Ветеран от войната издаде книга за вярата и дълга (допълнително)

Pan.bg 12 яну 2019 | 11:07 views (197) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Венцислав Жеков

Президентът Румен Радев уважи събитието и поздрави автора д-р Иван Сечанов

В Централния военен клуб в София, непосредствено след Богоявленския водосвет на бойните знамена, беше представена книгата „Вървях по пътя след вярата и дълга“ на председателя на Съюза на ветераните от войните на България (СВВБ) доц. д-р Иван Сечанов, издадена от издателство „Пропелер”. В тържеството участие взе и президентът Румен Радев. Редактор на книгата е бившият главен редактор на в. „Българска армия” Спирдон Спирдонов, който сега е главен редактор на в. „Българско войнство” и на сайта www.otbrana.com.

Тази книга грабва още от първите страници. Зад привидната лекота, с която се описва ежедневието на един живот, се дават много важна преценка и много важна обобщена картина за характера на XX век. Това не е просто една биографична книга, а биографията на едно динамично столетие, в което д-р Сечанов следва своя път. Следва се не просто пътят, а се следват ценности, което е урок как да живееш живота си пълноценно независимо дали си на ученическата, или на студентската скамейка, в селската, околийската или окръжната болница, в здравното министерство, или в Съюза на ветераните от войните. Това каза в словото си президентът Радев.
Представянето на книгата се проведе под ръководството на заместник-председателя на СВВБ полковник от запаса Петър Пандурски.
Книгата се чете с удоволствие и интерес, посочи в словото си военният историк полковник от запаса проф. Марин Калонкин. Едновременно с това тя има научноизследователски характер и е документ за бъдещи изследователи.
В началото бе обявено решението на ръководството на СВВБ, че с представянето на книгата „Вървях по пътя след вярата и дълга” Съюзът поставя началото на отбелязването на 75 години от участието на Българската армия в заключителния етап на Втората световна война. Очакванията са през 2019 и 2020 г. инициативата да придобие национален мащаб.
На представянето на книгата на д-р Сечанов в Централния военен клуб присъстваха още секретарят на президента по сигурност и отбрана бригаден генерал от запаса Стефан Янев, съветникът на президента по военната сигурност бригаден генерал Васил Лазаров, полковник Павлин Велков от ЦВО, председателят на СОСЗР ген. от запаса Златан Стойков, председателят на Съюза на възпитаниците на ВНВУ, ШЗО и РВГ капитан далечно плаване Атанас Илев, председателят на Съюза на
военноинвалидните кооперации Борис Николов, председателят на Сдружението на бившите Сини каски Николай Колев, председателят на Военноисторическата комисия полковник от запаса доц. Станчо Станчев, генерали и офицери от запаса. Представител на Министерството на отбраната беше Манол Тенчев – началник на отдел „Военни паметници и военно-патриотично възпитание” в Дирекция „Социална политика“.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker