакскобургготски получи дворците "Царска Бистрица", "Ситняково" и "Саръгьол" през 2002 г. с решение на правителството на НДСВ, а областният управител Олимпи Кътев, който по-късно стана депутат от НДСВ, ги деактува. Дворецът "Врана" му бе върнат от тогавашния столичен кмет Стефан Софиянски. Имението "Кричим" му бе отказано, а след това и съдът прие, че собственик е държавата.

На три инстанции държавата спечели делата за "Кричим", Ситняково" и "Саръгъол". На две инстанции МРРБ спечели делата за "Царска Бистрица" и бившето стопанство на УБО край Врана. Без решение на първа инстанция са само споровете за "Врана" и за 16 500 дка гори в Рила.
segabg
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Бачо Кольо 24 ное 2017, 06:59
   
  3
   
  1

  До кога ще се занимаваме с този мушморок ? "Ще ви оправя за 800 дни+. Това беше неговото обещание. А някой сеща ли се как неговия дядо Фердинанд е напуснал България ?! Избягал е от страх от линчуване по време на войнишкото въстание, но забележете - С ВЛАКОВА КОМПОЗИЦИЯ Е ИЗНЕСЪЛ ХАЗНАТА НА БЪЛГАРИЯ.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker