Любовта на Ботев, разкрита в книга: За първи път жените вдъхновителки изплуват от забравата

Pan.bg 12 фев 2019 | 12:07 views (301) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор БА

image

Докосваме се до най-малко познатата и съкровена страна от личността на Ботев в книгата „Христо Ботев: До моето първо либе”, (ИК „Персей”). Фаталност сближава и трите жени, докоснали сърцето му. Свидетели на епохата описват Мария Горанова като ослепително красива, Парашкева Шушулова като изключително начетена, а Венета Ботева – като невероятно всеотдайна. В разцвета на младостта си те губят всичко най-ценно в живота си. Дързостта им възхищава поета и следи от това остават в неговата поезия. Премиерата на книгата ще бъде на 12 февруари от 18,30 ч в „Литературния клуб“ на „Столична библиотека“ на пл. „Славейков“.
Ботевите стихотворения са включени в книгата – изящно издание с твърда подвързия, архивни фотографии и цветни илюстрации (репродукции на картини на художничката Ралица Денчева от серията й „Българските мадони“). Студията е на Людмила Габровска, изследовател, историк и журналист, проучила архивни документи, факти, спомени на очевидци. Тя е открила непознати досега снимки на тези забравени жени.
Книгата разкрива неизвестни и малко известни факти за жените вдъхновителки. Те се открояват със силен характер и интелектуален размах, а нежното им и одухотворено излъчване напомня за мадоните на Ренесанса. Парашкева Шушулова е определяна от първите биографи на поета като „първа по ум, първа и по хубост”. Книгата проследява усилията й да получи престижно образование в Русия, за да внесе модерни методи на образование у нас. Блестящо образование в чужбина получава и Мария (Мина) Горанова, наричана „царицата на хубостта” в Прага, която според други свидетели на епохата е голямата любов на поета. Тя, сестра й Елисавета и брат й Богдан са сред най-близките приятели на Ботев и той е респектиран от техните усилия да развият просветата в България на по-високо ниво.
В книгата са изведени тезите на различни изследователи на кого е посветено стихотворението „До моето първо либе” – на Парашкева Шушулова или на Мина Горанова. На публикуваните в изданието архивни фотографии може да видим и как са изглеждали. Разкрити са подробности за любовта на поета с неговата съпруга Венета, която е съпричастна на революционерите.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker