Одобрено е еврофинансирането за възстановяването на синагогата във Видин

Pan.bg 22 май 2019 | 21:33 views (195) commentaries(0)
img
dnevnik.bg


Реставрацията на синагогата във Видин, която е в плачевно състояние, ще се осъществи с 8.2 млн. лв. от оперативната програма "Региони в растеж" 2014-2020 г. и 1.5 млн. лв. заем от т. нар. Фонд на фондовете, съобщи пресслужбата на Министерството на регионалното развитие.

Това е първият одобрен проект с комбинирано финансиране по програмата. Предвижда се безвъзмездно предоставената част да се комбинира с друга, по-малка, предоставена с ниска лихва от фонд посредника за регион Север - "Регионален фонд за градско развитие" (РФГР).

Проектът предвижда реставрация на храма, в който занапред ще се помещава културен център "Жул Паскин".

Това е втората по големина синагога в България след тази в София. Построена е през 1894 г. след като старият еврейски храм в града е бил разрушен по време на Руско-турската война (1877-1878).

Дейностите по проекта са насочени към реставриране и социализиране на сградата на Синагогата и имота, в който се намира, обединяващ функции на музей, изложбено пространство, многофункционална зала за събития и прилежащия парк. Множеството други исторически обекти на територията на стария град във Видин ще бъдат оживени и така ще се създаде завършен туристически продукт, прогнозира министерството. В обхвата на този туристически ареал попадат също средновековната крепост "Баба Вида", молитвени храмове, еднофамилни жилищни сгради от началото на XIX в., Крайдунавският парк и река Дунав.

Елена Геловска
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker