Нови случаи на африканска чума в областите Добрич и Силистра

Pan.bg 22 мар 2019 | 15:01 views (393) commentaries(0)
img
news.bg


Нови случаи на Африканска чума при диви свине са установени в община Алфатар, област Добрич и в община Тервел, област Силистра. Наличието на вируса е било потвърдено при общо 3 животни. Това са поредните случаи на заболяването у нас за 2019 година.

За периода от 31 август 2018 г. до 20 март 2019 г. са потвърдени 1 огнище при домашни свине в стопанство тип "заден двор" в област Варна и 27 положителни проби за Африканска чума диви свине в областите Силистра, Добрич и Варна, установени при диви прасета. Животните са били открити при претърсване на регионите по заповед на Българската агенция по безопасност на храните.

Продължава извършването на клинични прегледи в засегнатите области Силистра, Добрич и Варна. Създадени са инфектирана и буферна зона. Продължават дейностите по претърсване в инфектираните зони за откриване на болни животни или трупове на диви свине.

Домашните свине от ограничителните зони подлежат на завишен контрол преди движение чрез извършването на клинични прегледи и лабораторни изследвания. Позволява се движение на свине само между стопанства с високи мерки за биосигурност.

За да бъде ликвидирано заболяването, от БАБХ са предприели всички мерки в съответствие с действащото европейско и национално законодателство. Агенцията ще извършва постоянни клинични прегледи за Африканска чума при домашни свине и ще се вземат проби от всички умрели или показващи клинични признаци диви и домашни свине. В трите области се провеждат регулярни заседания на областните и общинските епизоотични комисии.

От БАБХ напомнят, че прасетата в стопанства "заден двор" трябва да се отглеждат затворени и при засилена биосигурност и да нямат контакт с диви прасета. Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия създават риск за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

Задължителни полета*

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker