Няма кой да чисти Габрово, ромите избягаха

Pan.bg 15 апр 2019 | 08:03 views (355) commentaries(0)
img
standartnews.com


Няма кой да събере боклука в Габрово, защото заради протестите ромите избягали от града.

"Намален е броят на екипите, с които разполагаме за поддържане на чистотата в Габрово. Голяма част от ромите не са в града. Не знам дали някой ще събере смелост да се върне от тези, които са напуснали Габрово. Основно хора от ромски произход са наети в общинско предприятие "Благоустрояване", което се занимава с поддържането на чистотата и озеленяването", обясни кметицата Таня Христова, съобщи БНТ.

Извън центъра контейнерите за събиране на битови отпадъци преливат. Най-тежко е положението около пазара в Габрово. Откакто са започнали протестите в града, по улиците няма хора от ромски произход.. Една трета от персонала на "Чистота" е от ромски произход. През последните дни почиствала само една машина, защото нейният водач не е от ромски произход. Така чист се оказва само центърът на града.

За поредна вечер протестиращи се събраха на площада в Габрово, но броят им днес бе доста по-малък от предходните дни, съобщи БНТ.

Хората влязоха в залата на общината за среща с кмета на града Таня Христова. Пред нея бяха поставени девет искания, сред които и проверка на ТЕЛК-овите решения. Христова прие символично исканията и поиска среща с премиера Бойко Борисов и отговорните институции за решаването на проблемите, поставени пред нея.

Утре ще се разбере колко от децата на ромите няма да отидат на детска градина или на училище. Таня Христова сподели, че част от провокациите, за които се твърди, че са се появили, са политически. Тя изтъкна, че подобни провокации са опасни.

Главният секретар на МВР Ивайло Иванов пък благодари на жителите на Габрово, че не са се потдали на провокации.

"Те все пак показаха, че може да се протестира по нормалния начин, въпреки опитите на няколко лица за провокация успяха да го предотвратят, с общи усилия и на габровци и на моите колеги, които са вече няколко дни там успяваме да опазим обществения ред да няма груби нарушения и се надявам, че техните послания ще се чуят и всички възможни институции ще направят каквото трябва за да бъде осъществен нормален живот", заяви Иванов.

Полицията и жандармерията ще останат в града колкото е необходимо, допълни шефът на жандармерията.
Копирано от standartnews.com
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker