Сидеров поиска оневиняване на Левски, а Симеонов - Дякона да бъде канонизиран

Pan.bg 21 фев 2018 | 22:36 views (506) commentaries(2)
img
Православната църква да канонизира Васил Левски за светец, поискаха от партията на вицепрeмиера Валери Симеонов в писмо до Светия синод. Предложението идва два дни след като лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска специална парламентарна комисия да реабилитира Левски, като изясни истината за т.нар. съдебен процес, в който е осъден на смърт от османската власт за криминално престъпление.

"НФСБ се обръща към Вас с горещата молба да бъде спешно разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски", пише в писмото до Светия Синод на Българската Православна Църква (БПЦ).

Ето и целият текст:

"По повод 145 години от мъченическата смърт на Васил Левски, преди броени часове Христолюбивият български народ всецяло отдаде своята почит и признание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски гнет и иго. В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват нашата Православна Вяра свободно, без гонения, хули и поругание!

Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан. Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: „Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името „раб божия Василий”, Левски ме прекъсна и каза: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България.“

От НФСБ съзнаваме, че Светата ни БПЦ има утвърдени със столетия правила за канонизация. Припомняме, че като боголюбиви християни не сме стояли и не стоим встрани от благочестивите дела на Църквата ни. По наша инициатива и с наши средства бе въздигнат православен храм в квартал „Победа“ на град Бургас, десетки са даренията ни за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ. И нашата твърда убеденост е, че не може да се вменява във вина на Васил Левски напускането на манастира, защото той


не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот. Напротив! С живота си на безсребърник и аскет след това, с делата си освобождение на Христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е доказал неопровержимо своята неразрушима връзка с Православната ни Вяра и своята святост.

Призоваваме и молим Светия Синод на БПЦ да преодолее съмнения и колебания, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски!"

segabg.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  Айде стига бе! 22 фев 2018, 12:35
   
  3
   
  0

  Каквото и да се направи няма да го върнем! Той един пример за нас и е важно да остане човек, не икона. А той отдавна е оправдан.

 2. #2
  Масонско капище 22 фев 2018, 14:47
   
  1
   
  0

  По човешко би било да се издигне инициатива да се направи на Левски нормален,човешки,православен паметник.Сегашният паметник в София е масонско копище - и бичите глави,и змиите,и грофоните,и обелискът мязящ на пенис са все абсолютни масонски символи.Масонството преди вече повече от 100 години е успяло да се изгаври с Васил Левски.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker