Роман с писма и документи

Pan.bg 18 юни 2018 | 09:58 views (371) commentaries(0)
img
image
Новата документална книга на Евелина Белчева „Златорожката връзка. Петър Динеков – Владимир Василев” (Издателство: Гутенберг) е посветена на две големи личности в българската култура и на тяхното литературно приятелство и сътрудничество в алманаха „Златорог”, независимо от поколенческите различия. Документална основа на книгата са 74 неизвестни писма, разменени между младия Петър Динеков и Вл. Василев в периода 1936 – 1953 г.
Тези писма са интересен материал за научно изследване, както и готов сюжет за документален роман. Повествованието е изградено на основата на този епистоларен сюжет, разкриващ психографските портрети на младия критик Петър Динеков, на 24 години тогава, и на литературния „законодател” по това време Владимир Василев, на фона на историческите събития преди и малко след 1944 г.
Книгата представлява една културноисторическа „повест” за времето и нравите, реставрираща като под лупа психографските портрети на двойката редактор – критик, двама литератори от две доста раздалечени поколения, а чрез тях – и психографския образ на литературнокритическата атмосфера през 30-те и 40-те г., а във втората част – и след Девети септември, където са включени интересни факти за трусовете в Съюза на българските писатели веднага след промяната.
Изследването се основава на много богат документален материал: непубликувани отрязъци от дневника на Петър Динеков и от дневника на Борис Делчев, неизвестни архивни документи, писма, спомени, художествени портрети.
Евелина Белчева е автор и на художественото оформление на книгата. Особен интерес представляват фотосите и текстовете към тях, които не са само илюстративен материал, а се превръщат в най-интересната част от текста. Публикувани са около 50 снимки, издирени в архивите, повечето от които неизвестни досега на литературните изследователи.

Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР ЛЪЧЕЗАР ЛОЗАНОВ


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker