20% увеличение на заплатите на отличните държавни служители

Pan.bg 11 яну 2019 | 12:44 views (740) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

Правителството прие промени в Наредбата за заплатите на служителите в държавната администрация. Според тях заплатите на чиновниците, които получат отлична оценка за работата, си ще се повишат с 20%, а не както досега – с 15 на сто. Повече ще взимат и тези, които получат оценка ”Изпълнението надвишава изискванията”. Тяхната заплата ще расте с 15% вместо досегашните 10 на сто.
Чиновниците ще получават и по-висока месечна база на възнагражденията от тази година, като степените на основните заплати за всяко длъжностно ниво се намаляват от шест на четири. Така например висшите чиновници, които имаха най-високата степен 6 и досега получаваха максимално до 4000 лв. месечно, вече ще бъдат ниво 4 (най-високото), но ще получават до 4500 лв.
Кметовете ще могат да получават заплата колкото министър, реши правителството, като прие промени в правилата за определяне на заплатите на заетите в бюджетните организации. С тях се въвежда таван на парите на местната власт, които не могат да надхвърлят месечната на министър. В момента основната заплата на членовете на кабинета е 4574 лв. Заплатата на кметовете ще се определя от общинските съвети, гласи друга промяна.
Омбудсманът Мая Манолова атакува пред КС промените в Закона за държавния служител, които забраняват на пенсионери да заемат държавна служба. Според Манолова промените са в нарушение на принципа на правовата държава, социалните права на труд, трудово възнаграждение и обществено осигуряване. Тя вече сезира КС и за текстове в Закона за горивата. Вследствие стана ясно, че влизането в сила на законопроекта ще се отложи с 6 месеца, за да се изчистят спорните промени.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker