17 февруари 1371 г. - Умира българският цар Иван Александър

Pan.bg 17 фев 2019 | 08:51 views (343) commentaries(3)
img
/КРОСС/ Иван Александър е последният български владетел, който управлява държавата преди нейното разделяне на две части - Видинско и Търновско царство. Неговите синове Иван Шишман и Иван Срацимир са владетелите, при които България става част от Османската империя. Има сведения, че още по време на царуването му османската експанзия в Тракия засяга и България със загубата на няколко крепости, сред които най-вероятно са Пловдив и Стара Загора.

Иван Александър е син на Срацимир, деспот на Крън, и Кераца Петрица. Възкача се на престола на 30-годишна възраст. Владее отлично гръцки. Смята се, че може би нямало по-образован български цар от времето на Симеон Велики.

40-годишното му управление започва с някои успехи, но липсата на достатъчно военна сила осуетява неговите по-късни политически планове.

С идването си на престола Иван Александър установява мирни отношения с новия сръбски крал (цар от 1346 г.) Стефан Душан (1331-1355), който се жени през 1333 г. за една от сестрите му - известната царица Елена Българска.

Първият период (1331-1364) от царуването на Иван Александър е успешен - воюва с Византия, подпомогнат от монголски наемници, и заличава последиците от катастрофалната битка със сърбите при Велбъжд (28 юли 1330), възвръща земите между река Тунджа и Черно море (след битката при Русокастро, 18 юли 1332), използва византийските междуособни борби (1341-1347), за да получи (1344) Пловдив и 8 крепости в Родопите.

Българските опити за разширение в Тракия карат византийските императори да потърсят помощта на турските емири. На 7 юли 1345 г. при крепостта Перитор турци и византийци разбиват войската на Момчил, който по това време е успял да отдели Родопите като свои независими владения, които след това са загубени за Второто Българско царство.

Иван Александър опитва да води борба с феодалната разпокъсаност на царството и побеждава болярина Белаур отцепил се в северозападна България през 30-те години на века. По-късно обаче сепаратизма на болярите води до отделянето на Добруджанското деспотство под властта на Добротица. Това се случва в средата на 14 в.

Войводата на Влашко също демонстрира повече самостоятелност спрямо Търновското царство и се обособява като напълно независим владетел на север от Дунава.

Във войни с нахлуващите от юг турци загиват престолонаследниците Иван (1349 г.) и Михаил (1355 г.). След смъртта на първите му синове Иван Александър присъжда Видин като наследствено


владение на сина си Иван Срацимир.

По-късно се развежда със съпругата си от влашки произход и се жени за еврейката Сара, покръстена като Теодора. Нейният син Иван Шишман е определен за наследник на царството в Търново.

В стремежа си да избегне вътрешни конфликти, Иван Александър сам спомага за териториалната раздробеност и по-късен упадък на неговата държава.

Иван Александър е смятан за меценат и покровител на книжнината и изкуствата. Освен че поддържа вече създадени църкви и манастири, той основава редица нови. Според преданията, само на територията на Софийска област са създадени повече от 14 църкви и манастири, едни от които са Драгалевският манастир „Св. Богородица Витошка“ в предградията на София и Кремиковският манастир „Св. Георги Победоносец“.

Лондонското четвероевангелие, един от най-красивите български писмени паметници, е създадено по поричка на цар Иван Александър. Евангелието е дело на монаха Симеон.

Представлява препис на евангелията на св.ев. Матей, Марко, Лука и Йоан Богослов на 268 пергаментови листа, като в началото на всяко Евангелие е изобразен на съответният евангелист.

След смъртта на царя, Четвероевангелието преминава в ръцете на сина му Иван Шишман.


реклама
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 3

 1. #1
  Borei 17 фев 2019, 11:56
   
  2
   
  0

  Още по негово време се забелязва голямата трагедия, която ще ни сполети...

  Разделение на народа и страната... Всеки "мъж" си е отделил едно мъничко царство, за да е сам "велик цар"!
  И какво става? Само няколко години след смъртта на Иван Александър, 1396 пада и последното "супер малко Българско царство" под турско робство!

  ОГРОМНА ТРАГЕДИЯ ЗА НАШИЯТ НАРОД!

  Всички днес, които се опитват да го представят като "присъствие", "културно сътрудничество" и т.н.. говорят глупости!
  ЗА нашият народ турското ни робство е огромна крачка назад в небитието! Трагедия, която ни определя съдбата хилядолетия! Турската намеса в нашите духове и генетика ни е унищожила доста. Последиците виждаме и днес - "каквото кажат началниците"!
  Какви "началници", какви 5 лева?
  Единственият началник във Вселената е Бог!

  Нямаме други началници!

 2. #2
  чеп за зеле 17 фев 2019, 11:57
   
  0
   
  2

  Човекът е бил грамотен. Докато злите руснаци обичат да залагат на хора без образование и с много зависимости като Бойко метиефф борис0ff.......

 3. #3
  Borei 17 фев 2019, 19:46
   
  0
   
  0

  Отговор на коментар: #2

  Тоя пък, какви "зли руснаци" те тормозят нощем :)???

  Даже и по време на "най-тъмната", "съветска окупация" НЕ СМЕ ИМАЛИ ТЕХНИ ВОЕННИ ОКУПАЦИОННИ БАЗИ В БЪЛГАРИЯ! А сега - ИМАМЕ САЩ-иянски, които доброволно никога няма да се махнат!

  Май тези, "злите руснаци" ни освободиха от турското робство? Забравил ли си? Не Тръмп или Хитлер с руснаците!
  Но понеже сме си останали роби, си сложихме сащиянският хомот на шията!

  Днес САЩ владеят Бългерията с помоща на марионетките си, тукашни уплашени и алчни "съплеменници"!

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker