Проект предвижда да се ограничи безконтролното увеличаване на лозовите насаждения

Pan.bg 21 фев 2018 | 19:14 views (879) commentaries(1)
img
dnevnik.bg


Законопроект предлага да се ограничи обемът на новите лозови насаждения, за да се гарантира на производителите на вино равнопоставеност, както и да се гарантира повишаване на конкурентоспособността им. Това са част от промените в Закона за виното и спиртните напитки, които са предложени от премиера Бойко Борисов и са качени за обществено обсъждане в портала за консултации strategy.bg.

Проектът за нов закон отменя досега действащия. Това се налага заради препоръки от Европейската комисия, която е констатирала разминавания между действащите правила на Европейския съюз и закона, е записано в мотивите.

В края на 2013 г. ЕС въведе нова система за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти. Тя е насочена към ограничаване на нерегулираното нарастване на броя на новите лозови насаждения. За целта е въведен механизъм, според който всяка година трябва да се предоставят разрешения за нови насаждения в размер до 1% от засадените с лозя площи към 31 юли на предходната година.

Според новия закон ще се забрани засаждането на близкостоящи площи със същата земеделска култура, за да се предотврати неадекватно опрашване и влошаване на реколтата. С това се цели "да се предпазват производителите от неравнопоставеност и прекомерна административна тежест".

Основните цели, които си поставя новият закон, са възвръщане на старите пазари на вино и спечелване на нови, както и равновесие между търсенето и предлагането на вино и спиртни напитки. Освен това трябва да бъдат осигурени прозрачност на пазара и честна конкуренция.

Предвидено е и при какви условия няма да се изисква издаването на разрешение за нови лозови насаждения. Това ще става при засаждането или презасаждането на площи, предназначени за експериментални цели; отглеждане на лозов масив, предназначен за консумация само в домакинството на производителя или от организации, произвеждащи вино само за вътрешна консумация; при презасаждане от производител, на когото са отчуждени имоти за държавна или общинска нужда, които са били засадени с лозя.

За да се осъществява контрол, е регламентирано поддържането на лозарски регистър. В него ще има актуална информация за гроздопроизводителите, управляваните от тях лозарски стопанства и винопроизводителите.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  air 21 фев 2018, 19:27
   
  5
   
  2

  "Началниците така наредиха"
  б.б.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker