Социологът Васил Тончев с горещ анализ за коалиция БСП-ДПС: Столетницата ще изгуби електорат, но няма друга опция

Pan.bg 06 дек 2018 | 00:56 views (415) commentaries(0)
img
pik.bg


Потърсихме социолога от агенция „Сова Харис“ и политически анализатор Васил Тончев за коментар по заявката на лидера на БСП Корнелия Нинова за управление с ДПС, макар и под условие; за риска от кабинет тип „Орешарски“, както и речта на Доган от Сараите за Коледа.ИНТЕРВЮ НА СИМО РУСЕВ

- Г-н Тончев, от градската конференция на БСП в София чухме лидера на социалистите Корнелия Нинова да коментира възможността за управление с ДПС, макар и под условие. Дали такова управление е действително възможно, още повече че вече сме виждали такива реализации в исторически план?

- Ами ако се върнем към 2005 година, ще видим, че БСП изгубиха и то много сериозна електорална подкрепа в навечерието на изборите. Те тогава не успяха да постигнат мнозинство, с което да управляват сами. Един такъв съюз и сега би им коствал сериозно, рязко падане на електоралния резултат. Не за друго, аз мисля, че и ДПС не са готови. Не са във вид, в който могат да влязат в коалиция.

- Ако правилно разбирам това, което казвате, самият електорат на БСП не се ли чувства отвратен и омерзен от подобна предлагана му алтернатива?

- Нека да не слагаме такива ценностно натоварени епитети за тях, но при всички случаи има центристки електорат, на който тази идея няма да му хареса и ще се отдръпне.


- Ако разгледаме хипотезата, че такова управление все пак бъде реализирано, не съществува ли рискът да се повтори моделът на кабинета „Орешарски“, което пък да изведе на улицата задълго за пореден път множество от недоволни хора?

- Това не мога да кажа сега. Това е хипотеза, която е с много условности. Но този ход от политическа гледна точка, ако БСП го направи, мисля, че ще бъде неуспешен за тях.

- Веднага следва логичният въпрос: ако БСП, заявявайки се като единствената и смислена опозиция и алтернатива на ГЕРБ, посегне към властта, имат ли на „Позитано“ 20 друга смислена опция за коалиране освен ДПС?

- Поне засега нямат. Никой не е обявил такава готовност. Три-четири са политическите субекти, които евентуално имат шанс да прескочат четирипроцентната бариера.

- Традиционно около Коледа почетният председател на ДПС произнася своята кралствена реч от Сараите в Бояна. Да очакваме ли поредните тезиси, новина и насока за действие и тази година?-
Не бих могъл да пророкувам. Би било някакво гадаене.

- Ако не говорим за конкретно съдържание, ще има ли модел, формула, по които другите политически субекти да се равняват и маневрират?

- Не мога да кажа, без да сме чули и видели нещо.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker