Стартира строежът на газовата връзка с Гърция

Pan.bg 25 май 2019 | 11:53 views (184) commentaries(0)
img Източник:"Armymedia.bg'';Автор Пламен Димитров

Диверсификация – това бе най-често повтаряната дума в речите на вчерашната церемония за началото на строителството на газовата връзка между преносните мрежи на България и Гърция. Благодарение на интерконектора нашата страна ще може да получава газ от нови източници и така да засили своята енергийна сигурност.
„Проектът е от стратегическо значение не само за нашите две държави, но и за цяла Европа, включително и за страните от Западните Балкани“, подчерта премиерът Бойко Борисов и изтъкна, че интерконекторът ще доведе до реална диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на природен газ. Важната новина, съобщена от Борисов, бе, че азербайджанският президент Илхам Алиев е обещал за нашата страна да бъдат предназначени 1,2 млрд. куб. м газ годишно от находището „Шах Дениз”, което е с 20% повече от вече гарантирания един млрд. куб. м, за който има договор.
Верен на своя стил да се появява на официални събития без вратовръзка, гръцкият премиер Ципрас подчерта приятелството си с Борисов и факта, че гръцки компании са избрани за доставчик на тръбите и строител на бъдещия интерконектор.
На церемонията по първата копка на интерконектора присъстваше и голяма азербайджанска делегация, водена от първия вицепремиер на страната Ягуб Еюбов, който подчерта, че, след като е станал важен доставчик на нефт за Евросъюза, Азербайджан се надява да постигне същото и по отношение на газа. Решаваща роля ще има суровината от голямото находище „Шах Дениз”.
Във видеообърщение към участниците в церемонията важността на интерконектора Гърция–България бе подчертана и от заместник-председателя на Европейската комисия Марош Шефчович, който отговаря за енергийните въпроси.
Отлично делово представяне на проекта за газовата връзка Гърция–България направи Теодора Георгиева – изпълнителен директор на компанията ICGB, която ще строи и експлоатира съоръжението.
Церемонията бе съпроводена с благословии на голяма група свещеници, а в символичната първа копка се включиха премиерите на България и Гърция, азербайджанският вицепремиер, посланици и кметове от региона. Накрая Ципрас, Борисов и Еюбов положиха подписите си върху две символични тръби, докарани за церемонията, като българският премиер изписа числото 1,2 млрд., за да напомни за обещания по-голям обем азербайджански газ.
Освен голям брой гръцки и български журналисти на церемонията край граничния пункт Маказа бяха дошли и жители от околните села, които се надяват новият газопровод
да съживи икономиката в техния край.
Междувременно стана известно, че ден преди първата копка на Маказа в Комисията за защита на конкуренцията е постъпила жалба срещу избора на доставчик на тръбите за газопровода. Фактически изборът бе между две фирми – гръцката „Коринт Пайпуъркс Индъстри” и българската „Топливо-2” ЕООД. Втората компания бе отстранена, защото не покрива в пълна степен изискванията на техническата спецификация, но сега тя обжалва това решение. Жалбата може да забави строежа на интерконектора с поне 2–3 месеца и е по-вероятно той да заработи през пролетта на 2021 г., а не през януари с. г., както бе предвидено.
loading...

Други публикации


Напиши коментар

Коментари: 0

Напиши коментар

РЕГИСТРИРАЙТЕ СЕ, ЗА ДА КОМЕНТИРАТЕ СТАТИЯТА!


Регистрирай се

За реклама

Вход

Запомни ме на това устройство

Регистрирай се Забравена парола

Последни

НАЙ-ЧЕТЕНИ НАЙ-КОМЕНТИРАНИ

Новини от агенция Xinhua

Прочети още
eXTReMe Tracker