Боледуваме от бъбреци повече от западноевропейците

Pan.bg 21 апр 2018 | 10:57 views (514) commentaries(0)
img Бхме домакини на Деветия симпозиум по ендоурология и миниинвазивна хирургия. В два дни 170 уролози от цял свят се запознаха с новите технологии и съвременните методи за лечение на бъбречно-каменната болест. Интерес имаше тази година и от страни като Македония, Сърбия, Австрия, Индия. Организатори на престижния форум бяха ВМА с Катедрата си по урология и нефрология и Българско дружество по ендоурология и екстракорпорална литотрипсия, с подкрепата основно на Секцията по уролитиаза на Европейската асоциация по урология. Като сериозна традиция, която вече дава резултати, определи форума при откриването му началникът на ВМА бригаден генерал проф. д-р Венцислав Мутафчийски.
Осем процента от българите поне веднъж в живота си са имали камък в бъбреците. Около 40–45% от всички урологични проблеми създават именно камъните в бъбречното легенче и чашки, камъните в пикочния мехур и уретерите. У нас заболяването се среща по-често, отколкото в Западна Европа и Северна Америка. А рискът е заради фактори като богатата на белтъчини и мазнини храна, прехранването, заседналия живот, топлия сух климат, наследственост.
В миналото бъбречно-каменната болест се е лекувала единствено чрез операция, но съвременната медицина разполага с модерни и безкръвни методи за разбиването на камъните. За тези 2 дни участниците, водещи специалисти не само от Европа, но и от света в диагностиката, лечението и профилактиката на уролитиазата, се запознаха с последните тенденции в тази област, но споделиха и своя опит. Според проф. д-р Илия Салтиров, председател на организационния комитет, в този вид хирургия през последните години навлизат миниинвазивните техники, а миниатюризираните са шлагерът в нея. Той се надява в бъдеще този вид хирургия да се превърне в стандарт и за цялата страна.
Особен интерес предизвикаха извършените и предавани на живо в конферентната зала на симпозиума ендоскопски операции от наши и гост оператори. Те се извършиха в интегрирания операционен и лечебен център по ендоурология във ВМА – „полигонът”, който свързва съвременната теория с практиката в това лечение. Регистрираните стотици посещения на интернет сайта на форума бяха знак за интерес и от България, и от чужбина според проф. Салтиров.

Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР РОСИЦА ЦОНЕВА


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker