В Пернишко посрещат нощес Нова година

Pan.bg 13 яну 2018 | 11:59 views (549) commentaries(1)
img
pik.bg


Автор: Албена Борисова, Снимка: Авторката

Не на 1 януари, а нощес се посреща Новата година в Пернишко. Цяла нощ срещу 14 януари, когато е Васильовден по стар стил, кукери обикалят от къща на къща и гонят злото от старата година. Дом, който не е посетен от маскираната група, се счита за прокълнат.

Кукерската традиция е езическа и е на повече от 2000 години. Празникът за хората в Пернишко се счита за един от най-големите. Затова на този ден никой не ходи на работа. Едни излизат в отпуск, други си взимат болнични, трети пък бягат от работа. Дори хората, които са от Пернишко, но живеят на друго място, се прибират на този да празнуват с близките си.

Маските са истинско произведение на изкуството. Правят се от кожи и пера. Всеки сам изработва маската си и не я показва на никого. За да не изгуби тя магическата си сила в нощта на 13 срещу 14 януари по време на маскарада.

Кукерите всъщност в Пернишко се наричат сурвакари. Затова празникът се казва Сурва. А зради него в Перник вече от десетилетия се провежда международният фестивал на маскарадните игри. Тази година той ще се проведе на 26, 27 и 28 януари. Карнавални групи от цяла България и от целия свят пристигат в града и дефилирит три дни по улиците му.

Фестивалът е най-големият маскараден фестивал в страната. Той нареди Перник сред най-добрите зимни туристически дестинации за 2014 година, според National Geographic. Заради фестивала Перник е член на Федерацията на европейските карнавални градове, в която членуват Венеция и дори Рио де Жанейро, вопреки че не е европейски град.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  Пазещ тишина 13 яну 2018, 13:43
   
  0
   
  0

  "Едни излизат в отпуск, други си взимат болнични, трети пък бягат от работа." А четвърти просто си бягат за здраве. За това ли градът се казва Перник,защото има толкова пернати?

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker