Изложба за спасяването на 48 000 български евреи

Pan.bg 12 фев 2019 | 11:56 views (292) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

На 10.02.2019г. във филиала на Националната галерия, Софийски арсенал – Музей за съвременно изкуство (САМСИ, бул. „Черни връх” 2) беше открита експозицията „Не забравяй” с куратор Полина Ангелова. Изложбата ще бъде закрита на 10 март с пърформанса „48 000” на Дориан Хирш. Тя отбелязва 76-годишнината от спасяването на българските евреи по времето на Холокоста. През 1943 г. българите пишат една от най-вдъхновяващите глави в историята на световната хуманност. Почти 48 000 евреи са спасени от депортирането им в лагерите на смъртта. „Не забравяй” има за цел да напомни на публиката за този исторически факт. Изложбата провокира дебат по темите принадлежност, идентичност, време и памет. Включени са произведения на двама мултимедийни артисти: сериите „Звезди и райета” на Дейвид Кинг и „Порядъкът на хаоса” на Дориан Хирш.

"Медитирам върху смъртта, за да търся отговори на това, какво животът иска от мен“
, заявява Дейвид. В поредица от рисунки, създадени в бърза и непрекъсната последователност, авторът изобразява нехармоничните крайности на надеждата, красотата в ужасите на войната, реда в сърцето на хаоса и сътворението в газовите облаци на разрухата. Дейвид Кинг е мултимедиен артист. Роден е в Лондон, но от 2008 г. работи в Ню Йорк, САЩ. Негови творби са представяни на едни от най-престижните места, включително Miami Art Basel, Soho Arts Club и Frieze Art Fair. В момента той записва дебютния си албум в Electric Lady Studios, основано от Джими Хендрикс.

image


За Дориан Хирш „Творческите върхове и хаотичните падения са дефиницията за живота на един артист”. Хаосът и сътворението лежат в основата на творбите на артиста, които той описва като автоматична реакция на поток от непреднамерени мисли. Това, което артистът се стреми да предизвика, е инстинктът да преодолее хаоса. Баща му е все още дете, когато бяга от лагера в Аушвиц – факт, който оказва ефект върху семейството на Дориан, оформя неговата идентичност и създава спомени, които той няма да забрави. Роден в САЩ, Хирш в момента работи в Лондон. Завършва колежа „Сейнт Мартин”. Има множество самостоятелни изложби в частни галерии. Работи по проекти в областта на фотографията, киното и рекламата в сътрудничество с Марио Тестино, Лиам Галахър и Танди Нютон, както и в маркетингови кампании
за Dolce & Gabanna, French Connection и Smirnoff и за клиенти като Conde Nast, Guardian и BBC.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker