Ще се превърне ли България в „демографска пустиня” ?

Pan.bg 20 окт 2018 | 01:02 views (311) commentaries(3)
img
/КРОСС/ Ново изследване, изготвено по поръчка на фондация „Фридрих Еберт”, прогнозира тревожна статистика. То беше представено от доц. Надежда Илиева и доц. Георги Бърдаров, зам.-декан на Геолого-географския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”.

Според проучването до 2050 г. 60% от територията на страната ще се превърне в така наречената "демографска пустиня". Причината за това е намаляващото население и концентрацията на хората в едва 6 големи града. Изследването сочи, че почти половината българи ще живеят в София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе и Стара Загора. Ще има и области, в които подтрудоспособното население ще бъде под 10%. Ромите ще са 22% от населението на България.

“Под "демографска пустиня" се разбира територия, където гъстотата на населението е по-малко от 10 души на квадратен километър. Това означава, че няма население, с което да се възпроизвежда останалото население. Тази статистика вече е факт“, коментира в студиото на “Здравей, България“ Георги Бърдаров.

Той каза още, че това е само прогноза, която ще се сбъдне, само ако тенденциите продължат.

“За да има инвенститори, работа и развитие, на дадена територия, трябва да има активно население. Това не е само при нас. В целия свят тече много интензивна миграция към големите градове. В 21 век имаме глобално разместване на населението“, допълни Бърдаров.

Според него е възможно хората да се върнат в обезлюдените райони заради благоприятните природоклиматични условия.


loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  бай Пердах 20 окт 2018, 09:01
   
  2
   
  2

  " Ромите ще са 22% от населението на България." Циганите,а не ромите. Ромът е високоалкохолно питие. ЦИГАНИ. Тази страна си отива.

 2. #2
  Не ще, а кога... 20 окт 2018, 15:25
   
  3
   
  1

  Не само ще се превърне, ами и етническият състав ще е силно променен. В полза на циганите естествено.Само ми е чудно какви процеси ще има на територията България, щото държава отдавна няма. В момента в който циганите станат 35-40% от населението ще избухне гражданска война. Кой ще ги търпи тия примитивни същества. Тук става въпрос не за манталитет,образование и култура, а за еволюция. Сериозните конфликти с циганите тепърва предстоят. Циганите са неандерталците сред нас.

 3. #3
  Нуждата от циганите 20 окт 2018, 17:28
   
  2
   
  1

  Отговор на коментар: #2

  Прав си,че гражданската война ще е с циганите.Те се и въоръжават вече нелегално.Територията обаче няма да бъде оставена на циганите.Тях просто ги използват за разчистване на българите за да се отвори място за богати нации,които ще пострадат от климатичните промени - ингелизи,холандци,немци,датчани и въобще богати популации живеещи близо до брегове на предстоящото вдигане на новото на Световния океан с 1 метър.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker