БСП искат оставката на Румен Порожанов

Pan.bg 18 юли 2018 | 10:28 views (339) commentaries(0)
img Това стана след свикания днес извънреден Председателски съвет в Народното събрание заради чумата по животните

Източник:''Vesti.bg''; По материали от Агенция "Фокус" и БГНЕС Редактор: Жанета Нейкова


Председателят на Народното събрание Цвета Караянчева свика днес извънреден Председателски съвет в Народното събрание заради създалото се напрежение след засечените случаи на чума по животните.
В седем общини на територията на две области - Ямбол и Бургас, бе доказано - има чума по овцете и козите. Депутатите поискаха от изпълнителната власт да информира по-добре хората по места и населението като цяло за мерките сега и в бъдеще.

Спешни мерки ще бъдат взети още днес, правителството работи по идеята всички стопани да получат обезщетения над минималните ставки.

Това стана ясно след продължилото близо два часа съвместно заседание на Оперативния щаб. Срещата е по искане на оперативния орган, за да получи той, по думите на вътрешния министър Валентин Радев, доверие от НС за предприетите и набелязани стъпки.
"Освен опасност от зараза, имаме една по-голяма опасност – от гражданско неподчинение и ескалиране на напрежението”, заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на срещата.
На въпрос дали има основание за оставки, Нинова отговори: "Има. Да не си измиват ръцете с председателя на БАБХ г-н Илиев. Той е най-ниската брънка в цялата тази работа. Г-н Порожанов и премиер-министърът носят отговорност за всичко“.
От ГЕРБ пък контрираха, че всички предприети мерки за борба със заразата са били наложителни и адекватни.
Председателят на ПГ ГЕРБ Цветан Цветанов отговори, че "искането на оставки от страна на опозицията е тяхното ежедневно упражнение".
"Преди 10 дни имаше вот на недоверие. Опозицията си има системен подход, за да иска оставката на това правителство, защото тя иска да влезе през служебния вход и да управлява“, каза Цветанов.

Корнелия Нинова обаче заяви, че "всички действия на държавата във връзка с чумата по животните са незаконни".

"Запознаха ни със ситуацията. Обсъждахме досегашните действия на управляващите, както и бъдещите. Нашата позиция - оспорихме всички досегашни действия на правителството като незаконни на основание Закона за ветеринарно-медицинската дейност, който казва, че в тази ситуация трябва да се свика централната епизоотична комисия. Заповедите трябва да се подпишат от министъра на земеделието“, каза тя.
"На чисто правно основание и на практически действия досегашните мерки на правителството са абсолютно неадекватни.
Предложихме да си спазват законите на страната, да си свикат централната епизоотична комисия днес. Двамата министри да си подпишат заповед за мерки. Ако стопаните заведат колективен иск, за което са готови, всички действия на държавата са незаконни, държавата ще бъде осъдена и ще трябва да плаща обезщетения на тези хора“, каза още лидерът на БСП.

Какво още казаха от ГЕРБ


"Действията, които са предприемат срещу чумата по животните, целят да ограничат възможността страната ни да бъде потърпевша в последващ период от време".
Това каза председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов след извънредното заседание на Председателския съвет на парламента.
По думите му, ако не се предприемат действия за евтаназия, това би застрашило поминъка на хората и отбеляза, че над 1 млрд. лв. е оборотът от търговията с дребен добитък.
"75% от обезщетенията, могат да бъдат възстановени от ЕК“, допълни Цветанов.
Вътрешният министър Валентин Радев пък заяви, че предприетите от страна на Българската агенция по безопасност на храните, земеделското министерство и Министерството на вътрешните работи мерки срещу чумата по животните са адекватни.
"Два часа близо обсъждахме. Получихме много забележки от всички парламентарни групи. Това за първи път се случва в Европа, действията бяха бързи. Ние решаваме така и се опитахме да докажем на народните представители, че мерките са адекватни", каза Радев.
"Такава ситуация - за първи път, когато се случва нещо такова на територията на Европа, очевидно сме направили грешки“, добави Радев и спомена, че са получили забележки от опозицията.
Земеделският министър Румен Порожанов пък обяви днес в "Здравей, България", че компенсациите за собствениците на животните в засегнатите от чума райони в Странджанско ще бъдат увеличени.

Какво каза БАБХ

Директорът на БАБХ Дамян Илиев каза, че за Агенцията няма съмнения дали у нас има чума, затова БАБХ е предприела съответните мерки.
"По никакъв начин на експертно ниво не бяха направени забележки. Винаги по всяко време всяка заповед за евтаназия е придружавана с протоколи“, каза д-р Илиев.
Той поясни, че през цялото време е бил в контакт с европейските експерти. "Сега има група от Европа, които са на терен, с които да оценим достатъчно ефективни ли са нашите действия. Надявам се да спрем възможността чумата да се разпространи в страната“, добави още той.
Според него други мерки освен евтаназия, ще предизвикат повече санкции от сегашните за животновъдите.

Междувременно в ямболското село Шарково, където над 3000 овце и кози бяха умъртвени, на стопаните вече са изплатени 305 000 лева.

Към момента е спряно евтаназирането на животните.
Днес стопаните чуха от земеделския министър, че обезщетенията за овцете и козите в Странджанско ще бъдат увеличени.
Стопаните в Шарково обаче пресметнаха, че и така компенсациите остават по-ниски от реалните им загуби и поканиха министъра да ги посети пак.
Загубени в сметките се оказаха разговорите между животновъдите и държавата. Миналата седмица те доведоха до около 300 лева за овца.
Прекалкулирането обаче не удовлетвори стопаните. Те изчислиха, че на глава животно се пада около 600 лв.
"Обещаха около 30 лв. на глава животно, а в момента излезе информация за ставка 14 лв. Това не е ли подигравка с нас - да се говори едно, а да се получава друго”, каза една от стопанките.

Стопаните на умъртвените животни се готвят да пътуват в сряда до София, за да протестират пред Министерския съвет.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker