Ако дете не посещава училище, да се спират семейните помощи, предлага ГЕРБ

Pan.bg 19 мар 2019 | 16:24 views (288) commentaries(1)
img
dnevnik.bg


Ако едно дете не е в задължителна детска градина и в училище, семейството му няма да получава семейни помощи от държавата за него. Това предвиждат законови промени, целящи редовно посещение на деца в задължителната училищна и предучилищна форма на обучение.

Поправките в закона се предлагат от ГЕРБ, като бяха представени днес от председателя на парламентарната комисия по образование Милена Дамянова. Депутатът от ГЕРБ Светлана Ангелова обясни, че промените касаят Закона за социално подпомагане и Закона за семейните помощи за деца. Целта е по-строго обвързване на получаването на месечните помощи за безработни, за наем на заплащане на общинско жилище и месечните помощи за деца с редовното посещение на децата в задължителната форма на обучение.

"Най-важната промяна е в Закона за семейните помощи за деца, че в рамките на един месец от една учебна година, ако се допуснати отсъствия повече от три дни за дете, което посещава редовна форма на предучилищно образование, и отсъствие от 5 учебни часа за ученик, семейството се лишава от месечната помощ за дете до навършване на 18 години или до завършване на средно образование", уточни Ангелова.

"Промяната, която внасяме, има една основна цел – всяко дете има право на образование, а семейството и държавата имат задължението да гарантират това право. Още нещо - не можем да си позволим нито сега разхищаване на средства, нито това да се случва в бъдеще", каза Дамянова.

Тя даде пример с една от провинциите на Германия, където ако детето не посещава училищни мероприятия дори в срок от три дни, семейството е длъжно да даде писмени обяснение за това.

"Ако семейството или ученикът получава парични средства, то директорът на училището е длъжен в срок до четири дни да уведоми съответната служба за насърчаване на образованието. Във Франция например още при първото записване на детето в училище родителят подписва договор, с който гарантира неговото посещаване. Ако детето не посещава училище, следват отново писмени обяснения, санкции, спиране на социалните помощи и дори намесата на прокурор", допълни Милена Дамянова. Тя призова тази политика да не се приема само като политика на санкции.

"Обединени патриоти" също внесоха на 6 март проект за промени на Закона за социалното подпомагане, които предвиждат получаваните социални помощи да се обвържат с участие на хората в програми
за ограмотяване, придобиване на квалификация и полагане на общественополезен труд. Предлаганите нови текстове включват и обвързване на помощите с наложени мерки за "въздействие и възпитание".
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 1

 1. #1
  бачо Бойо 20 мар 2019, 04:34
   
  2
   
  0

  Дрън,дрън ерина. Така ли смятате да интегрирате циганите дето ги наричате " роми", за да им се подмазвате. Тъпанари. Всичката ви работа е такава. Няма никакво значение дали цигането е отишло да го отметнат че се явило в училище. Резултата е важен уважаеми тъпунгери. РЕЗУЛТАТА . Какво е научило и какъв успех има. От тука трябва да се определя какви помощи и в какъв размер ще получават . Ясно ли е или тъмно.

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker