Таванът на пенсиите няма да падне от 2019 г.

Pan.bg 12 окт 2018 | 12:07 views (497) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА

Падането на тавана на пенсиите, което трябваше да се случи от 1 януари 2019 г., ще бъде отменено, договориха се вчера правителството и синдикатите. „От 1 юли 2019 г. се увеличава таванът за всички пенсии, независимо кога са отпуснати, на 1200 лв. и отпада темата с отпадането на тавана. Той по естествен път ще отпадне тогава, когато пенсиите се изчисляват на базата на целия осигурителен живот на съответния гражданин”, обяви финансовият министър Владислав Горанов след среща на премиера Бойко Борисов, вицепремиера Валери Симеонов и лидерите на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов и на КНСБ Пламен Димитров.
Тази промяна се получава заради увеличението на максималния осигурителен доход от 1 януари 2019 г. И вместо 2600 лв., колкото бе предвидено да е до края на мандата, ще стане 3000 лв. Таванът на пенсиите ще е закован на 40% от максималния осигурителен доход, или 1200 лв. Тази година таванът е 910 лв., а догодина трябваше да стане 1040 лв.
„Промените в пенсионната формула и всичките є -несъвършенства не ни дават основание с лека ръка да преценим, че трябва да падне таванът”, обясни Горанов. Натрупани през годините несъвършенства в пенсионната формула разкъсвали връзката между осигурителния принос и размера на пенсията, твърди той.
„Аз не съм присъствал на срещата, но знаете, че в момента се обсъждат различни варианти”, коментира по-късно социалният министър Бисер Петков.
Той се обяви за привърженик на сега действащото законодателство, според което таванът на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2018 г., ще е 40% от максималния осигурителен доход през 2019 г., но отпада напълно за новоотпуснатите.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker