Министерството на отбраната държи паметникът на Шести артилерийски полк в Сливен да не се мести

Pan.bg 21 мар 2019 | 18:53 views (332) commentaries(0)
img Otbrana.com

Среща-дискусия по повод съдбата на паметника на 6-ти артилерийски полк се проведе в Сливен. Тя бе инициирана от сливенските военно-патриотични организации и провокирана от застоя около неотложните мерки за спасяването му. В срещата взе участие Иво Антонов, директор на дирекция „Социална политика и политика по военно-патриотичното възпитание” в Министерство на отбраната, който пряко отговаря за опазването на военните паметници. В кратко изложение пред медиите след приключването на срещата той припомни, че темата за спасяването на емблематичния паметник е в полезрението на МО повече от 15 години, но до момента Общината не е намерила решение. „Ние няма да позволим някой да усвоява пари за сметка на паметника на 6-ти артилерийски полк”, категоричен бе Антонов и коментира, че от 4-5 години Община Сливен изпраща до министерството писмо с копи-пейст съдържание, с искане за отпускане на финансова помощ за ремонт на внушителната скулптурна композиция. Исканата сума обаче е набъбнала от 50 до над 100 хиляди лева.

„Нашият принцип е тези средства да се разпределят по целесъобразност, предимно на по-бедни общини или на национално значими обекти. Паметникът на 6-ти артилерийски полк е такъв национален обект, и ние ще отделим финансови средства. Но само тогава, когато се изпълнят нашите предписания към Общината”, добави представителят на МО. А те са, че Община Сливен трябва да осигури достъп до паметника откъм прилежащия булевард, като събори конструктивно непригодните бараки на оградата на бившето поделение, а също и да оформи района. „По закон това е задължение на Общината. Този паметник е общинска собственост и теренът е общинска собственост. Когато Общината осигури достъп, тогава и държавата ще подпомогне с финансови средства”, заяви г-н Антонов.

Пред медиите г-н Антонов посочи още, че в Министерството на отбраната са правени разчети колко ще струва почистването и реновирането на паметника, и суми от рода на 70 или 100 хиляди лева са абсолютно неприемливи и нереални. „Ние няма да участваме в дискусия за такива суми”, заяви той. И подчерта, че проблемът не е материален, а е въпрос на желание и решения, които трябва да се вземат от Общината и Общинския съвет. И зависят от активността и консенсуса на местната общност. Представителят на военното ведомство коментира и появилата се в общинските среди идея за преместване
на монумента в градинката до Колодрума. „Министерството на отбраната никога няма да се съгласи с преместване. Защото паметникът си има среда! Това е полкови паметник. Там е военното поделение, в чийто район е бил този паметник. Загиналите, които са изписани на него, са от този полк, от това поделение. И ако бъде изваден от средата си, той ще се обезличи”, аргументира позицията на МО Антонов. Така че Министерството на отбраната държи този паметник да си остане там”, категоричен бе той. „Радвам се, че инициативният комитет на Община Сливен вече е събрал близо 20 хиляди лева. Тези пари също ще бъдат използвани за възстановяването на паметника. Ние, от министерството, можем да помогнем и по друг начин – да осигурим материал за отливането на фигурата, която се руши”, предложи Иво Антонов. Според него 20 хиляди лева са достатъчни за пълното реновиране на достолепния символ на българската бойна слава.

С книгата за Трета армия на полк. Трифон Ангелов г-н Антонов награди подп. Божидар Борденяшки – председател на Областната организация на СОСЗР , полк. Николай Тодоров – председател на Областната организация на СВВБ и Атанас Чолаков – началник на Воениня клуб. С последната книга на акад. Георги Марков за Първата световмна война бяха наградени ген. Кольо Милев – народен представител и майор Митко Манев – председател на Общинската организация на СОСЗР.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker