Фотоизложба „Хиляди лица – една армия” на Вяра Йовева

Pan.bg 12 ное 2018 | 11:06 views (375) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА

Уникална изложба, озаглавена „Хиляди лица – една армия” беше открита в началото на ноември в Клуба на фоторепортера (в подлеза на Министерския съвет). Неин автор е нашата колежка Вяра Йовева, започнала професионалния си път като фоторепортер във в. „Българска армия”. Била е автор и на корици в списание „Български воин“, по-късно продължава като фотограф в електронното издание „Фрог нюз“. Тя е първата жена фотограф в Министерството на отбраната (МО).

Експозицията представя портретни фотографии, проследяващи мигове от службата на военнослужещите, от делника и празника им, уловени от нейния обектив от 2013 г. до днес. Включени са портретни и художествени фотографии, отразени са събития, военни ритуали и церемонии, учения, свързани с дейността на МО и БА. Сериите са широкоформатни фотографии и както казва в едно от интервютата си Вяра Йовева: „Най-лесно е да снимаш техниката, оръдието, как се стреля – атрактивното. Зад тези машини обаче стоят хора. Чрез моите снимки искам да разкажа техния живот. Да мотивирам българските войници – те са всеотдайни, отдадени на родината и гордо носят пагона…”


image

Интересите на авторката са в областта на фотодокументалистиката, репортажната, портретната и художествената фотография. Награждавана е за заслуги от министъра на отбраната и началника на отбраната. Печелила е конкурса за фотография „Между два свята“ на Сдружението на жените военнослужещи (2016). Организирала е изложба по повод 135-годишнината от основаването на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“ на тема: „Лицата на Военноморските сили“. А миналата година на същата тема беше експозицията є в залите „Тържествена” и „Приемна” на Централния военен клуб. Изложбата „С дъх на море 2“ през август т. г. по повод 139-ата годишнина от създаването на ВМС беше събитие за морската ни столица. Страстта на авторката към фотографията пламва случайно – след подарен фотоапарат. Вяра намира в тази професия смисъл за живота си. Според нея най-важното за фотографа въпреки близо десеткилограмовата му чанта е да остане незабелязан, но да улови мига с мерника на обектива си.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker