Гвардейски представителен духов оркестър изпълни химна на българската просвета

Pan.bg 24 май 2018 | 19:48 views (610) commentaries(0)
img fakti.bg


Традиционно шествие по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост - 24 май, премина в центъра на София. Начело бяха президентът Румен Радев и министърът на образованието и науката Красимир Вълчев.

Гвардейски представителен духов оркестър изпълни химна на българската просвета "Върви, народе възродени".

Под тържествените звуци на песента стотици граждани се отправиха от сградата на президентската администрация по булевард "Цар Освободител" към паметника на Светите братя Кирил и Методий пред Националната библиотека.
От сградата на БАН към шествието се присъединиха столичният кмет Йорданка Фандъкова и председателят на БАН академик Юлиан Ревалски, както и учени от академията. В празника участваха много деца, които носеха знамена, балони и цветя.

В шествието участваха представители на Българската православна църква, общественици и политици. По-рано днес в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски" беше отслужен молебен за 24 май.

Празнични шествия имаше в цялата страна.

24 май е най-хубавият български празник. Ние всъщност празнуваме това, което ни свързва - азбуката, образованието. Денят на българската просвета и култура и славянската писменост се чества от сънародниците ни по целия свят, отбеляза министърът на образованието Красимир Вълчев.

По думите му това е празник на бъдещето, тъй като "чрез образованието ние ще пребъдем".

70 ученици от Македония и Албания пристигнаха в България по инициатива на Фондация „Българска памет“. Те бяха специални участници в празничното шествие на 24 май - Денят на светите братя Кирил и Методий и празник на българската просвета и култура. Заедно със своите съученици от Частно средно училище „Цар Симеон Велики“ те почетоха делото на светите братя.

Съвместната инициатива между Фондация „Българска памет“, ЧСУ „Цар Симеон Велики“ и училищата от Македония и Албания се провежда за поредна година и е част от активностите на Фондацията за трансгранично сътрудничество и интеграция, социализация и европейска перспектива на младите хора в България и българските общности от историческата диаспора в съседни на ЕС държави – Сърбия, Република Македония (БЮРМ), Албания, Молдова и Украйна.

„Буквите и книжнината родиха България, създадоха българския народ”. С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави жителите и гостите на град Велики Преслав по случай 24 май – Деня на българската просвета и култура и славянската писменост. Вицепрезидентът поведе през града празничното шествие, в което се включиха възпитаници на детски градини, ученици, учители, дейци от


народни читалища от цялата община, граждани.

„Днес в цяла България ще се чува името на Велики Преслав, защото оттук, от голямата и могъща Преславска книжовна школа започва духовното раждане на българския народ“, заяви в приветственото си слово Илияна Йотова. Вицепрезидентът изказа думи на благодарност към жителите на Велики Преслав, към кмета Александър Горчев и Общинския съвет за усилията, с които съхраняват българщината и древната ни култура и прославят старините ни, „за да може всеки, който отиде в Дворцовия комплекс и се помоли в Кръглата църква, да се чувства благословен“.

Инициативата „Ние пишем на кирилица” обедини млади социалисти от цяла България по случай Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост- 24 май. Идеята на проекта е младите хора да припомнят стихове на класици на българската литература на своите съграждани на един от най- светлите българските празници.

Младежи от София, Благоевград, Пловдив и Варна се включиха в кампанията. Те организираха походи из централните части на градовете, в които подаряваха на съгражданите си книгоразделители с логото на кампанията „Ние пишем на кирилица“ и свитъци със стиховете на Яворов, Дебелянов, Далчев и други български писатели.

"Просветата и вярата са пазители на националното ни достойнство.Те са ценният дар на Светите равноапостоли Кирил и Методий." Това написа във фейсбук лидерът на БСП Корнелия Нинова, която днес бе и на празничното шествие по случай 24 май с президента на България Румен Радев. "Тяхното дело е съдбовно за България и за целия славянски свят. То носи не само писменост, но и духовност, култура и прогрес. То ни обединява и съхранява. Поклон и признателност пред Светите братя! Да ги почетем, като опазим чистотата на езика си, силата на книгите си и свободата на духа си.Честит празник, българи!", казва още тя.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker