Представителният духов оркестър на Военноморските сили навърши 135 г.

Pan.bg 14 май 2019 | 12:06 views (197) commentaries(0)
img
Източник:"Armymedia.bg'';Автор: Венцислав Жеков

През 2019 г. Представителният духов оркестър на Военноморските сили навърши 135 г. от своето създаване. Това беше отбелязано с празничен концерт във фестивалния конгресен център във Варна. Това каза диригентът на формацията капитан III ранг Мирослав Трифонов. Като всеки духов оркестър, независимо дали е военен, или граждански, и нашият е длъжен да има в репертоара най-разнообразна музика. Започва се с музиката, която, така да се каже, е по регламент, с която участваме във военните церемонии и ритуали, маршова музика. Изпълняваме също и класическа музика, съвременна поп и рок музика, както и български фолклор, посочи диригентът.

През 2001 г. се създаде една хубава традиция, тогава беше обявена песента „Велик е нашият войник“ за химн на Българската армия. Тогава представителните оркестри на видовете въоръжени сили начело с Гвардейския оркестър правехме общи концертни програми по различни градове на България, веднъж годишно. След това започна един спектакъл по случай празника на Българската армия в зала „Арена-Армеец“, който се възприема много добре не само от Министерството на отбраната, което го осъществи, но и от публиката, която присъства в залата, споделя капитан III ранг Трифонов.

image

Диригентът на флотския представителен духов оркестър капитан III ранг Мирослав Трифонов е роден в гр. Левски през 1967 г. Той е възпитаник на военното музикално училище, завършил е през 1986 г.
Кандидатства по препоръка на своя учител. Родителите му не приемат неговия избор, особено майка му. Постъпва да се обучава там през 1982 г., когато все още не е навършил 15 г. Завършва като първенец на випуска. Явява се на конкурс за военни диригенти във военния диригентски факултет към Московската държавна консерватория заедно с още 13 кандидати и го печели.


Всички музиканти работят с една цел, това е овладяването на музиката, която им е предоставена за изпълнение. Всички са завършили музикални образования, имаме много колеги, които са завършили сержантското средно музикално училище в София, което е създадено целенасочено за попълване на състава на военните оркестри в България, които бяха наистина много през годините до 2000 г. След закриването на военното музикално училище за попълването на всички оркестри се обявяват конкурси и при нас постъпват музиканти от гражданските музикални училища и
академията. Нашият оркестър основно през последните години се попълва от кадри, завършили висше музикално образование. Това оказва огромно влияние върху репертоара и начина на работа на оркестъра.

Преди 15 и повече години една концертна програма се работеше за един много по-голям период, докато сега с този подновен състав, който е и високо професионално подготвен, много бързо стават нещата, казва още диригентът на флотския ни оркестър.

Военното музикално училище беше профилирано и наистина подготвяше кадри предимно за военните оркестри. От друга страна, при завършването на випуск от това училище не всички хора са еднакви и не всички са достигнали нужното професионално ниво, но, така или иначе, за тях има назначение и те стават музиканти, независимо дали са добри, или не са добри. Докато в случая, сега, когато вече се обявяват конкурси, ние имаме право и възможност за избор на музиканти, казва още капитан III ранг Трифонов.

Основната ни работа е участията в национални и местни празници и ритуали. През последните години имаме много богата концертна дейност не само във Варна и крайбрежните градове. Участваме активно и в празниците, които са организирани от общината. С гордост мога да кажа, че и според старите варненци, а и според общия профил на публиката ни ние сме една от емблемите на Варна и сме единствената жива емблема на града, която е останала в продължение на 120 г., откакто оркестърът е преместен в морската столица. За нас това е високо признание за всичко, което правим и за флота, и за обществеността, допълни диригентът на флотския ни оркестър.

Пазя в архивите ми едно писмо от композитора Добри Христов. При церемонията по погребението на Мустафа Кемал Ататюрк през 1938 г. в страната ни е имало около 100 военни оркестъра. Именно нашият, флотският оркестър, е бил препоръчан да вземе участие в делегацията, водена тогава от военния министър. Изводите, които са направени, са, че нашият оркестър наравно с оркестъра на Лейбгвардейския конен полк в София, който по онова време е бил най-елитният военен оркестър, е бил „най-стъкмен“, категоричен е флотският диригент.

До 1920 г. диригентите на нашия оркестър са били чехи. Първият българин, който застава на диригентския пулт на нашия оркестър, е Димитър Хараламбиев. Неговите наследници са Александър Наумов, Георги Попов, Яким Попилиев и др. Всички те са били с академично образование и повечето от тях са завършили елитни консерватории в чужбина, основно в Прага, Букурещ и др. Нивото е било много високо, отбелязва капитан III ранг Мирослав Трифонов.

Наследник на музикалната школа „Чайковски“

image

Военното музикално училище в София беше сержантско средно училище. То е създадено наред с другите военни сержантски училища в Горна Оряховица и Велико Търново, Долна Митрополия и мичманското училище. То оцеля най-дълго. Наследник е на музикалната школа „Чайковски“, която също е подготвяла музиканти за военните оркестри.

Командният състав на военното музикално училище основно са били музиканти и военни диригенти.

Офицерите са основно от общовойсковия профил на военното училище във Велико Търново. Преподавателите са били висококвалифицирани. Повечето са от самото основаване на училището и са били впоследствие професори в музикалната академия в София и по Европа.


Първият капелмайстор е Франц Минарек

Оркестърът на флота е създаден през 1884 г. За рождена дата е приет 28 февруари, когато е назначен и първият щатен капелмайстор – Франц Минарек, чех по националност, както и повечето военни капелмайстори по това време. Те основават военномузикалната школа. Във военните оркестри ръководителите са били предимно чехи, защото тогава България все още няма такъв вид военни формирования.

Първоначално оркестърът е придаден към Дунавската флотилия в Русе, защото по това време военен флот на Черно море не е имало. Оркестърът престоява там 15 г., след това заедно с щаба на флота е преместен във Варна и вече 120 г. домува в морската ни столица.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker