Оттеглят проекта за данъка върху колите

Pan.bg 19 ное 2018 | 09:32 views (888) commentaries(2)
img Източник:"Armymedia.bg'';АВТОР БА

Премиерът Бойко Борисов нареди да се оттеглят двата проекта за новия екосъобразен данък на автомобилите и за налагане на лимити за обезщетения на роднините на пострадали в катастрофи. Това стана, след като президентът Румен Радев наложи вето и върна Закона за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗИД ЗКПО), приет на 7 ноември 2018 г., за ново обсъждане в парламента.
Радев изрази несъгласие с разпоредбите относно данъка върху моторните превозни средства, отлагането на реформата за таксата върху битовите отпадъци, въвеждането на по-високи данъчни ставки за имоти в населени места от Списъка на курортите в България в зависимост от използването на имота и с промените в Закона за митниците, внесени и приети след първо четене.
„Уредбата на данъка върху превозните средства не провежда последователно принципа „замърсителят плаща“, тъй като не отчита нито честотата на използването на превозните средства, нито наличието на устройства за намаляване на вредните емисии, нито вида на използваното гориво. Принципът „замърсителят плаща“ няма как да се въведе с екологичен компонент в имуществен данък. Замърсяването не се дължи на притежаването на пътното превозно средство, а на неговото използване. Постигането на екологичния ефект ще бъде затруднено и поради липсата на гаранции в закона, че събраните средства от този данък ще се разходват за екологични цели“, се посочва в мотивите на президента.
Според президента приетите правила ще стоварят данъчната тежест върху гражданите с ниски и средни доходи, както и върху малкия и средния бизнес. „Състоянието на превозните средства в една държава е проекция на стандарта на живот и показател за съществуващите социални разслоения в нея“, пише държавният глава.
Промените в предложения от Менда Стоянова закон за лимити за обезщетенията на роднините на пострадали в катастрофи също ще бъде преработен. Вероятно ще се мине на варианта личмит да няма само за преките роднини на пострадалите, след като с решение на Върховния касационен съд обхватът на лицата, имащи право на обезщетение, бе разширен.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 2

 1. #1
  ddt1 19 ное 2018, 10:51
   
  22
   
  2

  Паника?? - ПАНИКА!! даа...Краят на едно начало...

 2. #2
  Отегляйте,отегляйте че.... 19 ное 2018, 12:54
   
  19
   
  2

  Отегляйте го,че ще ви .ба фичката пайчина лъжлива и лицемерна. Кого правите на дебили бе.....мекерета? Въобще не ви е зор за замърсяването копилдаци ниедни! Целта е да се изгонят стари коли на бензин и газ за да може Меркилица и Макарончо да си пробутат у нас старите дизели,които там са отровни. В Немция и свиркаджийската държава нафтените печки са ракообразуващи,но в България ще се окаже,че понеже са под 15 годишни са.....върха на сладоледа.Маменцето ви джендърско. И най-старата кола на газ е в пъти по-екологична и от най-новата кола на нафта. При газта ракообразуващи сажди не се отделят,а при нафтата се отделят. Тия педали си мислят,че всички завършили средно образование са с подарени или купени дипломи. Все пак има и такива,които сме си изкарали заслужено оценките по химия.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker